Hlavní obsah

Dlažba a obklady v přírodním stylu dodají koupelně originální vzhled

Právo, Gisela Růžičková

Kromě wellness stylu a využití keramiky jako propojovacího prvku celého interiéru, zůstává hlavním trendem zvětšování rozměrů, ztenčování dlažeb, důraz na přírodní motivy a tlumenější barvy. Zkrátka ale nepřijdou ani milovníci ostrých linií, originálního designu a výraznějších barev.

Článek

Dlažby a obklady směřují od nápadných pastelových barev k jemnějším odstínům. Převládá krémová, smetanová, šedá a hnědá v různých přírodních tónech, ale i růžová a fialová. A povrchy? Jsou matné, polomatné i lapované s efektem střídání lesku a matu.

V kurzu zůstávají velké formáty o rozměrech až 120x120 cm. Vyžadují minimální spáry, takže plochy dosahují sjednoceného vhledu. Místo dekorací se nabízejí odlišné formáty 30x90 cm, 30x60 cm a 30x15 cm.

Výhodou současných kolekcí je jejich nadčasovost a možnosti bohaté kombinace obkladů, dekorů i dlažeb v různých odstínech.

Současné trendy a možnosti

Zajímavou technologií v oblasti keramiky jsou tenké obklady a dlažby silné pouhých 3 až 5 mm. Oceníme je hlavně při rekonstrukci koupelny. Nemusíme totiž odstraňovat staré obklady, protože tenké obklady se dají lepit na původní obklad. Navíc jsou lehčí a pro manipulaci příjemnější.

Na vzhledu koupelny se podílejí více obklady než dlažba. Je zřejmé, že úlohou dlažby je podlahu sjednotit a zklidnit, zatímco ten pravý říz dodají koupelně obklady. I když ne každý je zastáncem výstřelků, někdo spíš preferuje střízlivé prostředí nebo hledá přijatelný kompromis.

Jak tedy koupelnu oživit? Dekorem! Většina sérií nabízí kromě obkladů také listely a dekorované obklady ve více barevných verzích. Z takových obkládaček už lze vyskládat i velkoplošný dekor.

Na výběr jsou i obklady s květinovými motivy, jež doslova rozsvítí i malý prostor bez okna. Příliš nápadné dekory používejme ale střízlivě. K oživení koupelny postačí jeden větší dekor nebo listely s drobnými květinovými motivy umístěné nad vanou nebo umyvadlem, ale také na volné stěně.

Pomocí dekoru rozčleníme prostor koupelny nebo zřetelně oddělíme jednotlivé zóny. A chytrým použitím obkladů docílíme i optického zvětšení či zmenšení koupelny. Z dekorativních obkladů lze vyskládat celý sprchový kout, prostor nad vanou nebo umyvadlem či decentně oddělit toaletu od koupelny.

Dobře vypadá keramika ze slinutého střepu s lapovaným (nesouvisle leštěným) povrchem a s kresbou připomínající přírodní kámen. S takovým obkladem vytvoříme nadčasovou koupelnu s nádechem luxusu. Navíc vzhled přírodního kamene se dá kombinovat s rustikálním i moderním stylem. Na výběr jsou série v lesklém, matném i lapovaném povrchu.

Veselé barvy nemusí každý, ale pokud chceme, aby koupelna hýřila optimismem, zvolíme žlutou, oranžovou, modrou, zelenou, či dokonce červenou. Všechny jsou v širokém výběru a dají se dobře kombinovat s bílou.

Bílá barva bude dobře vypadat i v kombinaci přírodních odstínů, ať už v jednobarevných neutrálních šedých či béžových tónech i v matné či lesklé variantě.

S trendem propojování a otevírání obytného prostoru souvisí obliba obkladů a dlažeb s dřevěným dekorem. Hodí se na chalupu stejně jako do moderního interiéru. Keramika imituje dřeviny dokonale, takže k dostání je lakované dřevo i dlažba s výrazně nepravidelnou kresbou dřeva, s přiznanými léty i s hrubou strukturou prken v několika odstínech od světlých až po tmavé. Jsou většinou kalibrované s minimální spárou a ve větších formátech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám