Hlavní obsah

Interiér dělený na logické zóny

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malou garsonku pro singl osobu, ale i velký půdní byt můžeme rozčlenit, vymezit na jednotlivé obytné zóny. I když se oba prostory od sebe velikostně liší, máme spoustu možností, jak své nápady realizovat. A nemusí to být ani finančně náročné.

Foto: DIVERSO

Závěsné systémy s různými motivy, které si složíme podle návodu, jsou elegantní, jednoduché a nápadité. Velikost plochy si určujeme sami podle počtu spojených dílků.

Článek

Pohodlné bydlení vyžaduje vymezení na zóny. Potřebujeme někde v klidu odpočívat, stravovat se, provést každodenní hygienu, setkávat se s přáteli. Obývací pokoj je moudré oddělit od spacího prostoru nebo pracovního koutku. Také potřebujeme samostatné místo, kde ukládáme a dlouhodobě skladujeme předměty.

Foto: SAPELI

Jeden dětský pokoj, ale dva prostory, které předělují celoskleněné dveře. Obě děti mají své soukromí, ale zároveň jsou i v kontaktu.

S členěním, „porcováním“ bytu na kousky, nám pomůže nejen částečná rekonstrukce s využitím sádrokartonu (předstěny, příčky). Dobrým tipem jsou i luxfery (skleněné tvárnice), skleněné stěny nebo zajímavé dekorativní prvky (závěsné textilní stěny, paravány, posuvné dělicí nábytkové sestavy).

Foto: J. A. P.

Celoskleněné dveře oddělují kuchyň od obytného prostoru. Stačí využít celoskleněné posuvné dveře, a prostor je podle potřeby uzavřený či otevřený.

Optické dekorativní předěly

Nábytkové stěny na kolečkách, textilní závěsy na tyčce, japonské posuvné panely a skleněné stěny umějí chytře předělit jakoukoli místnost.

Foto: DESIGNOR

Vzdušné vločky – tak se jmenuje závěsná dekorace z flísu, která opticky rozčlení prostor a navíc vylepšuje akustiku.

Nábytkové stěny s policemi, knihovny na kolečkách i bez nich, větší odkládací stolky mohou klidně stát volně v prostoru, a nikoliv u stěny. Přirozeně oddělí prostor na části a ještě nabídnou úložné místo, které je stále při ruce (knihy, koktejlové sklenice).

Foto: IKEA

Šatna v blízkosti ložnice je praktická věc. Když ale nemáme na obě místnosti dostatek místa, stačí šatní skříň oddělit textilním závěsem.

Skvělým doplňkem jsou i paravány (volně stojící či závěsné) a textilní závěsné dekorace, jež pomáhají vylepšovat akustiku v místnosti.

Foto: GRAFOSKLO

V garsonce musíme pracovat dobře s prostorem. Koupelna může vzniknout za skleněnou deskou opatřenou pěkným motivem. Sklo je bezpečnostní, kalené.

Báječné a osvědčené jsou i skleněné stěny, průhledné nebo polopropustné. Vyrábějí se z bezpečnostního kaleného skla o tloušťce 10–12 mm, mohou být opatřené motivem, jakoukoli grafikou, čiré, mléčné, zabarvené. Předělují jednu místnost na dvě části (třeba dětský pokoj na holčičí a klukovskou část), jídelnu od kuchyňské sestavy, šatnu od ložnice.

Sádrokarton stále v kurzu

Lehké montované příčky jsou výhodné, protože se s nimi pracuje rychle a čistě. Bezvadné jsou hlavně při rekonstrukcích podkroví a v bytových domech. Dokážou rozdělit velký prostor na několik místností, vytvořit předstěnu v obývacím pokoji, zajímavý půloblouk, vlnu, zkrátka kreativně pracují s prostorem.

Sádrokarton je přizpůsobivý materiál, schopný vyrovnávat klima v místnosti (desky kvůli správnému vyrovnání vlhkosti vždy skladujeme až 48 hodin na místě realizace). Je nehořlavý, akustický, v případě dvouplášťových příček mají desky sníženou i hlučnost. Jestliže sádrokarton chceme použít do vlhkých prostor (koupelny, kuchyně), vybíráme speciální, s impregnační vrstvou (poznáme podle zelené barvy).

Luxfery nové generace

Vnitřní předěl je možný také pomocí skleněných tvarovek (luxferů) a skleněných cihel. Jde spíše o dekorační záležitost. Luxfery jsou vhodné tam, kde chceme zachovat průhlednost a průchod denního světla. Prodávají se v mnoha zabarveních a povrchových úpravách (čiré, metalické, barevně zabarvené).

Foto: KERASERVIS

Luxfery, skleněné tvárnice, jsou vhodné jako příčky do koupelny, na chodbu. Propouštějí světlo a nevadí jim voda.

Povrch je odolný vůči vodě, hodí se tedy i do koupelen, na prosvětlené chodby. Obvyklá velikost tvárnice je 190x190x80 mm, ukládá se do rychleschnoucí malty, vyžaduje přesnost a zkušenost při realizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám