Hlavní obsah

Dýchejte doma čistý vzduch

Právo, Gisela Růžičková

Závadný vzduch ve vnitřním prostoru snižuje nejen příjem kyslíku, což způsobuje poruchy spánku a nižší výkonnost kardiovaskulárního systému, ale i vyšší riziko vzniku astmatu, senné rýmy a jiných zdravotních potíží. Jak předcházet zdravotním komplikacím?

Foto: Philips

Čistička AC3259/10 vzduch v místnosti monitoruje a čistí automaticky, nabízí 3 automatické a 5 manuálních režimů včetně speciálního režimu proti alergenům nebo tichý noční režim. Cena 14 999 Kč.

Článek

Kvalitu ovzduší v domácnostech zlepšují čističky i zvlhčovače vzduchu. V nich se vzduch čistí nepřetržitě tím, že cirkuluje přes filtr nebo soustavu filtrů různých technologií. Hlavním úkolem čističek je co nejúčinněji zbavit vzduch škodlivin. Používat se dají celoročně.

Proč čistit vzduch?

Alergii lze definovat jako nepřiměřenou reakci imunitního systému na vnější vlivy. Bohužel její rozšíření se za posledních 10 let zdvojnásobilo, a tak nezbývá než absolvovat imunoterapii.

Foto: Gavri

Zvlhčovač vzduchu Clean Air Optima CA-803 kombinuje zvlhčovač a čistič vzduchu. Pracuje na bázi vodního filtru, obsahuje i uhlíkový předfiltr. Cena 9160 Kč.

Čističky vzduchu jsou účinným nástrojem proti částicím pylů, prachu a jiných dráždivých látek poletujících vzduchem, liší se ale svými vlastnostmi a výběr vhodného typu není úplně jednoduchý.

Technologie ovlivňují účinnost

Čističky s HEPA filtry. Renomovaní výrobci uvádějí i číslo, které odpovídá účinnosti. Takže např. třída HEPA 13 zastaví celých 99,97 % částic, jako jsou pyly, viry, bakterie, ale i pachy, které jinak pohlcují jednoúčelové uhlíkové, antibakteriální nebo ultrafialové čističky.

Čistička vzduchu s tímto filtrem absorbuje i pachy z cigaretového dýmu.

Foto: Dyson

Designová čistička Dyson Pure Hot+Cool automaticky odstraňuje škodliviny a alergeny ze vzduchu díky HEPA filtru. Technologie Air Multiplier se stará o prohřátí celé místnosti. Cena 12 999 Kč.

Foto: Electro World

Čistička vzduchu Duux Sphere pro menší prostory je přenosná. Funguje také jako odpařovač pro esenciální oleje. Vestavěný ionizátor uvolňuje negativní ionty do vzduchu, aby zachytil drobné částice a nasál je do HEPA filtru, čímž produkuje čistý vzduch.

Čističky s elektrostatickým filtrem odstraní alergeny ze vzduchu tak, že při nasátí se vzduch nabije elektřinou, kterou následně přitáhne opačným nábojem sběrná plocha. I tento způsob filtrace dokáže čistit vzduch od pachů, jeho účinnost dosahuje 99 %.

Čističky TSS zpracovávají vzduch zahřátím na teplotu cca 200 °C, která spálí veškeré mikroorganismy a přemění je na plyny už obsažené ve vzduchu. Následně vzduch ochladí a vypustí do místnosti.

Čističky s vodním filtrem zachytí 50 až 70 % částic, zároveň poslouží i jako zvlhčovače vzduchu.

Specializované čističky disponují např. HIMOP filtry, které vstřebávají látky na bázi formaldehydu, existuje dokonce i způsob pohlcující jedovaté plyny nebo viry fotokatalytickým principem.

Proč zvlhčovat vzduch?

Také pobyt ve vytápěných místnostech je zdravotně závadný. Hlavní příčinou je nízká vlhkost vzduchu. Ve většině našich domácností klesá v zimních měsících pod hladinu 20 %, zatímco optimální vlhkost je asi 45 až 60 %.

Dochází tak k přetěžování imunitního systému a následně k podráždění, což neprospívá naší pokožce ani dřevěnému nábytku. Správná vlhkost vzduchu chrání nejen zdraví, ale vytváří i příjemnou pohodu.

Foto: Datart

Zvlhčovač a čistička vzduchu Stadler Form Robert je vybaven dávkovačem vůně, integrovaným hydrostatem, pohybovým senzorem, či automatickým vypnutím v případě prázdné nádoby na vodu a mnoha dalšími funkcemi. Cena 9997 Kč.

Vzduch v domácnostech lze zvlhčovat různými systémy od studeného odparu až k ultrazvukovým zvlhčovačům vzduchu, které vytvářejí z vody vysokofrekvenčním ultrazvukovým oscilátorem malé kapičky.

Ventilační systém je vyfukuje do éteru, kde se jejich odpařením zvyšuje vlhkost vzduchu. Z přístroje vychází jasně viditelná jemná a rovnoměrná mlha.

Foto: Dyson

Zvlhčovač vzduchu AM10 využívá technologii Ultraviolet Cleanse, která vystavuje vodu v plnicí komoře ultrafialovému záření po dobu 3 minut, přitom zlikviduje 99,9 % všech bakterií. Cena 13 999 Kč.

Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu jsou ideální do bytů, dětských pokojů i kanceláří. Ultrazvukem vyrobená pára je zdraví neškodná. Největší výhodou ultrazvukových zvlhčovačů vzduchu je nejvyšší výkon při nejmenší spotřebě elektrické energie.

Výkon čističky

  • vynásobte výšku, šířku a hloubku místnosti
  • výsledek vynásobte třikrát, 4× v případě alergiků
  • získáte minimální výkon v m3/hodinu
  • někteří výrobci uvádějí doporučenou velikost místnosti

Čistička umí 

  • odstranit prach a nepříjemné pachy
  • eliminovat pyl
  • čistit vzduch od cigaretového kouře
  • ničit choroboplodné zárodky a bakterie
  • zachytit zvířecí chlupy a ostatní částice
  • ničit nebezpečné škodliviny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám