Hlavní obsah

Dva kamarádi si postavili domy na úzkém pozemku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se staví na úzkém pozemku? Dva kamarádi si na něm postavili ne jeden dům, ale hned dva a stejné. V rozhovoru nám prozradili, jak se to podařilo a jak se jim bydlí.

Foto: Jan Homola

Na kuchyň v interiéru navazuje venku stíněná terasa.

Článek

Na návštěvu jsme přijeli do obce Nový Šaldorf nedaleko Znojma, kde se zástavba dřevostaveb pomalu, ale jistě rozrůstá. Pan Ondřej se zde rozhodl postavit jeden dům pro sebe a hned vedle něj postavit druhý dům pro svého známého.

Nejprve bydlel Ondřej s manželkou v Příměticích, kde to ale nebylo úplně ono, a tak se přestěhovali do velkého opraveného bytu v centru Znojma. Po nějaké době se naskytla příležitost koupit pozemek v Novém Šaldorfu, kde mají spoustu přátel. Rozhodl se proto postavit si dřevostavbu přesně podle svých představ. Z jeho domu se nakonec stal typový dům Rohák, který dnes staví i pro další lidi.

Foto: Jan Homola

Dům má úzký, protáhlý půdorys, vstupuje se do něj ze strany.

Dům Rohák
Dispozice domu má protáhlý půdorys kvůli hranicím pozemku. Vstup se nachází na podélné straně a vede do zádveří. Podélně celým domem prochází chodba, která spojuje všechny místnosti. Dům je přízemní a nachází se zde tři pokoje, jedna místnost sloužící jako pracovna a jedna koupelna se sprchovým koutem i vanou. Kuchyňský prostor na konci chodby v zadní části domu umožňuje vyjít na terasu a je propojen s obývacím pokojem posuvnými dveřmi.

Byla vlastní dřevostavba vždy vaším snem?

Původně jsme vůbec neuvažovali, že bychom chtěli stavět. Bydleli jsme v opraveném bytě v centru Znojma a nic nám nescházelo. Pak se naskytla příležitost koupit pozemek napůl s kamarádem, a tak jsme do toho šli. Udělali jsme dobrý krok už kvůli dětem, které si mohou hrát častěji venku. V našem starém bytě teď bydlí rodiče a z Nového Šaldorfu to k nim máme pořád blízko.

Podle čeho jste si vybrali tento pozemek?

Velkou roli hrála určitě lokalita. Navíc nám tuto parcelu nabídl soused, náš známý. Pozemek byl delší dobu v realitce, protože byl úzký a hodně dlouhý, takže jsme ho koupili napůl s dalším kamarádem. Stavěli jsme oba stejné domy naráz a mají tak prakticky identickou dispozici, jen zrcadlově otočenou. V době výstavby tu už stály okolní domy a přípojky už byly nachystané v cestě před pozemkem.

Foto: Jan Homola

K vytápění slouží infrapanely, v obzvláště velkém horku naopak pomáhá udržet příjemnou teplotu klimatizace.

Z čeho jste vycházel při návrhu dispozice vašeho domu?

Návrh domu byl individuální podle našich představ. Museli jsme se vejít do úzkého prostoru pozemku, takže jsme byli limitováni odstupovou vzdáleností. Typickým znakem je chodba protáhlá celým domem, což se nám velmi líbí, protože prosvětlí celý prostor a je vidět z jednoho konce domu na druhý.

Z našeho návrhu se pak stala velmi oblíbená typová varianta dřevostavby. Jen se u jednotlivých realizací upravují detaily. Například chodba bývá často doplněna o malý prostor pro samostatné WC nebo uložení věcí.

Jak dlouho trvala výstavba domu?

Oba domy jsme začali stavět ve stejnou dobu v těsné blízkosti a oba byly dokončené v rozmezí 4 až 5 měsíců.

Foto: Jan Homola

Kuchyň je příjemně prostorná.

Je tento dům přízemní, nebo obýváte i patro?

Původně jsme oba domy stavěli s pochozí půdou, takže máme klasickou krovovou konstrukci. V současné době se spíše používají příhradové konstrukce, kvůli úspoře nákladů, takže bez půdy.

Foto: Jan Homola

Hezkým detailem je dialog mezi lesklou bílou barvou, v níž jsou dvířka skříněk linky, a matným nerezem spotřebičů.

Kolik máte úložného prostoru?

Nějaký prostor máme na půdě, ale kola a další věci jsou v boudě na zahradě. V domě jsme nechtěli skladovat věci, když jsme měli možnost umístit je i mimo.

Jaký máte systém vytápění?

Vytápíme pomocí infrapanelů, které nevíří prach, což je pro nás důležité, protože syn je alergik. V jednotlivých místnostech máme lokální rekuperační jednotku. Konstantní teplotu máme nastavenou na 22 °C a nemá cenu ji nějak měnit. V obýváku pak máme horkovzdušný krb.

Foto: Jan Homola

K pohodě v obývacím pokoji napomáhá horkovzdušný krb.

Když je léto, jak vnímáte vnitřní pocitovou teplotu ve vaší dřevostavbě?

Záleží na užívání. Kdybychom neměli zatažené rolety, bylo by tu kolem 27°C. Důležité je nepustit teplo dovnitř, anebo aspoň co nejméně. Máme nainstalovanou klimatizaci v obývacím pokoji, ale tu pouštíme jen výjimečně.

Máte plastová okna. Jaký je váš názor na dřevěná?

Podle mě je nesmysl říkat, že do dřevostavby patří dřevěná okna. O dřevěná okna se člověk musí víc starat, a to je vidět i na terase. Je vybledlá a musíme ji natírat.

Foto: Jan Homola

Domem se táhne napříč dlouhá chodba. Ta jej hezky prosvětluje a zároveň lze snadno dohlédnout z jednoho jejího konce na druhý.

Jak jste spokojeni s bazénem?

Bazén jsme vybudovali v červnu 2014 i s řídící jednotkou. Byla to sice investice navíc, ale jen doporučuji, protože pak se dávkování chemie řídí samo a my se nemusíme o nic starat.

Kolik vás aktuálně stojí provoz domu?

Kompletní elektřina nám vychází na zhruba 1700 Kč/měsíc. Zálohu na vodu pak máme 650 Kč/měsíc, a tu jsme dopláceli jen jednou, když jsme dopouštěli bazén.

Foto: Jan Homola

Koupelna je spojena s toaletou.

Dělali jste v průběhu bydlení nějaké opravy nebo úpravy?

Stále něco doděláváme a nedávno jsme nově vymalovali. Vyměňovali jsme termostat, ale to jsou věci, které mají určitou životnost. Nic závažného jsme nezaznamenali.

Foto: Jan Homola

V koupelně vládnou hranaté tvary.

Jak dlouho vám trvaly terénní úpravy kolem domu?

Terénní úpravy nám trvaly tak tři roky svépomocí. Zahradní úpravy jsou nikdy nekončící proces a pořád na něčem pracujeme. Ještě čekáme na dokončení cesty před domem.

.: Parametry domu :.

Dispozice: 5+1

Zastavěná plocha: 133 m²

Stavební firma: Profi-Gips, s. r. o.

Autor: Kristina Nešporová, www.drevostavitel.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Při stavbě domu šli majitelé proti proudu

Máte představu o tom, jak by měl váš dům vypadat, a ta se neshoduje s představou vašich rodičů a dalších příbuzných? Jitka a Vašek si moudré rodinné rady...

Výběr článků

Načítám