Hlavní obsah

Dominantou vesnického domu se stala téměř třicetimetrová pohovka

Když bydlíte v domě patnáct let, to už je dostatek času zjistit, co se vám líbí, co vám vyhovuje a co je naopak třeba změnit. Petr se Zuzanou se proto rozhodli pro rekonstrukci a oslovili architekta Martina Sladkého, kterého znali a kterému plně důvěřovali.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je vyrobena v kombinaci tří materiálů. Dvířka skříněk jsou z matného bílého skla, lesklé antracitové sklo je na stěně u okna včetně ostění a corian je použit na pracovní desku, která přechází do podsvětleného obkladu.

Článek

Jsem okouzlena zdejší krajinou. Příjemná změna proti rušnému městu. Byl to jeden z důvodů, proč jste se rozhodli postavit si dům mimo Prahu?

Narodil jsem se nedaleko odtud a hornatá krajina Jizerských hor mi přirostla k srdci. Když se naskytla možnost koupit zde pozemek, neváhal jsem. Jsem pracovně hodně vytížený, dá se říct v neustálém shonu. Rád proto trávím čas s přítelkyní a dcerou v přírodě. Minulý rok jsme si pořídili psa a ten nás sedět doma nenechá. A když nejsme venku, máme z domu nádherný výhled do zahrady a na okolní kopce.

Foto: www.modernibyt.cz

Monochromatická barevnost a čisté linie jídelny navazují na interiér kuchyně. Atypické svítidlo (De.fakto) je navržené v designu korespondujícím se stolem, nad kterým levituje na silonových vlascích.

Dominantou obývacího pokoje je bezesporu megadlouhá pohovka ve tvaru S. Bylo vaším přáním mít velké posezení?

S přítelkyní vedeme společenský život a není neobvyklé, že se u nás sejde i více lidí. Pohovka dlouhá 27 m a v místě před televizí hluboká až 2 m nabízí tři zóny, kde se usadit. Zatímco sledujeme sportovní zápas, ženy si povídají u stolků kotvených na sloupy nesoucí galerii nad nimi. Můžete sedět u ohně nebo usnout u televize.

Foto: www.modernibyt.cz

Už od vstupu do domu a následně celým hlavním obytným prostorem se vine téměř třicetimetrová kožená pohovka. V zóně před televizí je široká až 2 m a lze si na ni při sledování filmů pohodlně lehnout.

Tvarování pohovky vychází z možnosti prostoru – z půlkruhové dispozice obývacího pokoje. Dalšími limitujícími prvky bylo umístění schodiště, dvou nosných sloupů a krbu.

Byl návrh interiéru omezen i jinak konstrukčně?

Vše se odvíjelo od domu, který nemůžete jen tak zbourat. Architekt musel vymyslet, co by se dalo s interiérem udělat, aby odpovídal současným trendům, a respektovat, jak dům užíváme. Například v přízemí je pod dlažbou z žuly položené elektrické podlahové topení. Vytrhat dlažbu by znamenalo zničit topení. Proto ani dispozici přízemí nešlo příliš měnit. Dlažba musela zůstat. Nakonec se podařilo najít vkusné řešení. Na stávající podlahu se kolem sezení v obývacím pokoji nalepila černošedá kožená podlaha, která je příjemná a nebrání sálání tepla.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek koupelny dětského pokoje je navržen na míru studiem De.fakto. Na první pohled zaujme atypický tvar skříňky a kulaté umyvadlo, které s deskou z corianu tvoří jeden celek.

Nějaké dispoziční změny jste ale přece jen dělali…

V horním patře byla situace jiná, tam jsme bourali příčky a mohli jsme provést větší změny. Hlavní ložnice se zrekonstruovala, ale koupelna u ní zůstala původní s mramorovým obkladem. Má hezké detaily a přišlo nám zbytečné ji měnit. Změna dispozice umožnila vybudovat velkou šatnu a dva dětské pokoje s koupelnou.

Foto: www.modernibyt.cz

Linie křivek se opakuje i v dětském pokoji. Čistě bílá barva postele a pracovního stolu, oboje navržené studiem De.fakto, vyznívá v kontrastu s grafickou podlahou.

Do ložnic jsme s architektem vybrali laminátovou podlahu, která v dětském pokoji přechází i na jednu ze stěn. Její vzor je výrazný, moderní a svou barevností a výrazem navazuje na žulovou dlažbu. Na galerii je lamino čistě bílé.

V obývacím pokoji máte dvě nepřehlédnutelná umělecká díla.

Také ta nám doporučil arch. Martin Sladký. Jsou to autorské fotografie od Federica Díaze, který se snaží zhmotnit nehmotné, zachytit myšlenku, projev...

Jeho umělecký přístup i technika jsou velmi unikátní. Základem je analýza vyřčených slov, následné počítačové zpracování a převedení záznamu do trojrozměrného objektu. Grafický výstup je fascinující a do našeho prostoru se z mnoha zvažovaných variant nejvíce hodil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám