Hlavní obsah

Interiér osvěží africké vzory a barvy na textilu

Právo, Sylva Svobodová

Přikrývky, polštáře, závěsy nebo měkké ručníky vnesou do interiéru život – probudí ospalou sedačku, rozehrají náladu v koupelně a zpestří každé okno. Změna může být rychlá a levná, nepotřebujete žádný nový nábytek.

Foto: IKEA

Kolekce Lappljung přináší grafické vzory pro polštáře, koberce, závěsy, povlečení a metrový textil.

Článek

Inspirace Afrikou

Návrhářům se líbily abstraktní motivy spojené s prvky ruční práce, které našli v muzeu tisku ve francouzském městě Mulhouse. Zaujaly je divoké vzory, které sladili do kompaktního celku s kobercem inspirovaným Marokem, obrázkem ptáčka a několika druhy látek.

Kolekce Lappljung přináší grafické vzory pro polštáře, koberce, závěsy, povlečení a metrový textil. Lze je vzájemně kombinovat.

Foto: IKEA

Listopad na látce

Metrový textil s listy najdeme v mnoha podobách: jako ubrus, zástěnu, polštáře. Kolekce Gurine nabízí pět různých motivů v zrcadlovém provedení, kolem každého listu je na látce linka, kterou jednoduše vystřihneme a pak sešijeme. Motivy v bílo-zeleném ladění najdeme i na jídelním servisu, který se skládá z hlubokých, mělkých i dezertních talířků a misek.

Foto: IKEA
Foto: IKEA

Děti milují barvičky

Kolekce Tidny je opravdu zajímavá, protože textil můžeme vymalovat. Na látce najdeme různé postavičky a věci jako kaktusy, palmy, letadla, hory, zahrady, velbloudy, vše v černobílém provedení. Všechny motivy si děti (ale i dospělí) mohou vybarvit podle sebe, přizpůsobit barvy ladění dané místnosti. Barvičky jsou pratelné, k dostání v obchodech Ikea.

Foto: IKEA
Foto: IKEA

FOTO: IKEA 

Jak se látky testují

Kvalitní materiál projde zkouškou a vyhovuje ve všech směrech. Správně se zjišťuje jeho trvanlivost (odolnost vláken proti otěru), pevnost (kolik síly je třeba vyvinout, aby se látka přetrhla), praní (jak moc se látka srazí), stálobarevnost (odolnost vůči slunečními světlu, praní a otěru), žmolkování (látka se mne, tře, sleduje se třepení v porovnání se vzorkem z vlněné tkaniny), struktura (počítá se množství vláken na centimetr, hmotnost na čtvereční metr), pružnost (za látku se tahá, sleduje se pružnost nití ve švu), odolnost proti ohni (hořlavost konkrétního materiálu), přítomnost chemikálií (sleduje se možná alergická reakce na pokožce). Dále u ručníků schopnost absorpce, pevnost plyšových hraček apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám