Hlavní obsah

Designové sáně potěší při zimních radovánkách i jako moderní interiérový prvek

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud hledáte tip na dárek, který potěší sportovce i milovníky kvalitního designu, zkuste některé z oceněných sání. Designéři je navrhují tak, aby se za ně uživatelé nemuseli přes rok stydět. Naopak je mohou využít jako efektní nástěnný prvek, který připomene zimní období.

Foto: archiv Zlín Design Week

Moderní sáně od designéra Tomáše Poláka

Článek

Za produktový design byly oceněny sáně Tomáše Poláka z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Ten se díky nim může pyšnit titulem Talent Designu za loňský rok, kdy ve své kategorii obsadil se sáněmi druhé místo.

V pátém ročníku této designové soutěže byla velká konkurence, přihlásilo se více jak 500 soutěžících, kteří se utkali v pěti kategoriích.

Sáně z ohýbaného dřeva mají dlouhou tradici

Kvalitním kouskem jsou i sáňky od studia Olgoj Chorchoj, které i díky nim již dříve získalo prestižní titul Grand designér roku. Prvky z jasanového dřeva jsou poctou kvalitnímu ohýbanému dřevu, které má v Čechách dlouhou tradici.

Foto: archiv, TON

Elegantní sáňky od studia Olgoj Chorchoj.

Kdo je příznivcem industriálnějšího designu, toho možná zaujmou sáně od Porsche design, které stylově korespondují s automobily. Sáňky si díky svému zdařilému designu vysloužily ocenění za kvalitní design v mezinárodní soutěži Red Dot.

Foto: Porsche Design

Sáně Porsche zaujmou minimalistickým designem. Jsou z hliníku a mají kožené sedadlo.

Čestným uznáním v soutěži Red Dot jsou oceněny i hliníkové sáňky od italské společnosti Garda & Co. Ty mají korespondovat s aerodynamickými liniemi vozu

Alfa Romeo 4C, kterým je jejich tvar inspirován.

Foto: Red Dot Award

Sáně od společnosti Garda & Co. mají sportovní design.

Za pozornost stojí i návrh Adama Šimečka, který byl před časem vybrán jako jeden z nejlepších designových kousků určených pro děti v rámci přehlídky Designblok. Sáně mají jednoduchou konstrukci a mohou mít různobarevný výplet.

Foto: Novinky

Sáně v moderním pojetí od Adama Šimečka.

Stejně tak se na přehlídce objevily i sáně od Romana Kvity. Ty jsou inspirovány klasickými dřevěnými sáněmi, ale mají jednoduchý a čistý design, který je blízký skandinávskému stylu.

Foto: Novinky

Roman Kvita navrhl sáně s názvem Raketa.

Vybírat kvalitní designové kousky se rozhodně vyplatí i přesto, že mají zpravidla vyšší pořizovací hodnotu než obyčejné umělohmotné boby.

Dětem pomohou takové výtvory získávat vkus a cit pro eleganci, což v dospělosti jistě ocení. Dospělí zase získají efektní kousek do interiéru, který rozhodně nemusí schovávat ve sklepě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám