Hlavní obsah

Hluční sousedé pomohli s rozhodováním. Z paneláku odešli do vlastního domu

Manželé z Plzně uvažovali o stavbě domku delší dobu. Definitivně se pro ni rozhodli poté, kdy opět strávili Vánoce v nedobrovolné společnosti hlučných sousedů. Oproti mnoha jiným začínajícím stavitelům měli velkou výhodu – vlastnili krásný pozemek na okraji města.

Foto: www.mujdum.cz

Ve vstupním průčelí domu projektant zkombinoval hladkou stěrku s páskovým cihelným obkladem a dřevěným podbitím. Majitel si pochvaluje propojení pergoly s garáží: Tohle řešení se osvědčilo. Když přijedu domů, můžu jít rovnou na zahradu bez přezouvání.

Článek

Původně bydleli v paneláku, ale protože neměli štěstí na dobré sousedy a také si přáli žít v klidnějším a hezčím prostředí, rozhodli se, že si postaví nový domov podle svých představ.

Foto: www.mujdum.cz

Pergola prodlužuje obývací pokoj, od jara slouží ke stolování. V rohu zahrady vznikl prostor pro altán, kde se dá grilovat v krbu. Protože je každé místo orientováno na jinou stranu, rodina si může vybrat, zda bude sedět na slunci či ve stínu.

„Pozemek jsme hledat nemuseli. Máme už několik let zahradu na hezkém místě v okrajové části Plzně, kterou jsme využívali k rekreaci. Protože se jednalo o stavební pozemek, navíc zasíťovaný, odpadla nám řada starostí,“ přibližuje nám chvíle, které předcházely stavbě domu, majitelka.

Foto: www.mujdum.cz

V přízemí je prostorná obývací místnost spojená s kuchyní, odkud se dá vyjít přímo na terasu.

Městským autobusem se sem dá dojet z centra Plzně za deset minut.

„To je opravdu velká výhoda. Autobus sice jezdí jen jednou za hodinu, ale to nám nevadí, máme v okolí vše potřebné. Dobře zásobené obchodní centrum je od nás 5 minut cesty, takže ani nemáme důvod jezdit do centra. Teď se konečně v klidu vyspíme. Z jedné strany domu máme park, z té druhé je už volná příroda,“ pochvaluje si mladá paní.

Foto: www.mujdum.cz

Přízemí je bezbariérově propojeno se zahradou. Z jídelny se vychází francouzským oknem přímo na trávník. Trvanlivá a snadno udržovatelná laminátová podlaha je tu na svém místě.

Na důkaz jejích slov právě přijíždí na kolech další členové rodiny – majitel domu se sedmiletou dcerkou. Vracejí se z pekárny, kam si jezdí po ránu pro čerstvé a křupavé rohlíky k snídani.

Je pondělí dopoledne, ticho ruší jen zpěv ptáků. V dálce se rýsují siluety Plzně a já si uvědomuji, že jsem tam ještě před chvílí stála uprostřed rušné křižovatky… Město teď majitelé domu vnímají už jen jako působivou kulisu, na kterou se dívají z oken a balkónu svého nového domu.

Foto: www.mujdum.cz

„Od první chvíle jsme věděli, že chceme dřevostavbu. A to ze dvou důvodů – je rychle postavená a má výborné vlastnosti. Navíc máme rádi přírodní materiály. Dodnes nás těší, když si nově příchozí pochvalují, jak náš dům krásně voní dřevem.“

Foto: www.mujdum.cz

Společný obývací prostor prohřívá nejen sluníčko, ale i nátěr na stěnách v meruňkovém odstínu. Doplňuje jej tapeta s efektním retro vzorem. Kombinace oranžové a bílé působí dynamickým dojmem.

Dávám majitelům za pravdu – také mne hned po příchodu zaujala tahle typická příjemná vůně – a ptám se manželů, podle jakých hledisek vybírali dodavatelskou firmu.

„Hledali jsme především na internetu, sháněli reference. Byla to hlavně práce mojí ženy, která nakonec i na základě výborných referencí uvedených na webu vybrala společnost Haas Fertigbau Chanovice. Dnes musím říct, že to byla ta nejlepší volba,“ říká spokojený majitel.

Foto: www.mujdum.cz

Za velkou výhodu považuje i fakt, že má na vše garanci od jednoho dodavatele. Jakmile by se tedy vyskytla nějaká závada, nemusí chodit od jedné firmy ke druhé, za celou stavbu nese odpovědnost dodavatelská firma.

„Zajistila nám vše – od základové desky přes osazení oken a dveří až po střechu. My jsme si jen vybírali z nabídky několika typů produktů – např. střešní krytiny, okenních rámů, designu dveří, plovoucích podlah, dlažby atd. – od výrobců, které má firma nasmlouvané.“

Foto: www.mujdum.cz

Dům vznikl jako individuální stavba, nejde tedy o některý z prototypů, které společnost nabízí.

„Když jsme firmu oslovili s naším projektem, neviděli v jeho realizaci žádný problém. Sami jsme ale ještě na začátku projekt trochu upravili, aby co nejlépe vyhovoval chodu naší rodiny.“

Například v obývacím pokoji měla být původně dvě francouzská okna, ale manželé se rozhodli pouze pro jedno, aby tu zbylo více prostoru pro vhodné umístění nábytku. V kuchyni naopak jedno okno přidali.

Patrový dům má celkovou užitnou plochu 190 m². V přízemí je prostorná obývací místnost spojená s kuchyní, odkud se dá vyjít přímo na terasu. Z předsíně ústí dveře do hostinského pokoje, který pán domu zatím využívá jako kancelář.

Na chodbě je i toaleta a sprchový kout, takže případná návštěva má zaručeno naprosté soukromí. Pod schody vedoucími do patra se nachází velký úložný prostor.

Foto: www.mujdum.cz

Zařízení do dětského pokoje nechali majitelé zhotovit u specializované firmy. Bohužel už zanikla, takže teď hledají jiného výrobce.

V patře jsou umístěny čtyři pokoje po 16 m², koupelna s WC, samostatná toaleta a prádelna se sušárnou. Každý z pokojů je laděný do jiné barvy podle přání jednotlivých členů rodiny.

„Myslím, že se panu architektovi Ing. Václavu Kuchynkovi, který náš domek navrhoval na doporučení firmy, povedlo skloubit všechny naše požadavky do mimořádně vydařeného výsledku,“ říká majitel, když obdivuji velkoryse pojatou a atypicky řešenou koupelnu, z níž se dá stejně jako z ložnice vyjít rovnou na balkón s krásnou vyhlídkou na historické centrum Plzně.

Architekt investorům poradil i s věcmi, s nimiž dosud neměli žádné zkušenosti – například, kam dát na pozemku jímku dešťových vod, jak umístit světlovod tak, aby měl tu správnou intenzitu, a také jim pomohl vybrat vhodné vytápění. „S plynovým kondenzačním kotlem jsme velmi spokojeni. Jeho obsluha je snadná, vše se ovládá jednoduchou „krabičkou“. Volili jsme klasické radiátory a v koupelnách máme podlahové topení.

Foto: www.mujdum.cz

Celý interiér včetně koupelen dýchá jemnými pastelovými barvami. Hlavní koupelnu v podkroví zdobí jemná tyrkysová. Sluníčko, které sem přichází dveřmi na balkon, ji rozsvítí do zářivých odstínů.

Tahle kombinace dobře plní svůj účel – v zimě je tu teplo, v létě příjemný chládek. To ostatně pokládám za další velkou výhodu dřevostavby oproti zděné budově – vytápění tu má okamžitý efekt,“ líčí mi své dosavadní zkušenosti majitel a popisuje, jak různé fáze stavby probíhaly.

„Když se dům staví, přijede kamion, na kterém je už celá stěna i se zabudovanými dveřmi a okny připravená z výroby. Všechno je velmi přesné, přesto firma před zimou přijede doladit – utěsnit dveře i okna.“

V domě jsou připravené i rozvody na solární vytápění, které byly součástí stavby. Pokud by se tedy pro něj v budoucnu majitelé rozhodli, stačí dát na střechu panely.

Šlo to rychle

Když si vzpomenu na nářky a stížnosti na řemeslníky a nekvalitní práci, které často během reportáží slýchávám od některých stavebníků, zní mi slova spokojených majitelů této novostavby skoro jako rajská hudba.

„V lednu jsme se rozhodli naše budoucí bydlení řešit, v únoru jsme sepsali smlouvu s firmou Haas Fertigbau Chanovice, v červnu se začalo stavět a 20. září jsme se nastěhovali do hotového domu,“ vzpomínají manželé a dodávají:

„Na celé akci bylo asi nejzdlouhavější papírování kolem stavebního povolení. Hrubá stavba přitom stála za týden, včetně střechy. Na všem jsme se ale na úřadech domluvili, i nám vyšli vstříc s termíny vyhotovení, takže se ani v jednom případě nestalo, že bychom museli čekat na uplynutí maximální lhůty. Nečekali jsme, že to bude na úřadech tak složité, ale zvládli jsme to.“

Zaujalo nás

Majitelé si pochvalují světlovod v předsíni. „Pořídili jsme si ho na doporučení příbuzného, který s ním má dobrou zkušenost. Jsme nadšení. Po celý den tu máme přirozené denní osvětlení a v noci, když svítí měsíc, je tu světlo jako ve dne.“

Více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Plocha pozemku: 750 m²; zastavěná plocha: 115 m² bez terasy a chodníků

Užitná plocha: rodinný dům 190 m², terasa 30 m², zahrada 510 m²

Konstrukce: konvenčně provedená základová deska, montovaná dřevostavba z celostěnových dílců, obvodové stěny systém Thermo-Protect Optimum s integrovanou tepelnou izolací (koeficient prostupu tepla U = 0,17 W/m²K)

Střecha: sedlová – sklon 38°, střešní krytina – taška Bramac

Výplně otvorů: okna plastová šestikomorová s izolačním trojsklem H150-HOCO 0,7; předokenní rolety hliníkové s elektropohonem, střešní okna Rotto, světlovod Velux, hromosvod

Vytápění: kondenzační plynový kotel Vaillant, podlahové topení v koupelnách, v pokojích radiátory s termostatickou hlavicí

Projekt: Ing. Václav Kuchynka

Zhotovitel: Haas Fertigbau Chanovice s. r. o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám