Hlavní obsah

I v paneláku můžete bydlet moderně

Právo, Gisela Růžičková

Prostorný panelákový byt zařízený podle nejnovějších trendů jsme navštívili na pražském sídlišti Chodov. Motivací pro rekonstrukci obýváku a bytového jádra v třípokojovém bytě byla potřeba vytvořit si příjemné prostředí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Působivou kombinaci černobílé kuchyňské linky zklidňují fialové obklady.

Článek

Umakartové jádro naprosto nevyhovovalo hostitelkám jak z užitného, natož pak z estetického hlediska. Obrátily se na firmu Nabastav, která zařídila rekonstrukci vybydleného bytu tak, aby na sebe navazovaly dílčí práce včetně projektu.

V rámci stavebních úprav došlo k dispoziční změně, která spočívala v propojení kuchyně s obývákem. Rovněž se provedly nové rozvody elektřiny, vody a odpadu, štuky i výmalba zdí, nové jsou také dveře a obložky zárubní, podlahy i okna. Díky novým dveřím a podhledům se dočkala kvalitativních změn také úzká chodba.

Spojení obytného prostoru

V obytné části si propojení kuchyně s obývákem a jídelnou vyžádalo vybourání dělicí příčky. Měnila se tu okna, čímž vznikl v konečné fázi velký prostor plný světla, který umožnil pořídit si neotřelou kuchyň. Monika s maminkou vytvořily z obývací zóny prostor s rozličnými funkcemi, kde pulzuje příjemná atmosféra. Na útulnosti se podílejí šťastně vybraná rohová sedačka a především zajímavá kuchyně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velké proměny se dočkala obytná část bytu, kde došlo k propojení kuchyně, jídelny a obýváku.

Nadčasový výraz kuchyně

Monika přesně věděla, že nechce kuchyňskou linku v bílém lesku ani v dezénu dřeva. Poté, co vstoupily s maminkou do kuchyňského studia, podlehly kuchyni Noble v kombinaci černé v hlubokém lesku a bílé s ostrůvkem uprostřed, která povýšila tento prostor na luxusní modernu.

Design v duchu aktuálních trendů dává kuchyni nadčasový výraz a díky promyšlenému modulárnímu systému se kuchyňská linka zcela přizpůsobila nově vznikajícímu interiéru. „Uspořádání kuchyňské linky jsme si vymyslely samy, abychom získaly nejen nové pracovní plochy se spoustou světla, ale i potřebné úložné prostory. Jsme spokojené s praktickými plnovýsuvy, které se dají vytáhnout na celou hloubku i s přehledným uspořádáním zásuvek. Chtěly jsme zajímavou, ale hlavně praktickou kuchyň s jednoduchým designem,“ říká Monika.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Původní jídelní stůl se židlemi a stolním svítidlem zapadá do nově zařízeného prostoru.

Za zmínku stojí fialové obklady. Tvoří pozadí kuchyňské linky a v kombinaci dalších barev se objevují i v koupelně a na toaletě. V sestavě kuchyňské linky se potkávají klasické přírodní materiály, které s ostatním zařízením obytného prostoru tvoří pozoruhodný celek.

Přírodní vzhled podlahy

V bytě se využil každý centimetr především s důrazem na účelnost, což dokazuje i volba podlahové krytiny. V obytné části dostala záměrně přednost vinylová podlaha, která je příjemnější a teplejší než dlažba. A protože v bytě žijí také dvě britské kočky, krytina je praktická hlavně z hlediska údržby. Lze ji čistit vlhkým hadrem, měkkým kartáčem i vysavačem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na útulném a neformálním prostředí se podílí sedací souprava i moderní vinylová podlaha.

„Vybraly jsme si reliéfní povrchovou strukturu imitující dub, která poskytuje přirozený vzhled a od pravého dřeva je téměř k nerozeznání, což nás příjemně překvapilo,“ pochvaluje si Monika a dodává, že se barevně velmi dobře doplňuje s dekorem nových dveří. K výhodám vinylu patří mj. zvukotěsná spodní vrstva, zatímco horní vrstva z polyuretanu chrání podlahu před poškrábáním a nečistotami.

Stylová střídmost koupelny

Náročná byla i rekonstrukce koupelny související s vybouráním umakartového jádra. Dělaly se zde nové rozvody elektřiny, vody a odpadu, štuky i výmalba zdí, obklady a dlažba. Všechny původní zařizovací předměty byly nahrazeny novými, nové jsou i dveře a obložky zárubní.

Také v barevnosti koupelny měla Monika jasno. Věděla, že v koupelně nechce teplé tóny, jako je oranžová, hnědá či béžová. Podobně jako při výběru kuchyně, hledaly hostitelky inspiraci v koupelnovém studiu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do úzké koupelny se vešla pračka i vana, která díky zástěně funguje jako sprchový kout.

Ihned je zaujaly obklady ze série Vanity působivou kombinací bílé, fialové a modré barvy, kde vyniká kontrast reliéfního lesklého povrchu s matným základem. Horizontální pokládka obkladů doplněná listelami nový vzhled koupelny dokonale zklidnila.

Majitelky upřednostnily vanu před sprchovým koutem. Přestože je koupelna menší, dovolila umístit po celé délce akrylátovou vanu klasického obdélníkového tvaru, kterou doplňuje vanová zástěna s dekorovaným sklem. Zásluhou speciální povrchové úpravy skla se voda sbalí do kapiček, které s sebou odnášejí nečistotu i vodní kámen a netvoří na skle mapy, což usnadňuje údržbu.

Dalším nepřehlédnutelným designovým kouskem v koupelně je bílá skříňka pod umyvadlo s růžovou grafikou. Její design se nese v duchu svěží nekonvenčnosti, pohrává si s oblými tvary a třpytivými povrchy v růžové a bílé barvě. Na míru vybrané umyvadlo a baterie její vzhled ještě podtrhují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednoduchý vzhled toalety podtrhuje závěsné WC a vkusné obklady a dlažba.

V poměrně malé koupelně zaujme i elegantní zrcadlo. Propojuje v sobě klasiku a jemné zaoblené tvary.

Maximálně čistý a elegantní je i vzhled WC. Závěsný klozet má splachovací nádržku vloženou do niky masivní stěny a obklady jsou pojednány ve stejných barvách jako v koupelně.

Optická proměna předsíně

Také předsíň doznala velké, byť jen optické proměny. Bylo zřejmé, že nikdo na úzkém dlouhém prostoru žádnou zásadní dispoziční změnu nevymyslí. O optické rozšíření úzkého prostoru se zasloužily nové podhledy s bodovým osvětlením, bílé stěny, vinylová podlaha a hlavně nové posuvné dveře do koupelny a na WC.

Proti vchodu do bytu se nachází praktická šatní skříň a na konci chodby za koupelnou vpravo je komora. Vlastní adaptace proběhla vloni v létě a trvala pět týdnů, během nichž realizační firma zvládla veškeré stavební práce s bezvadným výsledkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám