Hlavní obsah
Skulpturální interiér připomíná jeskyni. Foto: Spyros Hound Photography

Dřevěná jeskyně si návštěvníky ve svých oblých útrobách hýčká

Dřevěná jeskyně je název projektu zahrnujícího renovaci zastaralého rekreačního objektu v resortu Hyades Mountain nedaleko řeckého městečka Trikala Korinthias. Je dílem architektů Apostolose Mitropoulose a Thanose Zervose z ateliéru Tenon Architecture. Přesnější pojmenování pro své dílo snad ani vymyslet nemohli. Návštěvníka totiž dřevěný domek okamžitě pohltí do svých hladkých oblých útrob, které připomínají vnitřek jeskyně po tisíciletí vymílaný vodou protékající říčky.

Skulpturální interiér připomíná jeskyni. Foto: Spyros Hound Photography
Dřevěná jeskyně si návštěvníky ve svých oblých útrobách hýčká

Jen pouhou půlhodinu od Athén je možné objevit rekreační resort, který má velice pěknou polohu. V nadmořské výšce 1100 metrů na svahu hory Ziria má překrásný výhled na Korintský záliv. Jeho nedostatkem byl ještě donedávna poněkud chatrný stav jednoho z objektů. Majitelé se proto obrátili na architekty, aby jim navrhli projekt jeho kompletní rekonstrukce. Ti v jeho interiéru vytvořili zcela výjimečné prostředí.

Interiér stavby s čelní fasádou obloženou místním kamenem pojali jako velkou jeskyni, ovšem dřevěnou. Odtud název projektu Wooden Cave – Dřevěná jeskyně.

Převážná část interiéru je tak součástí jedinečného skulpturální celku, který připomíná oblá zákoutí v jeskyních vymletá vodou říčky, případně odrolená neustále proudícím větrem.

Atmosféra takového prostředí je velmi uklidňující a architekti oslovují hosty resortu na úrovni nejzazších vzpomínek a pudů, které v sobě člověk má ještě z prehistorické doby, kdy vyhledával a obýval přístřeší, jež mu nabídla příroda.

Hlavní, zadní část domu je rozdělena do dvou částí, na noční a denní. Denní zóna zahrnuje malý kuchyňský kout, na něj navazující stolek vystupující ze stěny a lavici lemující okraj soklu, na němž je umístěno lůžko.

Lavice pokračuje podél zadní strany do levé části domku, jejíž většinu zabírá již zmíněný sokl a na něm umístěná dvojice lůžek vedle sebe.

V přední části domku v těsném sousedství vchodu jsou dvě místnosti, které jako by tvořily samostatné oddíly a k hlavní „jeskyni” ani nepatřily. Po levé straně vchodu je umístěna koupelna, po pravici má příchozí místo s posezením u krbu.

V domku snad není jediné rovné linky, jediného pravého úhlu, vše je zaobleno a ohlazeno. Členitý interiér architekti vytvářeli přímo na místě.

Zakřivená struktura se skládá z 1112 různě tvarovaných dřevěných kusů, které pak dohromady vytvořily 55 větších modulů. Ty po sesazení dohromady vytvořily požadovaný tvar.

Dílo je dokladem výjimečné zručnosti týmu architektů, kteří vše vytvořili a nakreslili ručně bez jakékoli pomoci digitální techniky. Také výroba každého z dílů byla ruční a spíše než truhlářské práci se podobala sochařině. Veškerou práci na skulpturální části interiéru zvládli dva lidé.

Anketa
Máte rádi celodřevěné interiéry?
Ano, naprosto.
69.8 %
Docela ano.
14.8 %
Je mi to jedno.
3.9 %
Spíše ne.
3.3 %
Ne, všeho moc škodí!
8.2 %
Celkem hlasovalo 636 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků