Hlavní obsah
Dům pro rodinu se dvěma dětmi je posazen na pozemku, který z jedné strany sousedí s okolními chalupami a z druhé se otevírá do kraje. Biotopové jezírko a vzrostlá zeleň obklopují dům a vytvářejí malebný celek. Foto: www.modernibyt.cz

Dům pro čtyřčlennou rodinu bezproblémově srostl s krajinou

Dům čtyřčlenné rodiny Tučkových vzbuzuje pocit klidu a pohody. Respektuje své okolí a je na první pohled úzce spjatý s přírodou. Koupací jezírko poskytuje domov vodní fauně a flóře na stejné ploše, jakou zabírá dům.

Dům pro rodinu se dvěma dětmi je posazen na pozemku, který z jedné strany sousedí s okolními chalupami a z druhé se otevírá do kraje. Biotopové jezírko a vzrostlá zeleň obklopují dům a vytvářejí malebný celek. Foto: www.modernibyt.cz
Dům pro čtyřčlennou rodinu bezproblémově srostl s krajinou

Oba manželé mají náročnou práci a prostředí, ve kterém žijí, jim poskytuje dostatek prostoru k odpočinku a relaxaci, která ve městě není ve stejné míře možná.

Jejich dům v sobě spojuje prvky vesnické architektury i moderního pojetí a je bezesporu ideálním řešením pro současnou rodinu se dvěma dětmi.

Rozhodli jste se pro život na venkově, přestože oba pracujete ve městě. Proč jste si zvolili právě tohle místo?

David: Toto místo si nás našlo samo – v realitní kanceláři nám dali asi šest tipů na pozemek poblíž města – tento byl druhý v řadě zhlédnutých a bylo jasno. Již hotová zahrada se vzrostlými stromy – jen postavit dům.

Půdorysný koncept domu je postaven na vzájemně kolmých osách definovaných orientací ke světovým stranám. Osy jsou akcentovány terasami, markýzou zastiňující jižní zasklení a přístřeškem kryjícím odstavné stání na severní přístupové straně.

Foto: www.modernibyt.cz

Měli jste konkrétní představu o finálním vzhledu domu, nebo jste k němu došli s pomocí architekta?

David: O konkrétním vzhledu jsme představu neměli – spíše o dispozicích. Věděli jsme, co bychom tam chtěli mít a co ne. Již první návrh architektů Matysky a Moráčka nás oslovil a vlastně se moc neliší od současné finální podoby. Byl sice úplně jiný, než jsme si představovali, ale bylo to ono.

Přechod mezi jednotlivými částmi domu je krytý pozinkovaným pororoštem.

Foto: www.modernibyt.cz

Marcela: Záměrem bylo, aby dům vycházel z daného místa. Aby na okolí působil jako dům, který tam už stojí dlouho. Dalším požadavkem byly prosklené velké plochy – dům plný světla, do kterého „vstupuje“ zahrada.

Na co jste kladli při realizaci největší důraz?

David: Aby vše odpovídalo plánům – to bylo při celé realizaci pro mě osobně to nejtěžší – vysvětlit řemeslníkům, že okno má být opravdu tady a ne o 30 cm vedle, že rozvody elektřiny nemají vést tam, kde je napadne, ale tam, kde jsou nakresleny.

Hlavní obytný prostor je velkoryse otevřený do krajiny. Velkoformátová okna zajišťují dostatek světa a dřevěné terasy vybíhající z domu ve směru základních os přibližují dům ještě více přírodě.

Foto: www.modernibyt.cz

Osvědčil se nám autorský dohled architekta po celou dobu realizace. Poslední stavební firma pod vedením stavbyvedoucího pana Miklase až z jižních Čech dostala nelehký úkol – jednak opravit chyby předchozích a hlavně vše dovést do konce. A toho se zhostila na výbornou.

Co považujete za největší výhodu domu?

David: Pro mě osobně je největší výhodou našeho domu jeho samotná existence, to, kde je postaven a jak vypadá. Nepovažuji ho za neživou věc, ale za součást svého života i naší rodiny.

Světlá podlaha z kantovky a přírodní světlé tóny nábytku akcentované tmavšími doplňky respektují okolí a dají vyniknout kráse přírody a jejím proměnám během roku.

Foto: www.modernibyt.cz

Marcela: Relativní „bezúdržbovost“ domu – jednoduchá řešení a jednoznačně zahrada.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků