Hlavní obsah

Dům, kterému dominuje velké schodiště s knihovnou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, aby měl dům šmrnc, potřebuje něco, co ho charakterizuje, čím se odliší od šedého průměru. Schodiště, jehož celou jednu stěnu zakrývá knihovna, je právě takovým prvkem, jenž ozvláštňuje jinak celkem nenápadný dům v japonské Fukuoce. Autorem jeho návrhu je tamní architektonické studio MoveDesign.

Foto: Yousuke Harigane

Schodiště z žabí perspektivy.

Článek

Suterén domu je železobetonový, nad ním jsou dvě podlaží s dřevěnou konstrukcí. Patra jsou na sebe kladena jako vrstvy. Dům obývají tři generace jedné rodiny, takže každá má to své.

Foto: Yousuke Harigane

Jako v mnoha jiných domácnostech i zde je v srdci domu umístěna kuchyně.

Foto: Yousuke Harigane

Pohled ze schodiště směrem do domu. Jednotlivá patra fungují jako vrstvy domu. Každá generace má svůj vlastní prostor.

Je zřejmé, že každá generace má svůj vlastní životní styl a denní rytmus. Oddělením životních prostorů jednotlivých generací architekt dosáhl toho, že všichni členové rodiny mají potřebnou míru soukromí a vzájemně se neruší.

Foto: Yousuke Harigane

Schodiště je hlavní tepnou domácnosti. Celou jeho stěnu tvoří knihovna.

Foto: Yousuke Harigane

Schodiště dům přirozeným způsobem provzdušňuje i prosvětluje.

Schodiště pak funguje jako spojnice napříč domem i napříč generacemi. Vnáší do domu světlo i vzduch, je hlavní magistrálou, kde tepe život rodiny. Díky schodišti se nevytrácí pocit její vzájemné sounáležitosti.

Foto: Yousuke Harigane

Suterén domu je vystavěn ze železobetonu.

Foto: Yousuke Harigane

Interiéru domu vévodí dřevo.

Díky oknům na schodišti si člověk při chůzi udržuje i kontakt s vnějším světem. Ve spodních patrech je dobře vidět hlavně na okolí domu, na trávník, v horních patrech pak už člověk hledí hlavně na nebe.

Foto: Yousuke Harigane

Z vnějšku působí dům nenápadným dojmem.

Reklama

Související články

Na co dbát při výběru domácí knihovny

I když žijeme v době elektronických knih, jejichž čtení nám umožňují digitální čtečky, mnozí z nás dávají přednost klasickým knihám. Ty se neobejdou bez...

Výběr článků

Načítám