Hlavní obsah

Energeticky úsporné způsoby vytápění

Právo, Karolina Černá

Moderní topné výrobky a systémy disponují technologiemi, které šetří životní prostředí a jsou energeticky úsporné. Jejich vyšší pořizovací náklady kompenzují nižší provozní nároky.

Foto: Buderus

Plynový kondenzační kotel Logamax plus GB172 najde své místo v rodinném domě nebo v bytě. Vyrábí se ve výkonových variantách 14 a 24 kW v provedení singl, kombi (pouze 24 kW) nebo s integrovaným zásobníkem.

Článek

Při výběru vytápění domácnosti rozhodují mj. tepelné ztráty objektu. Čím nižší jsou, tím úspornější technologie můžeme využít. Volíme je však již ve fázi projektu stavby po dohodě s odborníkem.

Chystáme-li se vyměnit starý kotel na tuhá paliva za nový ekologický, zvážíme možnost čerpání dotace v rámci kotlíkových dotací. Na kombinovaný kotel uhlí-pelety je dotace nejnižší, na automatický kotel na pelety a na tepelné čerpadlo pak nejvyšší. Na nový čistě uhelný zdroj se dotace nevztahuje.

Větší úspory, avšak i vyšší počáteční náklady, obnáší propojení kotle se solárními systémy, s tepelným čerpadlem, tj. s dalšími systémy, na které lze získat dotace.

Kotel ano, ale jaký?

Trendem jsou automatické kotle na tuhá paliva, které přebírají kontrolu nad přísunem paliva a spalovacího vzduchu do ohniště, čímž umožňují co nejkvalitnější spalování. Vedle uhlí se jako palivo prosazuje biomasa v podobě kusového dřeva, dřevěných briket, oblíbené jsou pelety, štěpka.

Závislost na jednom druhu paliva odstraňují kombi kotle např. pro spalování dřeva nebo uhlí na principu generátorového zplynování a automatického spalování pelet nebo extra lehkého topného oleje. Vzhledem k ekologickým nárokům budoucnosti je ideální, když se rozhodneme pro kotel na tuhá paliva 5. emisní třídy podle požadavků směrnice o Ekodesignu, která začne v EU platit od roku 2020.

Konstrukce plynových kondenzačních kotlů umožňuje, aby vodní páry tvořící podstatnou část spalin zkondenzovaly ve výměníku a část svého tepla použily pro ohřev topné vody a přípravu teplé. Díky své technologii jsou šetrnější k životnímu prostředí než staré plynové kotle. V porovnání s nimi spotřebují až o 30 % méně energie. Nevyžadují prostor pro ukládání paliva, takže mohou opustit technologickou místnost, stát třeba na chodbě (stacionární) nebo viset na stěně v koupelně (závěsné). Jejich provoz je velmi čistý.

Plynové kondenzační kotle jsou vhodné pro domácnosti s nízkoteplotními systémy, např. s podlahovým a stěnovým vytápěním.

Cena kotlů na tuhá paliva začíná podle typu zhruba na 20 000 Kč. Stacionární kondenzační kotel pro rodinný dům stojí až 80 000 Kč, závěsný typ od 20 000 Kč.

Foto: Atmos

Kombi kotel na dřevo nebo uhlí s hořákem na pelety umožňuje podle typu střídání paliv topení dřevem/uhlím a peletami nebo extra lehkým topným olejem podle toho, jaký hořák do kotle zabudujeme.

Tepelné čerpadlo

Vnější jednotkou odebírá tepelnou energii z okolí a přenáší ji přes vnitřní jednotku do topného systému domácnosti. Podle zdroje vstupní energie se tepelná čerpadla dělí na několik typů.

Mezi nejvyužívanější patří vzduch-voda. Výhodou je neomezená zásoba vzduchu, nenáročná instalace, nižší pořizovací náklady. Typ země-voda využívá teplo nepřímo přes výměník tepla, zemní kolektor. Voda-voda čerpá geotermální teplo z podzemní vody. Domácnosti mají díky čerpadlu levnější sazbu elektrické energie.

Foto: Nibe

NIBE F1245 je kompletní tepelné čerpadlo systému země/voda, voda/voda pro vytápění rodinných a vícegeneračních domů a ohřev teplé vody ve vestavěném zásobníku o objemu 180 l.

Cena je kolem 150 000 Kč. Odvíjí se podle typu, řešení na míru konkrétnímu rodinnému domu, ať už jde o napojení na podlahové vytápění, teplovodní radiátory či ohřev užitkové vody atd. Bazénové varianty sloužící k ohřevu vody ve venkovních i vnitřních bazénech pořídíme od 10 000 Kč.

Foto: Mountfield

Tepelné čerpadlo 5kW pro bazény s objemem vody do 35 m3.

Krbová kamna

V zimě hospodárně doplňují vytápění, na jaře a na podzim jsou vhodná pro občasné zatopení v chladnějších dnech. Podle konstrukčního typu a použité technologie vydávají dva druhy tepla – sálavé a konvekční.

U sálavých kamen hlavní teplo vychází do okolí přes skleněné okénko ohniště, efekt je srovnatelný se slunečním zářením nebo s táborákovým ohněm.

Konvekční kamna vytvářené teplo uvolňují do celé místnosti a dále do celého domu přes vzduchové otvory v obložení.

Foto: Mountfield

Krbová kamna Capri zaujmou panoramatickým prosklením s pohledem na oheň ze tří stran a širokým topeništěm, do kterého se vejdou polena dlouhá až půl metru.

Krbová kamna s teplovodním výměníkem lze zkombinovat se stávajícím systémem vytápění. Část tepla se používá pro přímé vytápění místnosti, zbytek putuje do tepelného zásobníku. Ten je zásobován vzniklou tepelnou energií také z dalších zdrojů, jako jsou třeba solární zařízení nebo topný kotel. Vytvořené teplo se ze zásobníku využívá pro zásobování ústředního vytápění nebo ohřev vody.

Cena jednotlivých krbových kamen se velmi liší, počítáme s částkou od 10 000 Kč.

Kabely, fólie, panely

Podlahové vytápění rovnoměrně vyhřívá místnost v celém jejím prostoru, o jeho rozmístění a intenzitě tepla rozhodujeme sami, v případě elektrického i teplovodního typu.

Teplovodní vytápění podlahy tvoří trubky z pružných plastů, jimiž protéká ohřívaná voda. Je vhodné pro větší domy a prostory, efektivní je jeho propojení se zařízením na ohřev vody (např. kotel) a s oběhovým čerpadlem. Elektrické přímotopné kabely slouží k občasnému vyhřívání podlahy i trvalému vytápění. Mírně akumulační systémy se pak vyplatí především pro trvalé vytápění.

Snadnou instalaci umožňují topné rohože, tj. topné kabely fixované na tkanině, určené výhradně jako hlavní zdroj vytápění (celodenní provoz) pro objekty s nízkými tepelnými ztrátami, nízkoenergetické stavby. Topné fólie se hodí pod laminátové a dřevěné plovoucí podlahy, a to do suchých konstrukcí. Jsou výborným řešením při rekonstrukcích nebo pro dodatečné instalace podlahového vytápění pod koberce a PVC.

Foto: Fenix trading

Fólie Ecofilm prohřívají sádrokartonové stropní desky, které se pak chovají jako sálavé panely.

Na stěnu a strop můžeme dát elektrický sálavý konvektor nebo panel. Předají min. 50 % tepelné energie sáláním a často jsou i designovým doplňkem.

V moderních interiérech se prosazují topné infrapanely. Využívají infračervené vlny, které ohřívají předměty a stěny místnosti, na něž dopadají. Následně se uvolněním tepla z těchto předmětů ohřívá vzduch.

Foto: Sunny house

Infrapanely mají topnou i dekorativní funkci.

Cena teplovodního vytápění se liší podle instalovaného tepelného výkonu na m2, orientačně začíná na 490 Kč/m2. U elektrického vytápění rozhoduje příkon na metr a to, zda jde o jednožilové, dvoužilové kabely, k dostání jsou topné okruhy, vše od 710 Kč/m.

Ceny topných rohoží se odvíjejí od plošných příkonů, pohybují se kolem 600 Kč/m2. Panely a konvektory pořídíme za zhruba 1500 Kč podle typu a velikosti.

Solární systémy

Fototermické kolektory přeměňují sluneční záření na teplo. Slouží k ohřevu teplé vody a přitápění v nízkoteplotní otopné soustavě (podlahové vytápění). Využijeme je také pro ohřev vody v bazénech, venku i uvnitř. Propojit je lze s ekologickými kotli i s tepelným čerpadlem.

Foto: Satjam

Nejefektivnější je instalace fototermických panelů na šikmou střechu se sklonem 45° s jižní až jihozápadní orientací.

Vybírat můžeme typy ploché deskové (vzduchové, vakuové) nebo trubicové (vakuové a vakuové kondenzační), které nabízejí vyšší energetický zisk. Dalším důležitým kritériem je účinnost na plochu kolektorového pole.

Cena za solární systém pro jeden dům je zhruba 120 000 Kč.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám