Hlavní obsah
Tím, že architekti vytvořili střechu složenou z několika samostatných štítů, má každá z ložnic v horním patře charakter pronajímaného pokojíku v podkroví. Foto: Nils Petter Dale

Dům plný překvapení. Klasické přízemí doplňuje netradiční patro s ložnicemi

Dvě podlaží téhož domu vypadají jako ze dvou různých světů. Zatímco přízemí působí běžným dojmem, plánek horního patra s ložnicemi ze všeho nejvíce připomíná pohled do kaleidoskopu. Co místnost, to jeden z jeho střípků. Tak navrhli svým klientům prázdninový dům v anglickém Thorpeness norští architekti ze studia Jarmund/Vigsnæs AS.

Tím, že architekti vytvořili střechu složenou z několika samostatných štítů, má každá z ložnic v horním patře charakter pronajímaného pokojíku v podkroví. Foto: Nils Petter Dale
Dům plný překvapení. Klasické přízemí doplňuje netradiční patro s ložnicemi

Jak vysvětlují architekti, jednou z podmínek k tomu, aby pro návrh domu získali stavební povolení, byla nutnost přizpůsobit vzhled charakteru okolní zástavby, kterou tvoří typické patrové domky se sedlovou střechou.

Bezprostřední okolí domu nechali architekti zanořené pod úroveň okolního terénu. Je to kvůli místním větrům, aby lidé na terase venku byli před nimi chráněni.

Foto: Nils Petter Dale

Stejně střípkovitý charakter, jaký má půdorys horního patra, má i střecha domu.

Foto: Nils Petter Dale

Navrhli proto stavbu, která se danému stylu snaží na první pohled přizpůsobit a zároveň, protože zadáním byl prázdninový dům, vtiskli jeho interiéru i něco z rysů, jež mívají podniky nabízející služby bed&breakfast po celé Británii. Tyto rysy jsou patrné v horním patře, kde jsou pouze ložnice.

Celé přízemí je až na betonový box otevřeno a propojeno do jednoho vícefunkčního celku.

Foto: Nils Petter Dale

V betonovém boxu v přízemí je uloženo sociální zařízení, schodiště vedoucí do horního patra a pokoj.

Foto: Nils Petter Dale

Právě uspořádání ložnic je nejzajímavějším prvkem celé stavby. Žádná z nich nemá dvě protilehlé stěny rovnoběžné. V každé je kromě postele solitérně stojící vana v její blízkosti a ke každé patří vlastní malá koupelna s toaletou, umyvadlem a sprchovým koutem.

Architekti v interiéru využili tří hlavních materiálů - dřeva, betonu a skla.

Foto: Nils Petter Dale

V přímém protikladu k neobyčejnému stylu horního patra je uspořádání přízemí. To  slouží jako jedna velká společenská zóna obtáčející se kolem betonového boxu, v němž je uloženo společné sociální zařízení a ještě jeden pokoj.

Vystoupáním do horního patra přijde návštěvník do zcela jiného prostředí.

Foto: Ivar Kvaal

Schodiště v horním podlaží ústí do centrální chodby, která slouží zároveň jako menší společenská místnost.

Foto: Nils Petter Dale

Všechny stěny v přízemí jsou důsledně prosklené, takže je nádherně vidět do všech stran ven do okolí. Toto řešení vytváří velice zvláštní efekt při pohledu na dům zvenčí. Masivně vypadající střecha totiž vzbuzuje dojem, jako kdyby volně plula vzduchem.

Žádný z pokojů v horním patře nemá dvě protilehlé stěny rovnoběžné.

Foto: Nils Petter Dale

V horním patře se autoři projektu snažili navodit podobnou atmosféru, jakou mají podniky nabízející služby bed&breakfast.

Foto: Nils Petter Dale

Na kuchyňskou zónu v přízemí navazuje v interiéru jídelní část a v exteriéru pak posezení, které je šikovně zanořeno pod úroveň okolního terénu. Lidé odpočívající nebo stolující venku jsou tak chráněni před místním silným větrem.

Ven z domu na terasu se vychází posuvnými dveřmi, které se stýkají v rohu místnosti a celý jej otevírají.

Uspořádání přízemí domu a okolní terén

Foto: JVA

Uspořádání horního podlaží

Foto: JVA

Dům zasazený do charakteristické krajiny britského pobřeží má vnitřní plochu podlah 250 m2.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Interiér, tam kde nejsou stěny prosklené, je obložen dřevem, pouze centrální box v přízemí je betonový. Na jeho povrchu ovšem nechali architekti záměrně patrné otisky dřevěného bednění, takže svou strukturou zajímavě koresponduje s dřevěným obložením stropu. Stejný materiál, tedy beton, pak použili i na podlahu, kde je však v hlazené variantě.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků