Hlavní obsah

Domácí vinotéka stylově nahradí klasický sklípek

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokdo pohrdne skutečně dobrým vínem. Pár lahvinek v zásobě se hodí vždy, a vůbec přitom nemusíme myslet na klasický sklípek. I domácí vinotéka dovoluje mít po ruce několik lahví ideálně vychlazeného vína, bez ohledu na to, jestli bydlíme v bytě či domě.

Článek

Navíc víno je nápoj, který je oblíbený a žádaný celoročně. Ale klasický sklep na víno si může ve městě dovolit málokdo.

.: Vestavěná vinotéka WZ36/HA s vyjímatelnými dřevěnými policemi pro uchovávání vína poskytuje prostor pro uskladnění 32 lahví (39 900 Kč, Hotpoint-Ariston).

Proto se nabízí vinotéka, která udělá stejnou službu. Umí udržovat správnou teplotu a zabrání oxidaci vína, jelikož se do ní lahve ukládají naležato. Jedině správná teplota umožní vínu plně rozvinout jeho aroma a chuť.

K dozrávání nebo ke konzumaci?

Tak jako ostatní domácí spotřebiče si můžeme i domácí vinotéku vybrat jako vestavěnou nebo samostatnou. A obě varianty navíc ve dvojím provedení.

.: Volně stojící vinotéka TRV 51, jejíž vnitřní uspořádání a technické přednosti zaručují výborné podmínky pro 51 lahví vína(TEKA). Domácí vinný sklípek KVI-21B má dvě nezávislé části, které udržují jiné teploty a uchovávají různé druhy vín(Karma).

  • K dlouhodobému uskladnění a dozrávání vín v lahvích využijeme klimatizovanou neboli dozrávací vinotéku.
  • Víno tu dozrává tak, že kolem lahví naležato cirkuluje vzduch nastavený na určitou teplotu a vlhkost přes filtr s aktivním uhlím. Teplota se nastavuje na jedno teplotní rozpětí (obvykle na +5 až + 18 °C) na jeden druh vína.
  • Obvykle si ale pořizujeme vinotéku se zónami. Slouží k uchování zralých vín, která můžeme kdykoli konzumovat. Tento typ vinotéky umožňuje nastavení různých teplot pro uložení bílého nebo červeného vína až v pěti zónách.

.: Vinotéku KG 29WE60 si lze pořídit také v kombinaci s chladničkou a mrazničkou. Objem vinotéky je 79 l, kde můžeme na dvou teleskopických výsuvech skladovat 14 lahví a 0,75 l. Teplotu je možné regulovat od +5 °C do 12 °C (59 990 Kč, Siemens).

Materiál a vybavení

Vinotéka může být přitažlivým kusem nábytku jak v kuchyni, tak i v obýváku. Klasikou jsou prosklená dvířka s UV filtrem z matného nebo tmavého skla, jež ochrání víno před působením světla. Standardem je vnitřní osvětlení a skleněné nebo dřevěné poličky se žlábky pro ukotvení lahví.

.: Vinotéka KSW 30V80 s regulací teploty od 6 do 18°C, s kovově stříbrnými tónovanými skleněnými dveřmi s dvojitou izolací a UV filtrem zasazenými do alurámečku. Má devět odkládacích ploch z dubového dřeva a kapacitu 120 lahví (25 190 Kč, Bosch).

A materiál? Podle budoucího umístění můžeme vybírat vinotéku v nerezu, hliníku, ale i z mahagonového či ebenového dřeva.

  • Komfortní typy vinoték mají ve výbavě sklopné a výsuvné poličky k uskladnění nejrůznějších lahůdek nebo doutníků.
  • K běžné výbavě patří elektronická regulace teploty a vlhkosti, teploměr či akustická signalizace při zvýšení zvolené teploty. Některé vinotéky můžeme i zamykat.

.: Pro dokonalé skladování a archivování vína je potřeba stálá teplota, požadovaná vlhkost bez pohybu vzduchu, otřesů i světla (112 990 Kč, Miele)

Jak skladovat víno

  • V suchých a tmavých místnostech, nikoli na přímém světle.
  • Láhev má být v horizontální poloze tak, aby korek zůstal vlhký.
  • Víno nepřenášíme, aby se nenarušily vazby buketních látek.
  • Optimální teplota při skladování vína má být mezi 11 a 12 °C.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám