Hlavní obsah

I osvědčená klasika typového domu se dá úspěšně inovovat

Navštívit vzorový dům je vždycky užitečné. Můžete si všechno doslova "ohmatat", procházka interiérem pak spolehlivě odhalí, zda nabízené dispoziční řešení vyhovuje provozním požadavkům vaší domácnosti, nebo zda by bylo výhodnější provést už ve fázi projektu potřebné úpravy.

Foto: www.mujdum.cz

Vzorový dům je v exteriéru laděn do příjemných přírodních tónů od tmavě hnědé střešní krytiny ke světlejším na omítce, jimž vhodně sekunduje světle mořené dřevo krovu a zábradlí balkónu.

Článek

Základní provedení typového domu Classic, který dvakrát získal ocenění Dům roku, je navrženo tak, aby splňovalo požadavky kvalitního a moderního bydlení při zachování příznivé ceny. Ke každému projektu architekti připravili obsáhlý katalog prověřených variant dispozičních řešení.

Styl interiéru lze pozměnit použitím jiných podlahových krytin, obkladů, sanitárního vybavení, dveří atd.

Foto: www.mujdum.cz

Plocha kuchyňského koutu je vymezena šikmým „ramenem“ kuchyňské linky. Nábytek byl vyroben z MDF desek.

Vlastní tvář dům získá proměnou exteriéru. Nejzásadněji se projeví volba střechy, kdy se investor může rozhodnout mezi polovalbovou nebo sedlovou střechou a následně zvolí typ a barvu střešní krytiny.

Také tvar, materiál a barevné provedení oken a venkovních dveří včetně balkónových či použití okenic zcela změní vzhled domu, svou roli sehraje i výběr omítky a jejího probarvení.

Foto: www.mujdum.cz

V hlavním obytném prostoru se spojuje klasický styl (keramická dlažba) s moderním designem nábytku, který charakterizují jednoduché geometrické tvary, skleněné a chromované prvky.

Dále se nabízí rozšíření domu o garáž nebo garážové stání či pergolu. Už při prohlídce vzorového domu se může zájemce domluvit na vytvoření studie typového domu včetně zamýšlených úprav a s tím spojené cenové kalkulace.

Studii může použít pro vyřízení územního rozhodnutí. Pokud se společností následně podepíše stavební smlouvu, získá zdarma také projektovou dokumentaci.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) závětří 2) chodba 3) kuchyň + jídelna 4) obývací pokoj 5) pracovna 6) hobby 7) WC 8) komora.

Kryté závětří na zvýšené podestě a praktické zádveří zaručují i v nepříznivém počasí pohodlný vstup do domu. Prohlídka pokračuje středovou chodbou, do níž ústí téměř všechny místnosti v přízemí i schodiště vedoucí do podkroví.

Foto: www.mujdum.cz

Pokojům v podkroví dodávají na zajímavosti pastelové barvy a lichoběžníková okna.

Společenskou část tvoří centrální obytný prostor, spojující obývací pokoj, kuchyňský kout a jídelnu. V inovované verzi domu je prostor jídelny zvětšen. Trojici oken nahradila dvě větší okna a dvojice francouzských oken, vedoucích do zahrady, prostor je tak ještě více prosvětlen. V exteriéru toto řešení přispělo k architektonické vyváženosti fasády.

Foto: www.mujdum.cz

Do ložnice rodičů se vejde i postýlka nejmenšího člena rodiny, ve vzorovém domě jí bylo vybráno místo u lichoběžníkového okna.

Na jídelní část navazuje kuchyňské pracoviště, které je ve vzorovém domě řešeno do tvaru sevřeného písmene „U". Kuchyňský kout má ještě vlastní vstup z chodby. Součástí přízemí je také hobby místnost, která může sloužit nejrůznějším účelům.

Soukromá zóna v podkroví sestává ze tří pokojů, šatny a velké rodinné koupelny. Z galerie je po skládacích schůdcích přístupný skladovací půdní prostor.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) šatna 3) koupelna + WC 4, 6) dětský pokoj 5) ložnice rodičů 7) lodžie.

Obvodové stěny z velkoplošných sendvičových stěnových dílců mají tloušťku od 270 do 300 mm, což ve výsledku představuje zvětšení obytné plochy o 10 % oproti běžným stavbám. Délka výstavby domu se podle typu a požadavků investora pohybuje mezi 3 až 6 měsíci.

Technické údaje (standardní provedení)

Obytná plocha 156 m2

Zastavěná plocha 96,00 m²

Konstrukční řešení montovaná stavba na základové betonové desce, obvodové stěny tvoří masivně zateplené velkoplošné stěnové dílce na bázi sendvičové konstrukce o síle 270-300 mm (tepelný odpor R = 2,9-4,3 m²K/W), dokončené velmi odolnou fasádou z bílého drceného vymývaného vápence nebo probarvenou minerální fasádní omítkou, vnitřní příčky masivní betonové velkoplošné stěnové dílce o tl. 80 mm a 150 mm, stropy prefabrikované stropní betonové desky, schodiště monolitické prefabrikované betonové

Střecha klasický dřevěný krov, střešní krytina BRAMAC

Výplně otvorů vnější dveře a okna plastová s termoizolačním zasklením, dřevěná okna VELUX, vnitřní dveře SAPELI

Vytápění plynový turbokotel kombinovaný o výkonu 12-24 kW s přímým ohřevem teplé užitkové vody nebo elektrokotel se zásobníkem na teplou užitkovou, radiátory

Odhadovaná cena stavby 3 000 000 Kč (2 699 000 Kč při dodávce na klíč)

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám