Hlavní obsah

Dřevěné žaluzie zútulní a prohřejí nevlídný interiér

Právo, Sylva Svobodová

Dřevo je přírodní materiál, ze kterého dýchá krása, elegance a pohoda. Dokáže zútulnit každý interiér, jak stroze minimalistický, tak i klasický. Běžně se používá na výrobu nábytku, ale dřevo skvěle vynikne i na okenní tabuli.

Článek

Dřevěné žaluzie jsou totiž krásné a navíc plní funkci dokonalého zastínění. Málokdo si uvědomuje, že okna vlastně zabírají poměrně velkou plochu v místnosti. Jestliže je ozdobíme originálním a přitom praktickým prvkem, nemůžeme udělat chybu.

Horizontální i vertikální

Horizontální typ zastínění se hodí pro běžná, vyšší či užší okna. Vertikální dřevěné žaluzie se montují spíše na ona široká, třeba francouzského typu.

:. Dřevěné žaluzie se jednoduše ovládají.foto: Maron

Dřevěné žaluzie se vyrábějí v mnoha variantách a odstínech, které si zákazník volí podle svého přání. Obvykle se snažíme odstín dřevěné lamely sladit s nábytkem a podlahou v interiéru (např. k laminátové podlaze v dekoru dub volíme podobně chladnější tón lamely).

Oblíbenou dřevěnou žaluzií je lamela z americké lípy - basswood nebo tropická dřevina Bambus, Ramin. Prodává se v šíři lamely 25 mm, cena se pohybuje zhruba od 2000 do 3500 korun za metr čtvereční, dále v provedení s lamelou v šíři 50 mm, cena zhruba od 3000 do 3500 korun za metr čtvereční.

:. Na velké okenní plochy instalujeme širší dřevěné žaluzie s lamelou, která má 50 či 70 mm. Foto: Archiv firmy Voivo.

Dřevěná vertikální žaluzie v provedení americká lípa má efektní, nápadné lamely šíře 89 mm. Cena 3684 korun za metr čtvereční.

Montáž a údržba

Instalace dřevěných žaluzií se provádí podle dispozice interiéru buď přes okenní výklenek, do okenního výklenku, nebo na okenní rám. Pro specializované firmy není problém vyrobit dřevěnou žaluzii na jakýkoli tvar okna: klasické obdélníkové tvary stejně jako půloblouky, zvlněné apod.

:. Manuální ovládání dřevěné horizontální žaluzie. Foto: Archiv firmy Voivo.

Jen musíme počítat s tím, že za atyp si musíme připlatit. Ovládání žaluzií je buď manuální (šňůrkou), nebo elektrickým motorem s dálkovým ovládáním.

Dřevěné žaluzie jsou ošetřeny lakem odolným proti UV záření, takže se nemusíme bát, že by se povrch lamely vlivem sluníčka po určité době nehezky vyšisoval.

:.Vertikální provedení dřevěné žaluzie, lamela šíře 89 mm, dřevina americká lípa. Foto: Archiv firmy Voivo.

Hospodyňky uvítají jednoduchou údržbu dřevěných lamel: zaprášený povrch stačí setřít vlhkým hadříkem, používají se prostředky na dřevěné povrchy, třeba osvědčené Pronto.

Reklama

Související články

Nová kuchyňská linka levně a rychle

Máte doma starší kuchyňskou linku, která ještě dobře slouží, ale potřebovala by trochu vylepšit? Máme pro vás tip na kreativní renovaci za dostupnou cenu....

Výběr článků

Načítám