Hlavní obsah

Dřevo vnese do interiéru pocit tepla a pohody

Právo, Gisela Růžičková

Hledáte vhodný materiál do interiéru? Pak se rozhodně zaměřte na dřevo! Jde o přírodní a ekologický materiál, který je navíc atraktivní i vzhledem. Vyniká vysokou odolností, má dlouhou životnost a dobré izolační vlastnosti. A nejen to! Navozuje uvolněnou atmosféru a jedinečnou pohodu.

Foto: La Natura (2x)

Rustikální kuchyně umí navodit pocit útulného domova díky kvalitním materiálům.

Článek

Dřevo se kolem nás objevuje v mnoha podobách, osvědčilo se hlavně při výrobě nábytku, podlahových krytin, schodů, oken, dveří i bytových doplňků. Je to ušlechtilý, ničím nenahraditelný materiál. Přednost mu dávají ti, kteří preferují jeho přirozený vzhled, originální kresbu a hlavně kvalitu.

Foto: Ikea

Jídelní sestava ve světlém provedení přinese do interiéru kus přírody.

Oblíbené druhy

Dřevo se stále drží na špičce popularity nejen proto, že do interiéru vnáší pocit tepla, ale i kvůli své přirozenosti. I když se zpracovává mnoho druhů dřevin, stále oblíbený je dub, buk, javor, bříza, třešeň či olše.

Dokonce si lze vybrat i z exotických druhů dřevin, nabízejících zcela originální zbarvení - od tmavě červených po zlatohnědé tóny v atraktivní a nezvyklé struktuře a kresbě letokruhů.

Foto: Novatop

Krása dřeva vynikne i na odhalené nosné konstrukci v interiéru.

Cizokrajné dřeviny jako merbau, teak či bambus přitom vynikají velkou tvrdostí a odolností. Bambus můžeme bez rizika použít i v koupelně, protože vlhkost mu nevadí, a navíc je velmi pružný.

Začněte od podlahy

Různé druhy dřeva se dají kombinovat mezi sebou, ale i s jinými materiály. Přitom dáme pozor na přemíru různých dekorů dřeva a jeho kombinaci v místnostech. Vše má své limity.

Foto: KPP

Z interiéru, který sází na dřevo, v tomto případě na dub, čiší příjemná atmosféra.

Ráz celého interiéru určuje obvykle podlaha. Proto při výběru masivního nábytku hlídáme nejen dekor, ale i odstín a formát lamel nebo prken.

Kromě nábytku bereme v úvahu také dveře, okna, parapety a v podkroví obklady stropů nebo trámy. Z tohoto důvodu nejdřív sladíme okna, dveře a parapety s podlahou. Pak nábytek v jednotném tónu a dekoru, nebo naopak v kontrastním materiálu.

Tři a dost

Mnoho dřevěných prvků, hlavně v malých místnostech, je na škodu. Designéři doporučují maximálně tři druhy dřevin. Ale kvůli větší lehkosti je vždy vhodnější použít jeden dekor a pro zvýraznění spíš jinou intenzitu barevných tónů.

Foto: Triant

Poctivý přírodní masiv působí v místnosti až neuvěřitelně vzdušně a elegantně.

Podobně vybíráme barvy stěn, pokud zrovna nejsme milovníky bílé. Ve finále úplně postačí jedna základní barva a druhá doplňková.

Dřevo, kam se podíváš

Nábytek je přirozenou součástí našich domovů. Chceme-li mít kvalitní nábytek z masivního dřeva, který bude přesně ladit s naším interiérem a současně bude odrazem našeho vkusu a životního stylu, nechme si ho v ideálním případě vyrobit na míru. Výsledek tak bude dokonalý a nadčasový ve všech ohledech.

Foto: Bonami

Ručně vyráběná praktická komoda Indiana z masivního mangového dřeva Woodjam.

Foto: Sconto

Postel s úložným prostorem z masivního dubu vnáší do ložnice pohodu a klid.

Dřevěné podlahy jsou spolehlivým základem pro příjemné bydlení. Přirozenost masivního dřeva má dobrý vliv na klima v místnostech, protože vyrovnává vlhkost prostředí a nevytváří žádné elektrostatické náboje. Hladký, příjemný povrch se snadno udržuje v čistotě a tím pomáhá v prevenci proti alergiím.

Obklady zdí nemusejí zakrýt celou zeď. Stačí jen pás ve středu zdi nebo třeba horní a dolní okraje. Můžeme orámovat dveře nebo průchod. Na bílém podkladu vynikne tmavé dřevo, zdůrazní tvar pokoje. Světlé obklady místnost opticky nezmenší, ale přidají jí na útulnosti.

Obložení stropu vypadá efektně, ale pouze u místností, které mají stropy vyšší. Chceme-li umocnit dojem, volíme tmavší odstíny obkladů. Ty potom mohou opticky snižovat prostor.

Schody se zpravidla vyrábějí na míru a přizpůsobují se danému prostoru. Na výběr je široké spektrum dřevin, různé varianty i tvary. Pro výrobu schodišť se doporučují tvrdé a trvanlivé dřeviny.

Dřevěná okna typu Euro zaznamenala nebývalý pokrok v nových výrobních technologiích. Vyplatí se, protože zaručují dlouhou životnost. Díky kvalitním povrchovým úpravám se interval údržby několikanásobně prodloužil.

Foto: Vekra

Dřevěná okna jsou příjemná na dotek i na pohled, také vysoce funkční a přitom krásná.

Masivní dveře už jsou kouskem přírody v interiéru. Hodí se do ultra moderních i stylových obytných prostor.

Foto: Sapeli

Netradiční pojetí dveří představuje řada Tenga, která kombinuje vždy dvě různé dýhy.

Doplňky a malé kusy nábytku, jako jsou dřevěné poličky, stolky, designové komody, stojánky, skříňky, lenošky, stojánky na květiny, rámečky na fotky, ale i sošky, používáme běžně k dekorování interiéru.

Foto: La natura

Zajímavým a všestranným doplňkem je sada tří stolků, které vyniknou nejen v obýváku.

Co se z dřevin nejčastěji vyrábí

Javor je ideální na výrobu skříní, stolů, ale i podlah a schodů.

Buk patří k nejpoužívanějším dřevinám v nábytkářství i při výrobě interiérových dveří. Dobře se obrábí, moří a lepí.

Foto: Ikea

Na vystavení předmětů, ale i do spíží a šaten zvolte otevřený úložný prostor ze dřeva.

Dub se používá v nábytkářství, podlahářství i ve stavebnictví.

Smrk se hodí i pro výrobu nábytku v selském a rustikálním stylu. Snadno se zpracovává, moří i barví.

Borovice se využívá při výrobě oken a dveří, je vhodná na výrobu masivního nábytku, i když proti smrku se hůře moří i lepí a časem mění odstín barvy.

Bříza se využívá při výrobě dýhy a různých bytových doplňků.

Olše našla široké uplatnění při výrobě kuchyňského nábytku, lišt, věšáků, překližek a rámů.

Ořech se dobře obrábí, ohýbá, soustruží i řeže. Používá se na obklady a dýhy.

Foto: JV Pohoda

Designový věšák Oscar v provedení: konstrukce ořech Canaletto/pálený dub, základna travertin.

Třešeň se používá v nábytkářství i uměleckém truhlářství a při výrobě dekorativních předmětů.

Víte, že dřevo...

  • pozitivně ovlivňuje klima v místnosti a tím i naše zdraví
  • krásně voní, zní a je příjemné na omak
  • tlumí zvuky a pohlcuje pachy
  • v létě chladí a v zimě hřeje 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám