Hlavní obsah

Domácí pracoviště? Vsaďte na jednoduchost

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro home office potřebujeme mít podmínky. Týká se to nejen nastavených pravidel s rodinou, která naši práci z domova respektuje, ale také vybavení.

Foto: Tchibo

Vyklápěcí dvířka kancelářského sekretáře (7490 Kč) se po otevření změní v pracovní desku. Pod nimi je prostorná zásuvka s plným výsuvem. Židle s plastovou skořepinou má výškově nastavitelnou sedací plochu (3490 Kč).

Článek

Pracovní prostor rozhodně neumisťujeme do nejmenšího a nejtmavšího koutu. Zvolíme dostatečně velkou plochu, na kterou dopadá přirozené denní světlo, sedíme na pohodlné ergonomické židli u stolu odpovídajícího naší postavě a uděláme vše pro to, abychom se na činnost soustředili. Klid za zavřenými dveřmi je vítán.

Oddělte práci od soukromí

Nemáme-li místnost určenou výhradně pro domácí kancelář, rozdělíme prostor třeba otevřeným/průhledovým policovým systémem, průsvitnou zástěnou/ posuvem nebo místo oddělíme nižšími odkládacími skříňkami, regály, rostlinami, ale pozor - nesmějí stínit. K okolí se posadíme zády, psychologicky tak k sobě blokujeme přístup.

Foto: JAP Future

K výdělečné činnosti potřebujeme klid, proto místo pro home office oddělíme stejně jako kancelář - dveřmi, posuvnými stěnami.

Nosné prvky zástěn, regálů i skříní by měly být z kvalitního masivního dřeva nebo z kovu. Vybavení z těžkých materiálů je totiž stabilnější. Regály naplněné těžkými předměty pro jistotu přišroubujeme ke zdi.

Neubližujte svému tělu

Pořídíme si ergonomickou, ne-li přímo zdravotní židli a k ní adekvátní pracovní stůl. Podobně jako existují výškově i jinak polohovatelné židle, trh nabízí výškově nastavitelné psací stoly, polohovatelné i výsuvné desky, pracovní stoly určené pro práci vsedě i vestoje. Páteř nám bude vděčná. Jestliže pracujeme doma jen zřídka, vyplatí se investice do kancelářského sekretáře se sklopnými dvířky, který poslouží jako pracovní deska.

Foto: Spinalis

Židle Apollo (červená) je pro ženy a štíhlé muže. Má nastavitelnou výšku i zádové opěrky, cena 22 978 Kč. Model Spider vyhoví silnějším postavám. Má široký sedák s postranním vyvýšením. Cena 29 996 Kč.

Spoléháme spíše na denní světlo, svůj zrak v noci šetříme kvalitním osvětlením desky stolu. Centrální svítidlo za našimi zády nestačí, doplníme ho stolní lampou, nejlépe s nastavitelným ramenem, jímž směrujeme proud světla tam, kam potřebujeme. Dbáme na pauzy. Soustředit se dokážeme maximálně půl hodiny, pak je dobré se chvilku protáhnout, dopřát si pauzu a znovu se vrátit k práci.

Zvolte vhodné barvy

Povzbuzující a pozitivní pro kreativce jsou žlutá a oranžová ve svých jemnějších odstínech. Zelená šetří oči, uklidňuje a napomáhá soustředění, podobný efekt má pastelová modrá. Ideální je skloubit tyto barvy na stěnách, či aspoň na stěně před námi, s bytovými doplňky, případně s rostlinami se zelenými listy. Navíc třeba palma, dracéna, lopatkovec umějí tzv. čistit vzduch, zvyšují jeho vlhkost, absorbují škodlivé látky a tlumí hluk.

Foto: Dulux

Do pracovny vybíráme barvy, které nám jsou příjemné. Nejpozitivněji působí mix přírodních odstínů oranžové, žluté a samozřejmě denní světlo.

V pracovně by nemělo být příliš bílé barvy, především ne v lesklém provedení. Bílá totiž odráží hodně světla a dráždí oči. Ani tmavé stěny nejsou vhodné, zato tmavší nábytek v matných odstínech nás neruší.

Pracovna se tyčí nad domem jako vraní hnízdo

Tipy a trendy

Anketa

Bavilo by vás pracovat z domova?
Ano. A také pracuji.
42,4 %
Ano, ale není to možné.
26,8 %
Je mi to asi jedno.
1,8 %
Ne, mám raději práci a domov zcela oddělené.
29 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 568 čtenářů.

Jen pro disciplinované

  • Home office vyžaduje sebekázeň. Fakt, že si pracovní čas až do termínu zhotovení a odevzdání úkolu stanovíme flexibilně, je pro někoho povolenkou k prostojům, k odbíhání za různými zájmy či plnění potřeb druhých až do doby, kdy termín opravdu hoří.
  • Bez samostatného jednání a efektivní komunikace nejen přes výpočetní techniku se neobejdeme. Kdo neumí či nemůže bez nadřízeného za zády řešit krizové situace, může na home office zapomenout.
  • Organizační talent umožňuje doma skloubit rodinné i pracovní potřeby Proto je důležité stanovit si denní plán - časový rozvrh i náplň práce.
  • Ovládání výpočetní techniky umožňuje jedinci plnit úkoly a sdílet je případně i s ostatními pomocí nejrůznějších aplikací pro sdílení dokumentů a plánování činností, nástroji pro on-line komunikaci apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám