Hlavní obsah

Dům v Jizerských horách prošel důkladnou rekonstrukcí

Novinky, Jana Nesvadbová

Velkým milovníkem domácí i světové architektury je náš čtenář Lukáš. Před třemi lety koupil v pořadí již svůj pátý dům, a to v rodných Jizerských horách. Hledal objekt vhodný pro rekreaci. Ač dům znal z nabídky realitních kanceláří, na snímcích jej nijak nezaujal. Když jej ale shodou náhod spatřil na vlastní oči, okamžitě se pro něj nadchl. Mohl za to velký pozemek a nádherná stará lípa na něm. Od začátku bylo ovšem zřejmé, že stavbu bude muset celou rekonstruovat.

Foto: Archiv čtenáře (13x)

Dům v Jizerských horách si majitel nechal celý rekonstruovat. Z původního stavu zbylo jen obvodové zdivo a zčásti i střecha.

Článek

Dům zůstal po předchozím majiteli v zanedbaném a také značně znečištěném stavu. Prvním Lukášovým krokem bylo tedy jeho vyklizení, včetně pozemku. Pak se nad chystanou rekonstrukcí a proměnou stavby sešel s architektem Jakubem Smolkou z ateliéru Cube.A. Znali se už z minulých let, kdy architekt pomáhal Lukášovi s proměnou jeho prvního domu. Byl si proto jistý, že si opět dobře porozumí.

„Architekt ode mě při prohlídce a zaměření objektu dostal zapůjčených několik mých oblíbených knih o architektuře se spoustou záložek upozorňujících na různé mnou preferované detaily a současně jsme společně strávili jeden den obhlížením různých rekonstruovaných i nových objektů zde v okolí,“ napsal nám Lukáš.

Foto: Archiv čtenáře

Fasády domu jsou obloženy sibiřským modřínem.

Dům je jednopodlažní a má obytné podkroví. Místa v něm nebylo nazbyt, přesto se jim podařilo najít tak šikovné řešení, že v něm zbylo místo i na saunu a hernu s kulečníkem. Jako přístavek – ovšem zcela ve stylu domu – vyrostla kůlna s technickým zázemím domu rozšířená o garáž.

V době prodeje si objekt nesl následky mnoha necitlivých úprav a také přístaveb a přílepů. Těch se Lukáš zbavil. Chtěl se navrátit k původnímu půdorysu a tvaru domu. Znamenalo to mj. oklepat veškeré omítky až na cihlu, v přízemí vykopat veškeré podlahy a udělat nové a také odstranit veškeré příčky, které byly v obou podlažích. Vyměnit nechal také všechna okna, včetně střešních.

Foto: Archiv čtenáře

Původní podoba domu

Foto: Archiv čtenáře

Během rekonstrukce nechal čtenář odstranit všechny omítky a oklepat fasády až na cihlu.

Bez úprav nezůstala ani samotná střecha. Její podoba a sklon musely odpovídat požadavkům CHKO. Znamenalo to zachovat samozřejmě její sedlový tvar s odvětrávanou konstrukcí, jako krytinu zvolil Lukáš falcovaný plech.

Foto: Archiv čtenáře

Barvě všude poctivě přiznávaného kamene je přizpůsobena barva dveří a dalších prvků v interiéru domu.

Dům je nově vytápěn hned z několika na sobě nezávislých zdrojů. Jednak je v přízemí (a také v podkrovní koupelně) v podlahách rozvedeno elektrické topení, jednak jsou v každé místnosti sálavé panely. Dalším zdrojem jsou krbová kamna na dřevo, připojená k akumulačnímu komínu s rozvodem horkého vzduchu, který vytápí část objektu.

Zajímavým nápadem je dvojice bojlerů umístěných na stropě koupelny v podkroví, které svým odpadním teplem pomáhají s vytopením ložnice.

Foto: Archiv čtenáře

Dominantou obytné kuchyně je portál původních dveří z opískované žuly.

Foto: Archiv čtenáře

Úložné prostory v kuchyni jsou řešeny schválně převážně formou spodních skříněk, aby měl člověk při vaření hezký výhled oknem.

Hlavním cílem rekonstrukce domu bylo uzpůsobit jej potřebám moderního bydlení. „Systém elektrického vytápění lze dálkově ovládat pomocí aplikace v mobilu, stejně jako sledovat údaje ze zabezpečovacího systému, včetně zátopových čidel apod.,“ vypočítává vylepšení svého domu Lukáš, který se nakonec rozhodl jej s rodinou obývat celoročně a do Jizerských hor se opět vrátit k trvalému bydlení.

Všechno nové

Zatímco z exteriéru je dům obložen přírodním sibiřským modřínem, který postupem času zešedne a znenápadní, interiér Lukáš nechal obložit dřevotřískovými panely s jasanovou dýhou na povrchu. Podlahy jsou třívrstvé, s krytinou z kartáčovaného běleného dubu.

Foto: Archiv čtenáře

Deska stolu je vyrobena z prken, která dříva pokrývala strop v nynější jídelně.

Nová okna, která lépe odpovídají stylu domu, jsou dřevohliníková s trojsklem. Na stěnách koupelny je pak cementová stěrka s betonovým vzhledem.

„Zde mají dcery nejraději hydromasážní vanu s chromoterapií. S barevnou pěnou si užívají spoustu zábavy. Spodní koupelna se saunou je umístěna v bývalé hospodářské části domu, jsou zde obnoveny krásné cihlové klenby a pod hroznými modrými obkládačkami se povedlo objevit a následně opískovat a přespárovat krásné kvádry z místní žuly. Do kontrastu k nim je na špaletách použita jemná skleněná italská mozaika, která barevně ladí s použitými zařizovacími předměty a současně zakrývá rozvody elektroinstalace,” popisuje Lukáš.

Foto: Archiv čtenáře

Také ve spodní koupelně jsou přiznané žulové kvádry.

Právě žula byla materiálem, který se snažil společně s architektem v interiéru maximálně přiznat. Její barvě pak přizpůsobili při volbě i barvu pro dveře, zařízení kuchyně atd.

V samotné lince, která na první pohled zaujme svými rozměry, se schovala nejenom vinotéka, ale také pračka. Lukáš společně s architektem omezili na minimum množství horních skříněk v kuchyni, aby tak zůstal zachován krásný výhled z okna. Jednou za ním poroste bylinková zahrádka.

Dispozice domu

Nová dispozice interiéru domu je prostá. „Za vstupními dveřmi je zádveří se spoustou úložných prostor, prostorná hala s vestavnou skříní a komorou pod schody, původní kamenný klenutý sklep, hlavní obytná místnost s kuchyní a spodní koupelna s toaletou, hydromasážní sprchou a saunou. Ze sauny mohou obzvláště odvážní jedinci v zimě vyběhnout přes malé zastřešené venkovní posezení rovnou do sněhu.

Foto: Archiv čtenáře

Velké množství dřevěných prvků v domě je dílem místního šikovného truhláře.

V patře je pak čítárna na podestě s velkým panoramatickým oknem, pracovna/ložnice pro hosty, ložnice, koupelna a dětský pokoj/herna s vestavěným spacím půlpatrem přístupným pomocí posuvného žebříku. Celková obytná plocha je cca 175 čtverečních metrů,“ vysvětluje dispozici svého domu Lukáš.

Foto: Archiv čtenáře

Soukromé ložnice rodiny a eventuálně i hostů jsou v podkroví.

Zalahodí oku

Za nejhezčí detaily ve svém domě považuje jeho majitel tři prvky. Jednak stůl, který nechal vyrobit dle svého návrhu od místních zámečníků, a hlavně velmi šikovného truhláře Reného Palana, jenž ostatně v domě realizoval většinu interiérových prvků. Na desku stolu jsou použita široká, ručně opracovaná a velmi stará prkna, z nichž byl původně sestaven strop současné jídelny.

Druhým prvkem je žulová deska, na níž stojí německá krbová kamna. Kámen pochází z původního vstupu do domu. Nejobdivovanějším prvkem interiéru je ovšem opískovaný žulový portál někdejších vstupních dveří, který je nepřehlédnutelnou dominantou obytné kuchyně.

Foto: Archiv čtenáře

V místě, kde kdysi (stejně jako v mnoha dalších místních staveních) byla tzv. driketa, neboli mačkárna na skleněné knoflíky, zůstal dnes již jen komín s původním ohništěm, jež dnes ukrývá izolovanou celoročně použitelnou udírnu.

Lípy se nevzdal...
„Dominantou pozemku je obrovská lípa. Péče o ni je náročná a nákladná, ale odměnou je pohled na ni, stín, který poskytuje, i včelí koncert v době jejího květu. Zkušený tým horolezců ji po mnohaletém zanedbávání více než týden zachraňoval. Bylo nutné ji prořezat a vytvarovat její korunu. Na třech místech je svázaná pomocí nerezových lan. Dle písemného vyjádření dendrologa patří mezi největší zmapované a dochované jedince v CHKO Jizerské hory a její odhadované stáří je 200 až 250 let. Lze si jen přát, aby stála na svém místě ještě minimálně stejně dlouhou dobu jako němý svědek okolo běžících dějin,“ doufá Lukáš.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám