Hlavní obsah

Dům skláře Františka Víznera rafinovaně splývá s okolním prostředím

Novinky, text: Eva Šmerdová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K vynikajícím příkladům individuálního bydlení v české architektuře sedmdesátých let patří dům mezinárodně respektovaného sklářského výtvarníka Františka Víznera, který bohužel předloni zemřel. Stavba je rozdělena na dvě části a má zajímavý nepravidelný tvar.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Dům s adresou: Žďár nad Sázavou, Sychrova 14, čp. 42

Článek

Pro výstavbu domu s ateliérem umělec koupil v roce 1974 na úpatí Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou chátrající usedlost v ochranném pásmu Santiniho poutního kostela sv. Jana Nepomuckého.

Návrh projektantů a požadavky stavebníka musely být přizpůsobeny podmínkám památkářů.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Vila je rozdělena na dvě samostatné části.

Řešení domu vychází z nepravidelného seskupení „ker“ pultových břidlicových střech, které umožňují prosvětlení obytné části interiérů hlavně z jižní strany.

Nesměla chybět sklářská dílna

Z provozního hlediska je objekt rozdělen na dvě odděleně přístupné jednotky. Hospodářská část obsahuje garáž a sklářskou dílnu. V obytné části pak najdeme kuchyni a vstupní zázemí.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Břidlicové střechy jsou nepravidelně uspořádané.

Dvouúrovňový prostor obytné části s galeriovým uspořádáním obsahuje ateliér, sloužící i ke společenským účelům a dvojici ložnic. Návrh vily od manželů Drápalových vyniká citlivým výtvarným přístupem.

Měřítko stavby i užité materiály berou v úvahu v duchu moderního regionalismu lidové stavební vzory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám