Hlavní obsah

Dřevostavby si získávají popularitu i v Česku

Právo, Karel Kvapil

Dřevostavby jsou ve světě oblíbeny jako komfortní, ekologické a nízkoenergetické bydlení.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ilustrační foto

Článek

Dřevo je hojně používaným stavebním materiálem v Kanadě, Spojených státech, Skandinávii, Švýcarsku nebo v Německu.

Jeho popularita se pomalu zvyšuje i u nás. Dokládají to výsledky průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny, podle něhož čtvrtina Čechů zvažuje, že by se do dřevostavby přestěhovala.

„Zatím ale v domech postavených ze dřeva bydlí pouze 2 % dotázaných. Zdá se tedy, že jejich boom pravděpodobně teprve nastane,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Podle údajů Ústavu racionalizace ve stavebnictví (ÚRS PRAHA) bylo v České republice v roce 1997 dokončeno pouhých 87 rodinných domů na bázi dřeva, v roce 2012 jich však bylo už kolem 1700.

Celkem bylo u nás v loňském roce postaveno 17 100 nových rodinných domů, podíl dřevostaveb na našem trhu tedy v roce 2012 dosáhl téměř 10 % a neustále roste. Ve srovnání se světem je ale tento podíl ještě stále nízký, a máme tak co dohánět.

Nejen nízké provozní náklady

Dnešní dřevostavby v porovnání se zděnými domy nabízejí mnoho výhod a nepatří mezi ně jen nízké provozní náklady a rychlost výstavby. Dřevěné domy jsou plně funkční a poskytují svým uživatelům kvalitní, zdravé a plnohodnotné bydlení. Kromě toho má dřevo příznivé účinky na lidskou psychiku.

„Velkou předností dřevostaveb je jejich energetická úspora. Oproti klasickým zděným domům můžeme na energiích ušetřit až trojnásobně. A to při rostoucích cenách energie ocení jistě každý. Domy mají výborné tepelněizolační vlastnosti a samotné vytápění dřevostavby je rychlejší a efektivnější. Teplo se totiž ukládá rovnou do vnitřního prostoru domu, a nikoli primárně do těžkých konstrukcí. Díky izolaci a nízké akumulaci stěn je v dřevostavbě příjemné klima i v horkých letních měsících,“ říká architekt Martin Kulštejn.

Můžete se hned nastěhovat

Další výhodou dřevěných domů je rychlost a jednoduchost stavby. Průměrná doba výstavby celého domu na klíč nepřesahuje šest měsíců.

U zděných staveb je lhůta výstavby mnohem delší vzhledem k technologickým přestávkám. Jelikož technologie výstavby dřevostaveb probíhá tzv. suchým způsobem, množství zabudované vlhkosti je několikanásobně menší než u zděné stavby. Do dřevostavby je proto možné nastěhovat se prakticky ihned po jejím dokončení.

„Průzkum ukázal, že právě rychlost a jednoduchost výstavby oceňují lidé na dřevostavbách nejvíce. Další výhodu spatřují v šetrnosti k životnímu prostředí a na třetím místě je energetická úspora,“ doplňuje Jitka Jechová. Ve srovnání se zděnými stavbami nabízejí dřevostavby i větší vnitřní prostor. Jejich zdi jsou totiž tenčí než v případě klasických zděných domů.

„Co se týká stavby, není omezena ročním obdobím. Cenově je výstavba srovnatelná s běžnými zděnými domy. Také životnost dřevostaveb je obdobná. Díky dobré konstrukci, kvalitnímu stavebnímu provedení a správnému ošetřování můžete dům užívat i po několik generací,“ zdůrazňuje Martin Kulštejn.

Šetrnost k životnímu prostředí

V neposlední řadě je dřevěný dům ekologickou stavbou. Dřevo je obnovitelný a snadno dostupný stavební materiál. Je zárukou nejen vynikajících tepelných vlastností a dlouhé životnosti, ale i přirozeného a zdravého bydlení. Dřevěné stavby jsou proto jednoznačně ekologicky šetrné, jak z pohledu zdrojů, výroby, uživatele, tak i z pohledu případné likvidace objektu.

Rychlejší výstavba a možnost okamžitého nastěhování zároveň umožňují rychlé vyčerpání úvěru a zahájení jeho splácení. Tím je dosažena optimalizace úvěrových podmínek. V případě, že se rozhodnete pro dřevostavbu, budete tedy ohleduplní nejen ke svým financím, ale i k přírodě, což je argument, na který slyší zejména mladá generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám