Hlavní obsah

Éra umělých stromků je pryč, v dekoracích jsou v kurzu levné zasněžené šišky

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně je na ústupu trend přeplácaných umělohmotných stromků s různobarevnými lesklými a světélkujícími ozdobami. Doba přeje levnější variantě živých stromků a dekoracím se zasněženým efektem.

Foto: Novinky

Designové ozdoby od studia Handle with Care a profesionálně nalakované borovicové šišky

Článek

Trendem jsou letos hlavně „zasněžené” šišky. Ty můžete koupit už dekorované bílým lakem, můžete si je ale i „zasněžit” sami pomocí sněhu ve spreji nebo pomocí rozšlehaných bílků - do kterých šišku na chvíli smočíte a pak ji lehce obalíte v moučkovém cukru.

Výhodou stromku se zasněženým efektem je cena

Vyplatí se být trochu nedbalý a některé šišky zasněžit celé, jiné jen trochu a některé nechat čisté. Stromek dekorovaný jen šiškami a výraznější vánoční hvězdou je zajímavou alternativou ke kýčovitým ozdobám a okoukaným staročeským slaměným dekoracím.

Výhodou je i cena takových dekorací, které vyjdou jen na pár korun - sníh ve spreji přijde cca na 50 Kč.

Foto: The Contemporary Home, Tesco

Věnce ze zasněžených šišek můžete koupit, ale můžete se i pustit do jejich výroby s pomocí drátků.

Příliš drahé nebude ani zdobení čokoládovými kolekcemi. Podle výzkumu agentury STEM/MARK čokoládové kolekce využívá o Vánocích 76 % dotázaných. Ze stromečku naopak mizí klasické svíčky a prskavky, které využívá méně než polovina rodin.

Trendem je návrat k lidovým tradicím

„Přestože dnešní trh nabízí všechny možné styly, lidé tíhnou spíše k tradičním materiálům a tvarům. Obnovují zapomenuté zvyky, navrací se k tradicím jako k něčemu, co kdysi znali nebo prožili s rodiči, protože jim to dodává pocit bezpečí a domova. Na stromečcích tak opět vidíme ozdoby ze slámy, z korálků, dřeva, papíru nebo skla,“ potvrzuje vzrůstající trend interiérová designérka Andrea Vokřálová.

Foto: Novinky

Dekorativní šišky jsou letos v kurzu.

I ozdoby budou podle designérky letos spíš světlejší a jemnější. „Lidé chtějí mít doma krásný a elegantní stromek, ale je na nich, zda zvolí přírodní styl, nebo modernější výzdobu, do které zapadnou i ručně malované ozdoby vyrobené dětmi,“ upřesnila Vokřálová.

Foto: Novinky

V květinářstvích jsou k mání cypřiše zasněžené umělým sněhem.

V kurzu je opět klasický živý stromek. Éra těch nevzhledných umělých je na ústupu i podle výzkumu agentury STEM/MARK.

Foto: Ikea, Orion

Vsaďte na živý stromek a jednoduché tradiční ozdoby (zleva: ozdoba Snömys a jednoduše dekorovaný stromek hvězdičkami a obyčejnými ořechy s čokoládovou hvězdou Orion).

Stereotyp umělých stromků začal podle výzkumu po čase zase nahrazovat návrat k živému stromu, který dnes najdete ve většině českých domácností. V tom se liší Česká republika od Slovenska, kde pořád ještě převládá umělá varianta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám