Hlavní obsah

Dům Vysloužilových vznikl díky inspiraci sousedovou vilou

Novinky, Text: Jakub Potůček, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějovský rodinný dům manželů Vysloužilových má dvě výškové úrovně a je inspirován sousední stavbou. Jde o jednu z nejvýznamnějších obytných budov v této lokalitě ze 70. let minulého století. Majitelům poskytla komfort potřebný pro spokojený rodinný i pracovní život.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Stavba s adresou: Sadová 9, Prostějov

Článek

Na začátku 70. let se budoucí soused manželů Vysloužilových rozhodl postavit si rodinný dům. Na stavbě továrny v Litovli se seznámil s projektantem Josefem Taťákem, který se návrhu domu ujal. Ve spolupráci se známým architektem Zdeňkem Plesníkem, s nímž návrh konzultoval, vypracoval projekt domu inspirovaného meziválečnou zlínskou architekturou.

Jen několik desítek metrů opodál stojí jeho dvojče. I když je podnikatelská vila manželů Jindřišky a Miroslava Vysloužilových poněkud náročněji řešena, je její inspirací právě sousední vila.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Součástí interiéru se stala i prostorná zimní zahrada.

Díky sousedovi navázali Vysloužilovi kontakt s architektem Taťákem. Ten Miroslava Vysloužila přesvědčoval, aby také vsadil na jeho tvorbu a nechal si postavit podobnou stavbu.

Vysloužilova vila je, stejně jako sousední stavba, rozčleněna do dvou výškových úrovní.

V nižší části je umístěn obytný prostor rozdělený posuvnou stěnou na dvě sekce - obytnou a pracovní. Jeho součástí se stala velká zimní zahrada s bazénkem a fontánou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Ve vile vznikly prostorné místnosti umožňující pohodlný rodinný život.

Do zvýšené části projektant umístil ložnice se společnými šatnami, vestavěnými s dalším nábytkem do stěn mezi místnostmi.

I v tomto případě je dům spojením několika různě velkých, protínajících se geometrických částí. Přestože nebyl nikdy zcela dokončen, může směle konkurovat nejlepším obytným domům první poloviny 70. let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám