Hlavní obsah

Interiér loftového bytu je oslavou čistých přírodních materiálů

Novinky, nes

Loftový byt v tchajwanské Tchaj-peji si majitel pohybující se v průmyslovém oboru nechal zařídit tak, aby byl pokud možno oslavou přírody a přírodních materiálů. Úkol svěřil mladé dvojici architektů pracujících pod hlavičkou YYDG. Ti v čistém minimalistickém stylu nechali vyniknout všem použitým prvkům, ať již to je dřevo, přírodní kámen nebo beton. Výsledkem je příjemný a zajímavý domov, který přímo vyzývá ke zklidnění a odpočinku po náročném dni.

Foto: Sam

Hlavní barvou škály, kterou architekti při zařizování bytu použili, je šedá.

Článek

Majitel žije v bytě sám. Proto jedním z prvních kroků, které architekti navrhli, bylo odstranění, eventuálně transformace všech nadbytečných místností.

Vznikl tak velice odlehčený interiér, jímž může volně procházet denní světlo i čerstvý vzduch.

Foto: Sam

Interiér bytu je zařízen s maximální úctou k přírodním materiálům a jejich původu.

Foto: Sam

I protože, že z bytu je výhled na město, snažili se architekti zakomponovat do bytu maximum přírodních prvků, ovšem ve striktně minimalistickém stylu.

Architekti práci na zařízení klientova domova zahájili pečlivým výběrem materiálů. Bylo zřejmé, že v úvahu přicházejí pouze ty přírodní, a to pokud možno v jejich nejčistší, tj. nejsurovější podobě.

Foto: Sam

Kámen slouží nejenom jako materiál obkladů stěn, ale i jako dekorace.

Všímavý návštěvník proto může na stěnách obložených přírodním kamenem zaznamenat, že jeho povrch prakticky nepoznal lidských nástrojů a zůstal ponechán tak, jak jej v lomu nalámali.

Architekti šli dokonce ještě dál a ponechali na kamenech i značky kameníků, kteří si jednotlivá místa na blocích pro lámání označili.

Zrovna tak i na betonových panelech záměrně ponechali značky ještě z betonárky, aby si jednotlivé kusy uchovaly svoji autenticitu z hlediska svého původu.

Foto: Sam

V kuchyni, která je od obývacího pokoje oddělena, je jídelní stůl, na nějž navazuje barový pult z přírodní žuly.

Foto: Sam

V kuchyni šedé barvě dobře sekunduje bílá. Oddělujícím prvkem obou barevných zón je deska jídelního stolu z přírodního dřeva.

Foto: Sam

Kuchyň je od obývacího pokoje oddělena stěnou.

Obecnou snahou architektů bylo podpořit dojem, že použité přírodní materiály jsou nejenom uplatněny ve své surové podobě, ale že každý z nich má svůj původ, odněkud pochází a že jej lze stále ještě vysledovat.

Foto: Sam

Hlavní pozornost v bytě poutá dřevěné točité schodiště ladných tvarů.

Foto: Sam

Ačkoli je interiér laděn převážně do šedé barvy, designéři si dali pozor na to, aby nechali jeden z materiálů výrazně dominovat nad ostatními. Proto převládající šedi mramoru, žuly a přiznaného betonu statečně sekunduje dřevo.

Foto: Sam
Foto: Sam

V horní části bytu designéři využili v maximální míře dřevo.

Foto: Sam

Loft slouží jako soukromá zóna majitele.

Místo kvantity však v jeho případě autoři návrhu akcentovali způsob, jakým je v interiéru dřevo prezentováno. Každého návštěvníka tak hned na první pohled upoutá v podobě skulpturálního točitého schodiště, jež architekti navrhli v neobyčejně ladných křivkách.

Foto: Sam

Na ložnici navazuje koupelna s toaletou.

Foto: Sam

Dělícím prvkem mezi ložnicí a koupelnou je pouze stěna z čistého skla.

Foto: Sam

Toaleta ve spodní úrovni bytu je navržena ve stejném stylu jako koupelna u ložnice.

Samotné uspořádání bytu je velice jednoduché. Zatímco na úrovni vstupu je velký obývací pokoj, s nímž sousedí prostorná kuchyň s jídelním stolem (navazuje na ni komora sousedící s toaletou), horní úroveň loftu slouží pouze jako soukromá zóna majitele. Je zde umístěna ložnice doplněná koupelnou a knihovnou.

Foto: YYDG

Spodní část bytu

Foto: YYDG

Horní část bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám