Hlavní obsah
Mladá žena se rozhodla změnit interiér své části rodinného sídla. Foto: Koichi Torimura

Dům evropského stylu v asijském prostředí. Kombinace, která se jen tak nevidí

Na břehu Mekongu, v laoském městě Pakse, stojí rodinné sídlo vystavěné v duchu tradiční evropské architektury. Levé křídlo budovy připadlo nedávno do užívání dospělé dceři majitelů, a ta oslovila japonské architekty ze studia Makoto Yamaguchi Design s žádostí o návrh nového interiéru své části stavby. Zatímco exteriér domu měl zůstat netknutý, vnitřek domu měl být modernizován. Na japonské designéry čekal nelehký úkol.

Mladá žena se rozhodla změnit interiér své části rodinného sídla. Foto: Koichi Torimura
Dům evropského stylu v asijském prostředí. Kombinace, která se jen tak nevidí

Od začátku bylo zřejmé, že volba evropského stylu není v prostředí asijského města právě šťastná. Dům do okolního prostředí příliš nezapadá. Na druhé straně, Japonci kvitovali s povděkem, že jeho fasády jsou alespoň v okrové barvě, která jakž takž reflektuje barvu okolní země a dům tak aspoň trochu může splývat s krajinou.

Nicméně, pozornost architektů se tak jako tak měla zaměřit na interiér levého křídla domu.

Blyštivý vodopád připomíná jiskřivé vodopády v okolní přírodě.

Foto: Koichi Torimura

Centrální část podlahy je z teakového dřeva, na zdech jsou obklady z žulových balvanů natěžených v okolí.

Foto: Koichi Torimura

Výchozím bodem pro jejich návrh se stal nakonec právě charakter krajiny v okolí Pakse, která je známá spoustou nádherných vodopádů zasazených do nedotčené přírody. Právě jejich jiskřivé vody daly vzniknout nápadu na vytvoření blyštivého vodopádu z krystalů Swarovski v blízkosti vstupu do křídla budovy v přízemí.

Architekti tak našli konečně klíč k řešení zadaného úkolu. Krásu místní přírody se rozhodli v interiéru připomenout a vyjádřit pomocí materiálů a prostředků blízkých evropskému stylu.

Nad jídelním stolem je volný prostor umožňující efektní zavěšení lustrů z krystalů Swarovski až ze stropu prvního patra.

Foto: Koichi Torimura

V interiéru se propojuje evropský styl s asijskými prvky, to vše v moderní podobě.

Foto: Koichi Torimura

Druhou metodou, kterou při svém návrhu použili, je dialog. V tomto případě jde o dialog materiálů charakteristických pro oba světadíly.

„Evropský“ bílý leštěný mramor vytváří na podlaze přízemí hezký lem. Centrální část a některé stěny jsou pak obloženy tmavohnědým dřevem teaku, jenž má svůj domov v Laosu.

Jedna z koupelen v domě.

Foto: Koichi Torimura

Na stěnách jsou rovněž využity obklady ze žulových balvanů nalezených v korytech řek tekoucích v okolních pralesích anebo poblíž zmiňovaných vodopádů. Interiér pak odlehčují panely z leštěné oceli se zrcadlovou úpravou a panely z čirého skla.

Tyto prvky jsou pro tradiční rustikální styl architektury v Laosu zcela neznámé. Představují proto onen požadovaný moderní element.

Podkroví domu je vyhrazeno hostům.

Foto: Koichi Torimura

Hnědým dřevem teaku jsou kromě podlah obloženy stěny a v podkroví i stropy.

Foto: Koichi Torimura

Upravované křídlo sídla je stejně jako zbytek budovy postaveno z železobetonu, přičemž celkový součet podlah přízemí a dvou nadzemních pater činí dohromady 1266 m2.

Přízemí slouží jako společenská zóna, zatímco první poschodí je vyhrazeno majitelce. Tam má nejen svou ložnici, ale také společenskou místnost, šatnu a další prostory nezbytné pro pohodlí mladé ženy.

Nejvyšší poschodí, které je ve skutečnosti podkrovím, je pak vyhrazeno návštěvám. Pro ně jsou přichystány čtyři samostatné ložnice s vlastními koupelnami.

Přízemí

Foto: Makoto Yamaguchi Design

První patro

Foto: Makoto Yamaguchi Design

Podkroví

Foto: Makoto Yamaguchi Design

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků