Hlavní obsah
Ve společenském prostoru interiéru ve tvaru lichoběžníku našlo vhodné místo i piano. Foto: Lukáš Hausenblas

Byt ve tvaru lichoběžníku není až tak běžným jevem. Právě takový si koupili mladí manželé v novostavbě v Praze 10.

Ve společenském prostoru interiéru ve tvaru lichoběžníku našlo vhodné místo i piano. Foto: Lukáš Hausenblas
Domov v objetí lichoběžníku

Byt velký zhruba sto metrů čtverečních, orientovaný na jih s balkónem (35 m2), svěřili manželé architektům na základě doporučení. Developer určil podlahy, dveře i elektroinstalace. Úkolem architektů, Anny Holešovské a Martina Machů ze studia Ti architekti, bylo především jeho vybavení s ohledem na konkrétní přání majitelů. V té době se těšili na příchod miminka.

Zadání bylo celkem standardní až na požadavek paní, která si přála vytvořit velkou knihovnu a čtecí koutek.

„Nebylo jednoduché vypořádat se s dispozicí. Uprostřed místnosti ve tvaru lichoběžníku stojí sloup. Vytvořili jsme několik možných řešení. To bylo na celém projektu nejkomplikovanější,“ vyjadřuje svůj názor architektka Anna Holešovská. Pro výsledné řešení bylo nutné přivést elektroinstalaci ke sloupu, kde vznikl velký ostrůvek.

Přestože nika v chodbě vyzývá k běžnému umístění vestavné skříně, architekti se rozhodli pro reprezentativní podobu vstupního prostoru. Zvolili jen botník na sezonní obuv z frézované a lakované MDF desky, tyče s věšáky a zrcadlo.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pro optimální využití interiéru si lichoběžníkový půdorys bytu vyžádal především vybavení zhotovené na míru. Nepravoúhlému prostoru vyšli architekti vstříc i nepravoúhlým nábytkem. Tím se podařilo prostor opticky poněkud srovnat.

Uhlazení celkového vzhledu společenské zóny si vyžádalo vznik úložného prostoru ve tvaru lichoběžníku, který končí krycím blokem ukončujícím celou sestavu nábytku. Tvar lichoběžníku má například i jídelní stůl přisazený šikmou stranou ke stěně.

Efektní akcenty

Majitelé preferovali moderní nadčasový interiér, jehož základ tvoří světlé barvy, světlé dřevo, betonová stěrka a doprovázejí je akcenty růžové a modré barvy, což je patrné v celém interiéru. Paní inklinuje ke skandinávskému stylu, pán klade důraz na praktičnost, teprve pak zohledňuje design.

Zpočátku si manželé nebyli jisti použitím překližky, která bývá vnímána jako podřadnější materiál. To ale není pravda. Překližka rozhodně nepůsobí lacině a výsledek předčil očekávání. Obývací pokoj je tímto materiálem – laťkami nařezanými z překližky – efektně oddělen od kuchyně.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ostrůvek skýtá velkou pracovní plochu. Díky corianu na něm nenajdete žádnou spáru. Na míru zhotovené police zavěšené ve stropě atraktivně obalily větší část sloupu.

Foto: Lukáš Hausenblas

„Tato odlišná hmota byla daná už od počátku návrhu, bylo třeba s ní vyrovnat dispozici. Následně jsme pak řešili její strukturu,“ vysvětluje architekt Martin Machů.

Kromě specifického přání na vytvoření čtecího koutku bylo třeba realizovat pracovnu s velkým stolem pro majitele, která by příležitostně suplovala místnost pro hosty. Příjemnou intimitu manželům skýtá ložnice, jejíž součástí je i vzdušná šatna. Svůj pokoj tu má i nejmladší člen rodiny. Protože byt nemá vlastní sklep, bylo potřeba vytvořit dostatek úložných prostorů uvnitř. Je zde komora, která slouží také jako prádelna.

Majitelé si nápaditý vzhled i funkci interiéru pochvalují. Žije se jim tu příjemně. Velmi si cení řešení, které dokonale odvádí pozornost od lichoběžníkového tvaru. Také vyzdvihují zajímavé řešení chodby, které prostor nezatěžuje hmotou, přitom ale bezchybně poskytuje praktickou službu. Nyní spřádají plány na koupi venkovního jídelního stolu a zastínění dlouhé terasy.

Postel (Karup) je doplněna čalouněným záhlavím a dvěma stolky zhotovenými na míru v designu realizačního studia.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dětský pokoj je v současnosti vybaven nábytkem nezbytným pro miminko. K oživení bílé přispívá tapeta (Lavmi) s dětskými motivy a závěsy (Styltex). Uplatnění tu našla stará truhla po babičce majitelky, která čeká na renovaci.

Foto: Lukáš Hausenblas

Také koupelnu dotváří vybavení zhotovené na míru – velké zrcadlo a nábytek z překližky. Je vybavena dvěma umyvadly (Duravit) se stojánkovými bateriemi (Hansa).

Foto: Lukáš Hausenblas

Na přání majitelky má kuchyň bílou barvu. Nábytek je vyroben z lakované MDF desky, pracovní deska z corianu.

Všechny nezbytné spotřebiče jsou vestavěné. Stěna pokrytá betonovou stěrkou skrývá chladničku a potravinovou skříň. Díky použití otevírání na přítlakový systém nebyly použity úchytky, a zůstal tak zachovaný opticky celistvý výraz stěny.

Jak to vidí architekti

„Při práci na této zakázce jsme museli vycházet z pevně daného základu stanoveného developerem, kdy už nebylo možné zasáhnout. Vytvořit z atypického bytu ve tvaru lichoběžníku pro klienty funkční i esteticky přitažlivý interiér bylo výzvou,“ uvádějí spoluautoři realizace, kteří reprezentují volné sdružení architektů, inženýrů a umělců, zabývající se architekturou, stavitelstvím a designem.

Jsou přirozeně sví, dostatečně zkušení, příjemně neformální a nebojí se při práci ušpinit. Navrhují interiéry bytové i komerční, malé i velké, luxusní i skromné.

Rádi kombinují zdánlivě nekombinovatelné, recyklují nepoužitelné, zdobí nevzhledné, nevyhýbají se rekonstrukcím domů i nábytku a postaví i nový objekt na přání.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz


Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků