Hlavní obsah

Hobití dům podle Bilba Pytlíka nadchne nejen filmové fanoušky

Novinky, tnk

Filmoví fanoušci se při návštěvě Nového Zélandu mohou ubytovat v hotelu vystavěném podle domova hobita Bilba Pytlíka - přesně tak, jak je popsaný v knižních sériích s hobity od J.R.R. Tolkiena. Porovnali jsme jej s originální předlohou.

Foto: Profimedia.cz

Malé nory s kulatými okny i dveřmi zaujmou na první pohled svou nevšední pitoreskní podobou.

Článek

Fantaskní dům Bilba Pytlíka je dlouhý, nízký a pohodlný stejně jako v původní předloze.

Tolkien jeho bydlení popisuje takto: "V jisté podzemní noře bydlel jeden hobit. Nebyla to žádná ošklivá, špinavá, vlhká díra, plná konečků žížal a páchnoucí slizem, ani vyschlá, holá písčitá jáma, kde by se nedalo na nic sednout a ničeho se najíst: byla to hobití nora, a to znamená komfort," dočteme se na první straně slavné knihy (vydané 2003).

Foto: Profimedia.cz

Všechny detaily nábytku jsou v dřevěném provedení.

Podle popisu v knize měla nora okrouhlé dveře jako okénko lodní kajuty s žlutým knoflíkem mosazné kliky uprostřed. Kachličkovaná podlaha byla pokrytá koberci a nechyběla leštěná křesla.

Foto: Profimedia.cz

Interiéry jsou zařízeny velmi prostě a jednoduše.

V domě byla veliká spousta věšáků na klobouky, protože hobit rád přijímal návštěvy.

Stavba byla jen přízemní, protože hobit si nepotrpěl na chození do schodů - vše tedy bylo v jednom patře. Nejlepší pokoje byly umístěny po straně příchodu. Jen ty měly okna a Tolkien popisuje, že z nich bylo vidět až k řece.

Foto: Profimedia.cz

Atypické příbytky slouží jako hotely.

Podle předlohy tak vznikl Hobitín, který je útulným městečkem s útulnými domečky a veselými zahrádkami. V soudobém hobitím bytě je dnes možné ubytovat až šest lidí.

Foto: Profimedia.cz

Nábytku barevně dominují čistě přírodní tóny.

Návštěvníci, kteří se rozhodnou hotel navštívit, naštěstí nemusí být extra malého vzrůstu jako hobiti. Hotel je funkční i pro hosty běžné výšky a cena za pokoj začíná v přepočtu na 1 720 Kč za noc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám