Hlavní obsah

Fasádní obklady dům dokonale ochrání

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fasádní obklady zvyšují atraktivitu stavby, dům se stává architektonicky zajímavějším, stylovějším. Důležité je i praktické hledisko. Další vrchní plášť totiž zvyšuje odolnost domu proti rozmanitým povětrnostním vlivům i mechanickému opotřebení.

Foto: RHEINZINK

Přírodní zinek je naprosto bezúdržbový, odolný materiál, který po určité době vytváří na povrchu typickou patinu.

Článek

Při výběru typu obkladových desek na konkrétní dům rozhoduje několik hledisek: druh materiálu (dřevo, umělý či přírodní kámen, keramika, kompozitní materiály, kov i sklo), jeho možné rozměry, způsob kladení, rychlost montáže, vzhled, cena, náročnost na údržbu, životnost.

Vše pečlivě zvažujeme, než se rozhodneme. Myslíme i na to, že obklady mají ladit se stylem domu, podtrhovat jeho originalitu, mají dobře zapadnout do daného prostředí.

Odvětrávané fasády

Zateplení domu je téma, které se řeší v mnohých rodinách. Kdo se pro ně rozhodne, určitě uspoří za vytápění a také si vytvoří v interiéru příjemné vnitřní klima. V zimě neuteče draze placené teplo ven, v létě se naopak v místnostech udrží příjemný chládek i ve třicetistupňových vedrech. Kromě toho dům s novým obkladem má rozpoznatelný svůj styl a jedinečnost.

Foto: CEMBRIT

Desky z vláknocementu jsou vhodné na odvětrávané fasády, rychle a snadno se montují, jsou nehořlavé, téměř bezúdržbové.

Fasádní obklady jsou z různých materiálů, na trhu je jich opravdu mnoho. Všechny jsou obvykle vhodné k použití na tzv. bezkontaktní odvětrávané fasádní systémy, které nejen skvěle tepelně izolují, ale přinášejí i něco navíc - odvádějí pryč vlhkost. Díky bezkontaktní fasádě dům krásně dýchá, voda se odpařuje a nikdy nekondenzuje. Čím to je?

Odvětrání zabezpečuje vzduchová mezera mezi zdivem a finální vrstvou fasády (obkladem). Když jsou teploty okolo rosného bodu a vzniká nežádoucí vlhkost, mezera odvětrává směrem vzhůru (komínový efekt). V létě, když se vrchní fasáda přehřeje vlivem slunečních paprsků, mezera odvětrá teplý vzduch a obvodové stěny domu se přirozeně ochladí.

Foto: NOVABRIK

Novabrik je odvětrávaná fasáda, která nikdy nepopraská. Tvoří ji přírodní betonové a perlitobetonové prvky, které se skládají „na sucho“ podobně jako stavebnice. Fasáda je bezúdržbová, kdykoliv lehce rozebíratelná, trvanlivá, s garancí min. 50 let.

Montáž fasádních obkladů je obvykle rychlá: vertikálně se kotví nosný rošt se závěsy (dřevěné latě nebo pozinkované profily) na stávající zdivo, a teprve pak následují horizontální prvky. Poslední částí této skladby je vlastní obklad, pohledová část fasády.

Obkladové fasádní desky nabízejí spoustu výhod: tepelně izolují, odvětrávají vlhkost, jsou na pohled krásné, mnohdy bezúdržbové, odolné, prodlužují životnost domu.

Dřevo, kámen, keramika

Dřevo se jako obkladový materiál běžně používá v severských zemích, každý si vybaví švédské domky s červeným nátěrem a bílým lemováním. U nás není tolik v oblibě, protože patří mezi dražší materiály a vyžaduje pravidelnou údržbu (do ceny je v rámci renovace třeba zahrnout i vypůjčení lešení).

Dřevěné obklady se používají z deskového řeziva, fošen (masivu), dřevotřísky apod. (méně náročné na údržbu). Oblíbené jsou borovice, smrk i tvrdší dub, buk, jasan, ořech nebo v menší míře exotické dřeviny.

Foto: PREFA

Pravidelné natírání fasádních prvků si ušetříme, když zvolíme nadčasové hliníkové obklady připomínající svislé dřevěné obložení. Vybírat lze ze tří druhů šířek (138, 200 a 300 mm), zvolit můžeme jakýkoliv odstín stupnice RAL.

Dřevo je krásný přírodní materiál, ale má i své nevýhody: jisté kolísání objemu, protože sesychá, nebo naopak bobtná vlivem vlhkosti. Může se stát, že ho napadne plíseň či dřevokazný hmyz. Exotické dřevo je nutné 1x ročně olejovat. Běžný dřevěný obklad se silnovrstvou lazurou nebo barvou obnovujeme nátěrem jednou za 4 roky.

Kámen je tradiční materiál, využívá se od pradávna. Vybrat si můžeme různou velikost, tloušťku a tvrdost obkladu. K nejtvrdším patří žula, méně tvrdý je mramor, vápenec, travertin, měkký je pískovec.

Foto: WILDSTONE

Umělý obkladový kámen dokonale imituje přírodní lomový, je lehčí, lépe se s ním pracuje, příznivá je i cena.

Přírodní lomový kámen se často kombinuje s probarvenou omítkou, atraktivní je díky plastičnosti, netradičnímu probarvení a rozmanitému povrchu: drsný, hladký, leštěný.

Výhody obkladu z kamene: malá nasákavost, mrazuvzdornost a trvanlivost. Zápory: vysoká cena, nesnadná manipulace díky vyšší hmotnosti.

Foto: KLINKER

Keramické vypalované obklady nabízí velký výběr barev a formátů, jsou odolné vůči plísním, řasám i veškerým povětrnostním podmínkám.

Přírodní lomový kámen lze nahradit i umělou variantou, dokonale imitující třeba štípané skalní úlomky, pískovec. Výhodou je nízká váha, snadná montáž a nižší cena.

Keramické fasádní obklady jsou odolné vůči střídání teplot, dokonale mrazuvzdorné, pevné, barevně stálé a ručí za dlouhou životnost. Jasně červené pohledové pásky stylově patří na tradiční venkov, nabízejí rozmanité kombinace barev a povrchových úprav.

Kompozitní obklady

Kompozitní materiály umějí využít přednosti hned několika materiálů najednou. Obvykle jsou složené z PVC a dřeva. Přírodní vzhled a hřejivost dodává dřevo, které je ale díky přítomnosti PVC málo náročné na údržbu, má vyšší odolnost.

Foto: DECEUNINCK

Kompozitní materiál Twinson je složený ze dřeva (50 %) a PVC (50 %). Kombinuje přírodní vzhled a zároveň nízké nároky na údržbu, vysokou odolnost, kterou nabízí PVC.

Například kompozit Twinson se vyrábí z rychle rostoucího borovicového dřeva a je díky 50% PVC voděodolný, trvanlivý, téměř bezúdržbový, netvoří třísky. Dřevěná vlákna s časem mění barvu, až fasáda vytvoří na povrchu krásnou patinu (nabízí se např. ve třech přírodních barvách - lékořicová, kůrová a rašelinová).

Desky na bázi cementu

Jsou oblíbené hlavně u architektů, hodí se na moderní stavby. Vláknocementové obklady ze směsi cementu, vápence, vláken, celulózy a dalších přísad mají přírodní vzhled, snadno a rychle se montují, mají dlouhou životnost, skvěle tepelně a zvukově izolují.

Foto: CEMBRIT

Desky z vláknocementu lze ukotvit na dřevěný, ocelový nebo hliníkový rošt. V nabídce mnoho velikostí, povrchových úprav a barev.

Obvykle se nabízejí probarvené pastelové odstíny, desky mají rozmanité velikosti, tvary, na pohled bez viditelných spojů. Příjemná je pro uživatele snadná údržba a nehořlavost.

Kovové obklady

Nadčasové, elegantní, moderní a naprosto bezúdržbové jsou fasádní obklady z kovu. Známý je např. Rheinzink, přírodní materiál vyrobený ze zinku, který vytváří na povrchu nezaměnitelnou patinu. Materiál je nehořlavý, bezúdržbový, na fasády je vhodný typ předzvětralý modrošedý nebo břidlicově šedý.

Foto: LINDAB

Moderní fasáda je z předlakovaných plechů o tloušťce 0,6 mm s povrchovou úpravou HB polyester. Povrch je odolný vůči UV záření, tuhý, odolný proti vlnění v případě přehřátí sluncem.

Zajímavá je i fasáda Lindab z předlakovaných ocelových plechů s povrchovou úpravou HB polyester. Tloušťka plechu (0,6 mm) je dostatečně tuhá a odolná vůči vlnění při zahřívání plochy sluncem. Přitom se dobře ohýbá, umí kopírovat různé tvary a úhly, nabízí výběr až z 15 barev.

Reklama

Související témata:

Související články

Barevná výmalba změní interiér k nepoznání

Vymalovat interiér za víkend a proměnit s jarem byt není žádný problém. Teplé dny jsou výzvou, všechno je barevné, a tak i naše bílé stěny zasluhují změnu....

Výběr článků

Načítám