Hlavní obsah

Interiér venkovského domu je inspirovaný kulatými balíky na poli

Novinky, nes

Venkovský dům v severoitalském městečku Sacile vyrostl na místě, kde stávala řada obytných domků. Ty však byly již příliš staré a jejich rekonstrukce by se nevyplatila. Proto se architekti ze studia Elasticospa + 3 rozhodli začít na místě stavět od začátku. Prostor, který dříve zabíralo několik domů, je nyní zaplněn domem jediným. Jeho vzhled i nápadité řešení interiéru si zasluhuje pozornost.

Foto: Betta Crovato

Vnější plášť z cihel vytváří zajímavý vzorek na fasádě. Skutečné zdi jsou ovšem až za ním. Včetně velkých oken.

Článek

Ač se to nemusí zdát na první pohled patrné, architekti se rozhodli původní zástavbu připomenout některými prvky na stavbě nové. Je to patrné zejména na jižní fasádě, kde se výrazně uplatnila perforace povrchu, pro danou oblast typická. A jsou to i velká otevření stěn, opět běžná pro místní stodoly a venkovská stavení.

Foto: Betta Crovato

Inspirací pro návrh interiéru byly balíky na polích.

Foto: Betta Crovato

Vzorek z čelní fasády pokračuje ještě na bocích budovy.

Foto: Betta Crovato

Vzor na fasádě vypadá jako matrice. Díry jsou negativ a výstupky pozitiv.

Perforace fasády dosáhli architekti tradičním způsobem pomocí cihel, které se kladou na sebe tak, aby mezi nimi vznikaly pravidelně rozmístěné otvory. Tímto postupem vznikl plášť, za nímž jsou schovaná velká okna, která na jedné straně přivádějí do interiéru spoustu světla, ale na straně druhé jsou stíněna právě „krajkou“ z cihel.

Protipólem k děrovanému vzorku z cihel jsou pak na „plných“ částech fasády výstupky vzniklé střídáním směru orientace cihel při jejich kladení v řadě za sebou. Celek působí jako střídání pozitivu a negativu téže matrice.

Foto: Betta Crovato
Foto: Betta Crovato

Betonové stěny doplňuje kovové perforované zábradlí.

Foto: Betta Crovato

Motiv válce je přítomný ve všech patrech domu.

Prostá lineární hra se vzory na fasádách budovy s celkovou plochou podlah 525 m2 je v přímém kontrastu s uspořádáním interiéru. Jemu totiž vévodí válce o různém poloměru inspirované kulatými balíky na polích.

Kromě rovných zdí tak návštěvník v interiéru ve všech patrech narazí na spoustu přepážek a stěn vystavěných do půlkruhu.

Foto: Betta Crovato

Za krajkou z cihel jsou ukryta velká okna, která jsou takto stíněna.

Foto: Betta Crovato

Odkaz k venkovským stavbám, jako jsou například stodoly, je snadné vycítit nejen při pohledu zvenčí, ale i uvnitř domu.

Foto: Elasticospa + 3

Uspořádání interiéru

Reklama

Výběr článků

Načítám