Hlavní obsah

Francouzský umělec nechal v botanické zahradě ožít sochy. Slouží i jako květináče

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský umělec Jean Jullien zahájil začátkem července v Jardin des Plantes (botanické zahradě) ve francouzském městě Nantes novou výstavu s názvem Filili Viridi. Jeho veselé a hravé sochy inspirované karikaturami slouží jako fontána, květináče nebo vybízejí k objímání stromů.

Foto: Archiv studia Jeana Julliena, Jean-Felix Fayolle

V zahradě ožily veselé a hravé postavičky.

Článek

Sochy jsou nyní k vidění v rámci trasy s názvem Cesta do Nantes 2020. Podle mezinárodního titulu Colosal zůstane dvanáct soch na místě celou zimu a příští rok budou doplněny o desítku nových originálních výtvorů umělce zhotovených ve stejném duchu.

Foto: Archiv studia Jeana Julliena

Postavička slouží jako květináč a volně přechází v záhon.

V rámci výstavy nazvané Filili Viridi Jean Jullien vystavuje originální a monumentální kreace speciálně představené pro Jardin des Plantes v Nantes.

Postavičky rozmístěné uprostřed velkého bazénu, na trávníku a kolem stromů představují vymyšlené a vtipné figury.

Foto: Archiv studia Jeana Julliena, Jean-Felix Fayolle

Figurky vybízejí k objímání stromů.

Jean Jullien je francouzský grafik žijící a pracující v Paříži. Jeho praxe sahá od malby a ilustrace přes fotografii, video, kostýmy, instalace až po knihy, plakáty a oděvy.

Realizoval projekty po celém světě – společně s muzei a galeriemi v Paříži, Londýně, Los Angeles, New Yorku, San Francisku, Berlíně, Tokiu, Soulu nebo Singapuru. Jean a jeho bratr Nico také založili umělecké duo Jullien Brothers, jež se specializuje na video.

Foto: Archiv studia Jeana Julliena

Postavičky dodaly parku hravého ducha.

Karikatury v parku jsou rozhodně zajímavou inspirací pro jedince, kteří plánují ozvláštnit své zahrady nějakými netradičními prvky. Dílo bude v Jardin des Plantes v ulici Stanislas Baudry k vidění až do listopadu 2021.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám