Hlavní obsah

Gobelíny jsou originálním doplňkem bytu

Novinky, Kristýna Křížová

Gobelíny, kterým se také říká tapiserie, jsou nástěnné obrazové koberce. Můžete si je tedy pověsit místo obrazu. Mnozí výtvarníci dnes tyto koberce navrhují, a nebo se vyrábějí přímo podle námětů jejich děl. Jsou vkusným a pěkným doplňkem do vašeho bytu. Vyznačují se vysokou originalitou a jejich námětům je věnována velká pozornost.

Článek

Dnes se gobelíny tkají podle námětů děl moderních a současných malířů. Pokud máte dostatek finančních prostředků, tak si gobelín můžete navrhnout sami a nebo si jej nechat utkat podle vašeho oblíbeného obrazu po babičce.

.: Krásný tkaný gobelín, pocta "Kudlance" od malíře J.Načeradského.foto:www.gobelin.cz

Kdysi byly oblíběné zejména antické a lovecké motivy. Populární byly i vzory "tisíc květů" s drobným květinovým motivem a motivy ptáků a zvířat.

.: Část dlouhého gobelínu s názvem "Lekníny", podle Rudolfa Schlattauera.foto:www.gobelin.cz

Nebo si můžete nechat poradit a nechat si utkat gobelín, který se bude hodit přímo do vašeho bytového interiéru.

Gobelíny se vyrábějí různými technologiemi, z nichž každá vytváří dílo se specifickými vlastnostmi. Ručně tkaný gobelín vydá mnoho hodin práce, ale zaručuje dlouhodobou trvanlivost.

.: Osnova pro ruční tkaní koberců. Tkaní je pracnou záležitostí.foto: Novinky / Eva Rajlichová

Techniku tapiserií ostatně zavedli do Evropy Arabové už v 8. století a o několik století později se tento trend rozšířil. Dnes však zůstává stále velmi nákladnou záležitostí. Mnozí si tak věsí na stěny obyčejné koberce, což může mít také jisté kouzlo.

.: Patchworkové koberce mají také zajímavé vzory.foto: www.zemekrasnaneznama.cz

Na druhou stranou jde o investici do budoucna a vzhledem k tomu, že jsou dnes inspirací pro gobelínové motivy díla významných a skvělých výtvarníků se vám to jistě vyplatí. Je to totiž také investice nejen finanční, ale také investice do jiného pohledu na život a jistě tak bude příjemným a nevšedním doplňkem ve vašem domě.

Reklama

Související témata:

Související články

Koberce inspirované přírodou

Koberce příjemně zútulní náš byt, proteplí jej, barevně dotvoří nebo podtrhnou osobitý interiér. Navíc působí jako izolace proti hluku. Jejich životnost určuje...

OBRAZEM: Kairouan - město koberců

Nepřeberné množství věcí, vůně exotického koření a mátového čaje a z barev až přechází člověku zrak. Tak to vypadá, když se vydáte na procházku na libovolné...

Výběr článků

Načítám