Hlavní obsah
Dům v krásném lese nedaleko belgického městečka Tilff se může pochlubit nejmodernějším technickým řešením. Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel (8x)

Dům, který dýchá s lesem

Dům v krásném lese nedaleko belgického městečka Tilff se může pochlubit nejmodernějším technickým řešením. Ve stínu mohutných listnáčů však působí tak přirozeně a nenápadně, jako by tu vyrůstal spolu s nimi a jako by do lesní tišiny odjakživa patřil.

Dům v krásném lese nedaleko belgického městečka Tilff se může pochlubit nejmodernějším technickým řešením. Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel (8x)
Dům, který dýchá s lesem

Poměrně strmý a hodně zastíněný západní svah byl pro architekta velkou výzvou. Eric Grondal se jí zhostil v duchu svých tvůrčích zásad, které jsou založeny na citlivém individuálním přístupu ke každému místu, na pečlivé analýze lokálních podmínek a důmyslném využití jejich potenciálu.

Ateliér Grondal Architecture cíleně usiluje o trvale udržitelný rozvoj, o bioklimatickou architekturu fungující v maximální symbióze s přírodou.

Budova je situována kolmo ke svahu, dvoupodlažní obytná část přečnívá přes suterén s cihelným obkladem. Fasáda z měděných panelů díky hnědé patině a členění připomínajícímu kmeny stromů přirozeně zapadá do lesa.

Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel

„Lesní dům“ je navržen jako energeticky pasivní stavba s minimální tepelnou ztrátou, vytápěná tepelným čerpadlem, využívající solární kolektory a také dešťovou vodu. Díky plášti z tmavého patinovaného měděného plechu se téměř ztrácí ve stinném spodním patře lesa, ale uvnitř nechybí ani světlo, ani sluneční paprsky a výhled.

Dominantní roli v interiéru hraje pohledový beton, protiváhu stropu tvoří podlaha s povrchem z přírodního kamene (terazzo).

Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel

Promyšlené světlo

Základem každé energeticky úsporné stavby je kompaktní tvar a správná orientace ke světovým stranám. V tomto případě je obdélníkový dům orientován kolmo ke svahu tak, aby jeho zčásti prosklená jižní strana byla maximálně vystavena slunci.

Interiér v tlumených šedých barvách dává vyniknout zeleni za okny. Na fotografii je kombinace pevného a otevíravého zasklení.

Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel

Díky velkorysému posuvnému systému lze prosklenou plochu zasunout do obvodového pláště a dům úplně otevřít, aby sál plnými doušky svěží lesní ovzduší.

Sluneční paprsky laskají i vysoké okno v západním průčelí, které zároveň umožňuje krásný výhled do přírody, zatímco na severní straně probíhá jen úzký okenní pás na fasádě a ve střeše.

Hlavní obytný prostor a terasu spojuje a zároveň odděluje bezbariérová zdvižně-posuvná stěna systému Schüco ASS 70.HI na celou výšku podlaží. Všechny tři části lze plně zapustit do kapsy ve zdivu.

Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel

Přestože zvenku dům vypadá tmavý, interiér má vyvážené přirozené osvětlení po celý den i v průběhu všech ročních období. Netrpí přehříváním, nikoho neobtěžuje přemíra ostrého slunce, ale ani pochmurné šero.

Symbióza stavby a lesa

Spodní podlaží, z velké části zapuštěné do svahu, tvoří stavební i funkční základnu (hlavní vstup, pracovna, technická místnost), na níž vyrůstají dvě obytná podlaží. Obě jsou založena na jednoduchém přehledném půdoryse.

Jádrem přízemí – a jádrem společného rodinného života – je ústřední prostor při velké prosklené stěně, vybavený kuchyňskou linkou a velkým jídelním stolem.

Na severní straně je v prvním podlaží část fasády předsazena a do hlavního obytného prostoru vstupuje horní světlo pásem střešního zasklení.

Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel

Za hezkého počasí se celá 7,5 m široká a téměř 3 m vysoká prosklená plocha otevře na terasu a svěží vůně lesa naplní celý dům.

Za zády kuchyně se řadí místnosti zázemí – úložné prostory, technická místnost a sklad. Tato životu nezbytná partie se nenápadně ztrácí zapuštěna do terénu, zatímco na opačné straně dům vyčnívá volně nad svah a odlehčuje masivní hmotu domu. Zde má své místo sezení a otevřené schodiště do patra.

Na schodišťovou halu nahoře navazuje podélná chodba, z níž se vstupuje do tří dětských pokojů, rodičovské ložnice a koupelen.

Terasa z režných cihel nabízí dostatek místa pro stolování a vodní plochu. Na východní straně se zapojuje do svažitého terénu, lemovaného opěrnou zídkou.

Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel

Ke konceptu trvale udržitelné architektury patří jak promyšlené dispoziční a energetické řešení, tak i volba kvalitních trvanlivých materiálů. Zde si podávají ruce režné zdivo, beton, kov, kámen a „neviditelné“ sklo.

Půdorys domu

Foto: Laurent Brandajs, Schüco, Grondal Architecture, Jasmine van Hevel

Jejich autentický ráz, tlumené zemité barvy a přirozené vlastnosti, s nimiž architekt dobře pracoval, dávají charakter a tvář jedinečnému a zdravému bydlení s nadčasovou krásou. Dílo vytvořené s pokorou k přírodě se stalo základnou harmonického života celé rodiny.

Technické údaje

Konstrukce: betonové základové pasy, železobetonový nosný skelet, spodní stavba obezděná lícovým zdivem, druhé a třetí podlaží – sendvičové obvodové stěny s vloženou tepelnou izolací t. 200 mm, vnější plášť z profilovaných měděných panelů (koeficient prostupu tepla fasády U = 0,11 W/m2K)

Výplně otvorů: kombinace oken, pevně zasklených a posuvných prosklených ploch s hliníkovými rámy a izolačními trojskly (systémy Schüco AWS 75.SI, Schüco AWS 75.HD.SI, zdvižně-posuvná stěna Schüco ASS 70.HI)

Vytápění: energeticky pasivní dům, zdroj energie tepelné čerpadlo země/voda (dva geotermální vrty o hloubce 90 m), podlahové teplovodní vytápění, solární panely pro ohřev teplé vody, řízené větrání s rekuperací tepla, nádoba na dešťovou vodu o objemu 10 000 l (pro zalévání zahrady a splachování WC)

Projekt: Eric Grondal, ateliér Grondal Architecture

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků