Hlavní obsah

Díky moderním systémům získá dům dostatek světla

Novinky, nes

„Otevřít dům slunci” patří v současné době k nejčastějším přáním investorů rodinných domů. A je potom na architektech a projektantech, jaká řešení do nové stavby zakomponují, aby vyšli jejich představám vstříc. Je jich totiž spousta.

Foto: Goldbeck

Prvním úkolem při prosvětlování interiéru stavby je vpustit maximum světla stavebními otvory ve fasádách.

Článek

Jednou z prvních možností je zvolit typ konstrukce, který umožní co nejvíce otevřít plášť stavby.

„Velmi dobře se pro takový účel hodí betonové skelety, které navíc ponechávají i vnitřní dispozici zcela investorovi nebo budoucímu obyvateli domu. Nevyžaduje totiž žádné vnitřní nosné prvky,” vysvětluje Pavel Trtík, ředitel divize SkeletSystem firmy Goldbeck.

Prefabrikované betonové skelety mají samy o sobě dostatečně velkou nosnost, takže nepotřebují využívat interiérových nosných prvků. Výrobci jednotlivých prvků pro skeletový systém nabízejí takové množství, že si klient při návrhu svého domu může doslova vyhrát, jako se stavebnicí.

Světlo přichází okny. Ať jsou tedy co největší!

Aby se do interiéru dostalo co nejvíce světla, mají stavitelé možnost volit z nabídky velkoformátových oken. Ideálním materiálem pro ně jsou hliníkové profily.

„Hliník je díky své statické tuhosti a možnosti doplnit jej různou výztuhou či přídavným profilem nejlepším materiálem pro výrobu velkých nebo tvarově atypických oken,“ uvádí Miroslav Culka z české společnosti Dafe-Plast, jež okna vyrábí.

Foto: Dafe - Plast

Velké stavební otvory můžeme nechat pouze zasklít, praktičtější je ovšem použít velkoformátové posuvné dveře u možňující propojení exteriéru s interiérem.

Velkoformátová hliníková okna se nejčastěji používají v kombinaci posuvného provedení a fixních, tj. neotvíraných dílů. Hliník investorovi umožňuje vybrat si z různých barev provedení rámu, k již zmiňovanému betonu se nejlépe hodí šedá, eventuálně černá. Zajímavým kontrapunktem pak může být dřevodekor.

Při volbě hliníku je ovšem třeba brát v potaz některá omezení. Týkají se především rozměrů. U posuvných dveří je maximální rozměr jednoho křídla 3x3 metry. Zároveň hmotnost křídla nesmí překročit hodnotu 300 kg.

U fixních konstrukcí nejsou rozměrové limity tak striktní, hmotnost fixního okna může dosáhnout až jedné tuny.

Přivede světlo i do nejtemnějších koutů

Při úvahách o tom, jak přivést do interiéru co nejvíce denního světla, mají stavebníci někdy tendenci uvažovat o jeho toku jen v horizontálním směru a přehlížejí tak velmi praktické řešení, které nabízejí světlovody. Přitom jimi lze přivést denní světlo i do toho nejtemnějšího kouta v domácnosti.

Foto: Lightway

Užitečným pomocníkem pro přísun denního světla do koupelny je světlovod.

Světlovody jsou tubusy opatřené vysoce odrazivou reflexní vrstvou a jsou schopny dovést světlo do místností bez oken až na vzdálenost šesti metrů.

Kvalitně navržená řešení hezky prosvětlí chodby, šatny, ale například i kuchyně, ložnice, dětské pokoje.

A světlo proudí dál - díky skleněným příčkám

Bývalo pravidlem, že světlo, které dopadlo do interiéru skrz okna, zůstalo „uvězněno” v první místnosti, a dále se již nemělo šanci dostat kvůli stěnám v interiéru stavby.

Současné stavební postupy ovšem umožňují nahradit neprůhledné stěny celoskleněnými příčkami. Ty světlo ochotně nechají proudit dál, aniž by přitom ovšem nutně musely být čiré.

Soukromí osob uvnitř takto vytvořených místností lze ochránit například volbou mléčného skla, nebo pískovaného. Samozřejmostí je použití výhradně kalených skel se zvýšenou odolností vůči nárazům.

Foto: J.A.P.

S distribucí světla v interiéru mohou zásadním způsobem pomoci celoskleněné přepážky. V poslední době je velkým trendem zasadit je do subtilních hliníkových rámů. A doplnit je dveřmi od stropu k zemi.

„Pro klasické celoskleněné příčky je používáno nejčastěji čiré sklo o síle 10 a 11 mm. Ovšem moderní architektura se stále více ohlíží po alternativních řešeních ve spojení s hliníkovými profily. A proto ve stavbách s betonovými skelety spíše najdete bezobložková řešení a skleněné stěny s dveřmi a fixními částmi, které lemuje subtilní hliníkový profil,“ upřesňuje Petr Paksi ze společnosti J.A.P., českého výrobce designových dveřních systémů.

Jsou-li do skleněných příček využity posuvné dveře, je opět třeba věnovat velkou pozornost jejich rozměru a hmotnosti. Maximální rozměr představuje v současnosti šířka 100 cm a výška 280 cm, ovšem to platí při posuvném systému zabudovaném do stropu. Ten může mít nosnost až 160 kg.

Bílá barva podpoří světlost interiéru
Stavebníci, kteří mají k dispozici pozemek stíněný ať již okolní zástavbou nebo krajinnými prvky, mají stále ještě některé možnosti, jak si opticky pomoci při návrhu svých domovů tak, aby v nich bylo více světla. Tou nejvýraznější je akcentování bílé barvy v interiéru. Čistě bílá barva odráží až 80 procent světla a prostory tak nejenom zesvětluje, ale navíc i opticky zvětšuje. Navíc hezky doplňuje například dřevo, které lze využít jako příjemný proteplující materiál vyvažující již několikrát zmiňovaný beton. Jinou možností, jak opticky prosvětlit prostor, je ponechat jej pokud možno co nejvolnější, tj. zastavět co nejmenším množstvím nábytku.

Orientace stavby vůči světovým stranám

Množství světla v interiéru každého domu začíná tím, jak je orientovaný vůči zeměpisným stranám. Právě podle tohoto aspektu se určuje, kde bude uložena která místnost.

Všeobecně se doporučuje umístit ložnici na východ, aby spáče v ní po ránu budily sluneční paprsky. Na jižní stranu nejčastěji hledí okna obývacího pokoje, obytné kuchyně, ale také dětského pokoje. Stejným způsobem lze využít stranu jihozápadní a západní. Na sever se potom vkládají technické místnosti, sociální zařízení, šatny a další prostory, u nichž dostatek denního světla není prvořadý.

Reklama

Výběr článků

Načítám