Hlavní obsah

Dvě židle a systém úložných prostor jsou nejzajímavějšími návrhy nábytku pro letošní rok

Novinky, nes

Magazín eVolo je širší čtenářské obci znám především díky své každoroční soutěži architektonických návrhů mrakodrapů budoucnosti. V letošním roce však vyhlásil nově i soutěž určenou především pro mladé designéry zabývající se inovacemi v oblasti nábytku. Její název zní 2015 VMODERN Furniture Design Competition. Jak bylo možné očekávat, vize, které se odborné porotě sešly, lze zařadit do široké škály od nenápadných až po vyloženě roztodivné.

Foto: eVolo

První místo v soutěži získala židle vytvořená pouze z tkaniny. Jejím autorem je britský designér Somdatta Majumdar.

Článek

Právě v takový výsledek ovšem pořadatelé doufali. Jedním z hlavních cílů soutěže dle jejich slov je právě snaha o vytvoření platformy pro diskusi a rozvoj nábytkářského oboru.

Pětičlenné porotě složené z profesionálních designérů z celého světa se pod rukama sešlo na 233 návrhů od mladých designérů ze 34 zemí. Odborníci nakonec vybrali tři nejlepší návrhy a kromě nich udělili ještě dalších 20 čestných uznání.

Vítězem soutěže se stal projekt nazvaný Fabric Chair (volně přeloženo jako Židle z tkaniny) od designéra Somdatty Majumdara z Velké Británie. Porota na něm ocenila zejména přínos na poli hledání možnosti využití tkanin coby strukturálního materiálu pro nábytek.

Designér na vyztužení tkaniny vyvinul speciální pryskyřici. Ta vyztuží vlákna, ale přitom umožní zachovat jejich měkkost.

Foto: eVolo

Na symetrii a dialog použitých materiálů vsadili španělští autoři ze Studia La Cube návrhu židle nazvané Simmis Chair.

Druhé místo získalo španělské studio La Cube. I jeho designéři navrhli židli, nese název Simmis Chair. Porotě se u tohoto návrhu zamlouvá především jednoduchost designu založeného na symetrii a proporcích.

Židle zajímavým způsobem vytváří dialog mezi vizuální lehkostí na jedné straně a silou a váhou dřeva a oceli na straně druhé.

Foto: eVolo

Nábytkový systém Helix vytvořili italští a američtí designéři sdružení do uskupení Open Source Workshop.

Za třetí nejpovedenější projekt porota označila difúzní nábytkový systém Helix, jenž vytváří kontinuální úložný prostor přizpůsobením svislých i vodorovných povrchů. Systém přitom v interiéru navodí dokonale prostorovou atmosféru. Návrh je dílem designérů z Itálie a USA sdružených pod hlavičkou Open Source Workshop.

Také dvacítka čestných uznání (viz galerie) byla udělena návrhům, které nějakým způsobem zkoumají a rozšiřují možnosti využití rozličných materiálů v nábytkářském průmyslu, eventuálně prozkoumávají možnosti digitálního designu a výroby. Ocenění rovněž získaly projekty zohledňující ergonomická hlediska.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám