Hlavní obsah

Houpací křesla se jen tak neokoukají

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houpací křesla se těší oblibě lidí doslova všech věkových kategorií už po několik století. Ačkoli si nemůžeme být stoprocentně jistí, odborníci se domnívají, že kolébkou houpacích křesel je pravděpodobně Anglie 18. století.

Foto: Ikea

Houpací křesla se těší vytrvalé oblibě. Poskytují pohodlí a možnost relaxace. Svým houpavým pohybem mohou povzbuzovat i zklidňovat. Jsou ideálním doplňkem interiéru i exteriéru.

Článek

Zemí, kde lidé propadli houpacím křeslům doslova masově, je ale podle některých názorů USA. Právě tam naleznete i zcela seriózní kutilské kurzy na výrobu vlastního houpacího křesla.

Využití v medicíně

Houpání v křesle mívá někdy nálepku nedůstojné činnosti, pochopitelné možná tak u dětí. Jako každý předsudek je ovšem i tento zcestný. V některých zemích je možné objevit geriatrické kliniky bohatě vybavené právě houpacími křesly. Ne náhodou. Staří lidé trpící například Alzheimerovou chorobou, ale i jinými druhy postižení, oceňují na jedné straně uklidňující, ale zároveň i mentálně povzbuzující účinky pravidelného houpavého pohybu.

Stejně tak lze po světě najít dostatek porodnic vybavených stejným kusem nábytku. Nastávající maminky houpání uklidňuje při blížícím se porodu. Po narození pak miminka snadno utiší opět díky pravidelnému pohupování v křesle, neboť novorozenci si pamatují tyto pohyby z maminčina bříška.

Foto: Bella Rose

Tradiční vzhled má dřevěné houpací křeslo Hübsch v bílé barvě s pohodlným širokým sedákem. Je vhodné pro zahradní kryté plochy a interiéry.

Stavba křesel

Zatímco první historická křesla vznikala tím, že se k běžné židli prostě připevnily tzv. houpáky, moderní křesla už vznikají jako celek. Tomu odpovídá jejich konstrukce, zpevnění na potřebných místech a v neposlední řadě třeba i jejich vyvážení.

Foto: Innit

Houpací křeslo Acapulco firmy Innit je určeno pro využití na zahradě. Má ocelovou kostru a vinylový výplet. Všechny materiály jsou odzkoušeny jako pro velmi vysoké i velmi nízké teploty.

Na trhu jsou houpací křesla čistě interiérová, i zahradní. Užití je podmíněno jejich materiálem. Tradičně se vyrábějí ze dřeva a proutí, eventuálně z ratanu, nověji z kovů a plastů. Zatímco některá křesla se svým vzhledem hrdě hlásí k tradici, jiným designéři vymysleli nejroztodivnější tvary.

Foto: Seden Craig

Moderní design pro klasický nábytek. Návrhář Seden Craig se při tvorbě skeletového houpacího křesla inspiroval stavbou a vzhledem lištového nábytku a topografickými modely využívajícími jednu vrtsvu materiálu pro každou vrstevnici.

Co mít na paměti při výběru houpacího křesla:

  • Houpací křeslo si rozhodně vybíráme osobně, abychom si mohli vyzkoušet, jak se v něm sedí, jak se v něm houpe a jak se z něj vstává.
  • Houpací křeslo nesmí vrzat. I kdyby to neznamenalo, že se pod námi záhy rozloží, jeho zvuky by nás při siestě rušily.
  • Houpací křeslo musí být přes všechnu svou pohyblivost bezpečné. Člověk se s ním při běžném houpaní nesmí převrátit. Tomu vzadu zabraňují dostatečně dlouhé houpáky a vpředu zarážka.
  • Houpací křeslo je kus nábytku jako kterýkoli jiný. Věnujeme tedy pozornost konstrukci, ale i kvalitě sedáku a zádové opěrky, které se po usednutí nesmí nijak deformovat nebo mačkat.
  • Při výběru se tážeme na pravidla údržby konkrétního modelu.
Foto: Ikea

Křeslo PS Gullholmen upoutá nejen netradičním tvarem, ale i netradičním materiálem. Je vypleteno banánovými vlákny. Je vhodné do interiéru, ale nikoli do blízkosti topidel. Pokud se materiál přesuší, může se křeslo poškodit.

Ke křeslům se prodává spousta doplňků. Mezi nejužitečnější patří podnožky a polštářky. Právě až díky nim se člověk v některých křeslech pořádně uvelebí.

 Pohoupe i uplete

O tom, že pro designéry není houpací křeslo stále ještě uzavřenou kapitolou, svědčí projekt studentů Univerzity umění a designu ve švýcarském Lausanne (ECAL) Damiena Ludiho a Colina Peillexe. Jejich křeslo využívá houpavý pohyb k práci. Svému uživateli, zatímco ten odpočívá, plete na zimu pěknou, teplou čapku. Jediné, co si člověk musí udělat už sám, je ukončit ji a sešít vrchní stranu.

Křeslo, které pohoupe a zároveň uplete čapkuVideo: ECAL

Reklama

Související témata:

Související články

Křeslo je místem potěšení i pohodlí

Od křesla si slibujeme zejména pohodlí, pěkný vzhled a přijatelnou cenu. Relaxační, pro tělo vhodně tvarovaná křesla, splní obojí. Tzv. masážní křeslo svými...

Výběr článků

Načítám