Hlavní obsah

Fascinující most ve tvaru tulipánu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před dvěma lety vyhlásilo město Amsterdam veřejnou soutěž na návrh pěšího přemostění jednoho z kanálů, přihlásili se také francouzští architekti Michael Labory a Bertrand Schippan se svým projektem, který pojmenovali Tulipán. Ačkoli soutěž nevyhráli, je možné, že se jejich projekt bude realizovat v jiném, Amsterodamu podobném městě. V každém případě je jejich nápad tak zajímavý, že by byla škoda jej nepředstavit.

Foto: MLBS Architects

První (uzavřená) fáze rozvíjení květu Tulipánu

Článek

Francouzi samozřejmě nezvolili tvar tulipánu náhodně. Jako národní květina Holanďanů se pro záměr hodil přímo ideálně. A navíc jeho okvětní lístky dobře odpovídají hlavnímu záměru. Útvar by nejen propojil oba břehy kanálu, ale zároveň by vytvářel nezaměnitelné místo pro schůzky v centru metropole.

Foto: MLBS Architects

Obrovská verzatilita využití je hlavní předností projektu.

Foto: MLBS Architects

Střed květu by byl ideálním jevištěm pro nejrůznější kulturní akce, zatímco mírně pozvednuté okvětní lístky vytvářejí tribuny jako v amfiteátru.

Okvětní lístky by bylo možné různé naklánět, čímž by vznikal dojem, jako když se květ rozvíjí. Co je ovšem důležitější, prostor by byl velice variabilní. Ve zcela rozložené podobě by vzniklo malé náměstíčko, kde každý z lístků by měl jinou funkci. Jedna část by sloužila třeba jako plovárna a v zimě jako startovací místo pro bruslaře. Jiné lístky by fungovaly jako odpočívadlo anebo hlediště při různých událostech (koncerty, projekce atd.).

Foto: MLBS Architects

Tulipán by byl výrazným místem, které by se pro potřeby schůzek dobře pamatovalo.

Foto: MLBS Architects

Jestliže za dne by tulipán vypadal báječně, pak za noci, ve stažené podobě, by byl přímo fantastický.

Na noc by se Tulipán, jako každá květina, uzavřel, a protože by byl zevnitř prosvětlený, proměnil by se v kouzelnou lucernu, jejíž barevný odstín by se mohl měnit podle aktuální příležitosti. Například ve státní svátky by se rozžhnul oranžovou barvou, na Valentina červenou, při gay parádě růžově atd. A nejlepší na tom je, že prakticky jakákoli barva by na Tulipánu vypadala naprosto přirozeně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám