Hlavní obsah

Designérka navrhla kolekci dóz inspirovanou pohřebnictvím

Novinky, tnk

Designérka a ilustrátorka Silvie Luběnová navrhla zajímavou kolekci porcelánových dóz inspirovaných pohřebnictvím. Originální doplňky do domácnosti ale na rozdíl od skutečných uren a rakví hýří barvami a vtipnými nápisy.

Foto: Novinky

Autorka se pokusila vytvořit i náhrobní nápisy a podobizny fiktivních zesnulých.

Článek

Nevšední kolekce vznikla pod značkou Maestrokatastrof a byla představena na letošní přehlídce Designblok. Silvie Luběnová je absolventka ateliéru ilustrace Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Porcelánové dózy ilustrovala a dekorovala opravdu bohatě.

Foto: Novinky

Porcelánové rakve mohou sloužit jako boxy na psací potřeby.

Kolekce nese příznačný název Very last collection (Úplně poslední kolekce). Inspirována je pohřebnictvím (urnami, rakvemi, medailonky aj.) i tvary známými z klasického stolování - cukřenkami, dózami apod. Autorce se podařilo najít mezi těmito předměty zajímavé tvarové podobnosti.

Foto: Novinky

Autorka urny ozdobila i výraznými barvami, které jsou jinak v pohřebnictví většinou tabu.

Navržené urny je možné využít jako dózy na cukrovinky, šperky, potraviny aj. Hodí se hlavně do modernějších interiérů mladších generací.

Foto: Novinky

Některé urny dekorují obrázky inspirované dětským světem.

Designérka při dekorování dóz využila hodně černou a zlatou barvu, které jsou symbolickými barvami pro poslední rozloučení. Černá symbolizuje mimo jiné zánik, nicotu a smutek a zlatá barva vznešenost a významné momenty.

Foto: Novinky

Předměty jsou dekorovány i jednoduchými nápisy.

Na slavnostním závěrečném Grand Gala večeru Designbloku byly předány Ceny šéfredaktorů. Jedna z cen patřila i této kolekci. Instalace kolekce v Openstudiu ve Šporkovském paláci zvítězila v kategorii Nejlepší instalace designéra a designérského studia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám