Hlavní obsah

Dům pro rodinu kuchařů a bavičů zaujme úchvatným vinným sklepem

Novinky, nes

Dlouhých patnáct let se majitelé jednoho z domů na pobřeží v australském Melbourne snažili opakovaně přestavět své obydlí tak, aby vypadalo konečně k jejich spokojenosti. Bohužel marně. Trefou do černého se ukázal až poslední návrh, který jim vytvořili v ateliéru Finnis Architects.

Foto: Naomi Fletcher

Rodina patnáct let dokola přestavovala svůj dům, než konečně s pomocí architektů našla podobu, která jí skutečně vyhovuje.

Článek

Dům totiž nebyl pro standardní rodinu. Jejími členy jsou kuchaři a baviči. Bylo tedy od počátku jasné, jakou podobu musí mít hlavní společné prostory. Žádný klasický obývák, ale v podstatě velká kuchyň s jídelním zázemím, kde bude možné pořádat party a kochat se vlastními výtvory.

Tato společenská zóna se tedy volně přelévá z domu ven, na terasu a zase zpět do domu. A všude se vaří a jí a lidé se u toho baví. Nechybí samozřejmě otevřený krb ani barbecue koutek na terase.

Foto: Naomi Fletcher

Obývací zóna v tomto případě tvoří doprovodné zázemí pro kuchyně a grilovací kouty, aby se rodina a její případníhosté měli kde těžit z vlastních kulinářských výtvorů.

Foto: Naomi Fletcher

Pokud kuchyně bývá přirozeným centrem domácnosti, pak v tomto domě to platí dvojnásob.

Finesou takto organizovaného domu je podzemní sklep s půlkruhovou stěnou, kterou pokrývají stojany obložené lahvemi vína. Kromě stolu pro postavení lahve a sklínek při degustaci není v této místnosti třeba žádného dalšího zařízení. Dojem, který na příchozího učiní zásoby a pestrost sbírky vína, je dostatečně velký sám o sobě.

Foto: Naomi Fletcher

Vinný sklep zapůsobí na návštěvníka impozantní sbírkou vín, navíc uspořádanou na půlkruhové zdi.

Foto: Naomi Fletcher

Interiér je laděn do světlých odstínů, jimž ovšem sekundují tmavé prvky.

Kromě výše uvedeného je ale samozřejmě potřeba také mít kde se vyspat, a tak architekti nezapomněli ani na ložnice. Ta hlavní, rodičovská, se nachází v přízemí. Další tři pokoje jsou umístěny v prvním poschodí.

Foto: Naomi Fletcher

Přízemní část domu má fasádu z pískovce, první patro z pozinkovaných obkladů.

Rozdíl mezi společenským a soukromým charakterem obou pater je viditelný i z vnějšku, provedením fasád. Zatímco přízemí člověka uvítá vlídným, teplým pískovcem, první patro, vyhrazené rodině, působí možná až mírně nevraživě kvůli geometricky strohým rysům pozinkovaných obkladů.

Foto: Naomi Fletcher

Dům má tři úrovně: Přízemí s prvním patrem a v podzemí garáž a vinný sklep.

Reklama

Výběr článků

Načítám