Hlavní obsah
Stavba má přírodní charakter a moderní tvary. Foto: Archiv studia Campos, Miko Laneway

Designéři navrhli působivou stavbu s perfektně sladěnou fasádou i střechou

V kanadském Vancouveru vznikla na první pohled nenápadná, ale skvěle funkční drobná stavba. Nese název Lane Way House a navrhlo ji mladé vancouverské Campos Studio, které se věnuje architektuře i navrhování interiérů a umění ve veřejném prostoru. Střídmé stavbě s japonským nádechem dominují dřevěné šindele na fasádě i černá kovová střecha.

Stavba má přírodní charakter a moderní tvary. Foto: Archiv studia Campos, Miko Laneway
Designéři navrhli působivou stavbu s perfektně sladěnou fasádou i střechou

Stavba je součástí vancouverského programu na zvýšení dostupnosti bydlení. Cílem bylo naplnit potřeby japonsko-kanadské rodiny. Dům tak má řadu japonských rysů.

Stavba je efektně propojena s menší zahrádkou v zadní části, dominují jí minimalistické prvky známé z japonské architektury.

Hlavním dekorativním prvkem stavby je kulaté okno a její fasáda.

Foto: Archiv studia Campos, Miko Laneway

Prostorově má domek velikost běžné garsoniéry. Svým majitelům nabízí 54 m² obytného prostoru.

Podle informací Campos Studia má projekt také pomoci přehodnotit schopnost malých prostor plnit funkci plnohodnotného domova a poskytovat komfortní život v městském prostředí.

Schodišti dominuje bílá barva a světlé dřevo.

Foto: Archiv studia Campos, Miko Laneway

Podobu stavby určují kontrastní místní materiály a jejich moderní pojetí v rámci stavby. Patrná je inspirace japonskou střídmostí a skromností. Stavba je tak zosobněním rčení, že v jednoduchosti je krása.

Interiér malého domku je prosvětlen světlými barvami, což prostor opticky zvětšuje.

Foto: Archiv studia Campos, Miko Laneway

V interiéru je několik nábytkových kousků navržených na míru. Skladovací prostory jsou podle titulu The Contemporist skryté ve skříních z dřevěných lamel hned za dveřmi, takže prostor působí čistě, uklizeně a vzdušně.

Kuchyň je obrácena do zahrádky. Ten, kdo vaří, tak má výhled do zeleně a také dostatek denního světla.

V přízemí se nachází společenský prostor i kuchyň, patro ukrývá ložnici i koupelnu s toaletou.

Foto: Archiv studia Campos, Miko Laneway

Stavba je umístěna v těsném sousedství hlavní budovy, kde žijí další členové třígenerační rodiny. Svou polohou tak majitelům umožňuje péči o další stárnoucí členy rodiny.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků