Hlavní obsah

I světové strany ovlivňují kvalitu bydlení

Právo, Gisela Růžičková

V případě, že se právě chystáte na stavbu nového domu či celkovou rekonstrukci staršího bytu, jistě přemýšlíte o vnitřním uspořádání jednotlivých místností. Jejich správná orientace v domě vůči světovým stranám působí na celkovou atmosféru bydlení a na rodinnou pohodu. Jak to funguje?

Foto: JELÍNEK

Ložnicová řada Michaela, s okny umístěnými na sever. Elegantní výraz jí dodávají oblé linie, navozující ideální atmosféru harmonie a klidu potřebných pro kvalitní odpočinek.

Článek

Každý z nás má na orientaci místností vůči světovým stranám jiné požadavky. Dnes, kdy trávíme doma spíš odpoledne než celý den, obvykle dáváme přednost bytům s okny na západ. Proč? Abychom si co nejvíc užili odpolední slunce.

Naopak ti, kdo tráví v bytě většinu dne, si zvolí místnosti s okny na sever nebo na jih. Někdo slunce vyhledává, jiný se jeho paprskům vyhýbá.

Ložnici vyhovuje východ

Ráno se nám se slunečními paprsky veseleji vstává, ale během dne už do místnosti slunce nesvítí. To oceníme hlavně v noci, protože nebudeme uléhat do rozpálené postele.

Ideální je stav, kdy vedou okna ložnice do zahrady nebo v paneláku do klidnější části sídliště. Pro kvalitní a klidný spánek potřebujeme čerstvý vzduch a klid.

Ideálem pro obývák je jihozápad

Obývací pokoj si můžeme vymalovat nažluto, ale pokud vybereme severní stranu a sluníčko se v něm celý den neobjeví, příjemné posezení je to tam. Protože v obývacím pokoji trávíme s rodinou hodně času, měl by být prosvětlený.

Foto: BALAKRYL

Vhodná pro umístění obývacího prostoru propojeného s kuchyní a jídelnou je západní strana poblíž vstupu do bytu.

Dostatek světla zaručí orientace na jihozápad. Sluníčko tak zajde až ve večerních hodinách. Nejen že bude pokoj vypadat prostorněji, ale ušetříme také za umělé osvětlení. Sezení postavíme zády nebo bokem k oknu, aby nás sluneční paprsky neozařovaly při čtení nebo sledování televize.

Kuchyni patří severovýchod

Umístění kuchyně je trochu složitější. Důležité je, aby venkovní světlo mířilo na pracovní desku z levé strany nebo zpříma. Kvůli častému větrání je výhodné mít v kuchyni dvě okna.

Foto: IKTUS

Jídelní kout Kréta se dokonale přizpůsobí rozměrům i vzhledu každé kuchyně. Nabízí jednoduché řešení, vyrábí se ve třech velikostech, aby co nejlépe odpovídal našim potřebám.

Obecně lze doporučit orientaci tohoto prostoru na východ až severovýchod. Západní strana by znamenala moc slunce a tepla po celý den.

Dětský pokoj směřujte na jih 

Dětský pokoj je vlastně multifunkční místnost, která slouží nejen k zábavě, ale děti se tu učí i spí. Umístěním pokoje na jih či jihovýchod jim zajistíme potřebné světlo během dne. Postel patří do rohu, kam přímo sluneční paprsky nedosáhnou, a naopak nejvíce světla potřebuje pracovní stůl, kde dítě píše domácí úkoly nebo si maluje.

Foto: KETTLER

Hlavní součástí dětského pokoje je pracovní kout s kvalitním stolem a pohodlnou židlí. Současným hitem je rostoucí nábytek, který může naše dítko doprovázet od základní až po vysokou školu.

Koupelně sluší sever 

Máme-li okno i v koupelně, měla by být umístěna na sever nebo na západ. V koupelně trávíme nejméně času, i když dnes už ji často využíváme i k relaxaci. Mnohdy ovšem nemáme možnost její umístění ovlivnit.

Foto: GROHE

V koupelně s dostatečně velkým oknem, situovaným na sever či západ, vynikne kvalita, řemeslné zpracování, styl i čistá krása nové designové kolekce Grandera.

Nejvíce světla potřebuje umyvadlo a zrcadlo. Pro dostatek soukromí si na průhledné okno pořídíme vnitřní či venkovní žaluzie.

Nezapomeňte na detaily

Minimální rozměr ložnice pro jednu osobu je 8 m2, pro 2 osoby 12—17 m2. Postel kvůli bezpečnosti umístěte dál od okna.

Kuchyňský kout a obývací pokoj by měly být poblíž vstupu do bytu — nikomu se nechce nosit těžké tašky s nákupem přes celý byt.

Reklama

Výběr článků

Načítám