Hlavní obsah

Den architektury otevře neobvyklé budovy Česka pro veřejnost

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonicky zajímavé budovy, které obvykle nejsou veřejnosti přístupné, se otevřou na různých místech republiky v poslední zářijový víkend, konkrétně 30. září a 1. října. Stane se tak při příležitosti festivalu s názvem Den architektury, který už po několikáté pořádá spolek Kruh. Hlavním tématem letošního sedmého ročníku je voda, lidé a město.

Foto: Archiv festivalu

Návštěvníci festivalu si například budou moci v Praze prohlédnout administrativní paláce Nového Města. Mezi nimi i Dům zemědělské osvěty Josefa Gočára ve Slezské ulici.

Článek

„Oživování prostoru podél břehů českých řek, význam vody jako nenahraditelného zdroje i nebezpečného živlu ve městech, prolínání kulturní a přírodní krajiny, ale také další pozoruhodné stavby nové i historické, od industriálních komplexů po rodinné domy. To vše pomohou zájemcům najít a objasnit ve více než šedesáti městech samotní architekti, urbanisté, historici i další odborníci,” zve zakladatelka festivalu a architektka Marcela Steinbachová.

Návštěvníky čekají například mimořádně zajímavé pohledy do historie i současnosti vztahů města a vody, a to i z docela netypických úhlů a především míst - například ze sedel kol, z lodí, z oken autobusů, ptačí perspektivy a také z jindy nepřístupných cest.

Kromě budov nějak spojených s vodou festival i letos představí také více tradiční současnou architekturu, a to industriální objekty, historicky cenné domy i sakrální stavby. Festival proběhne na půdě více než šedesáti měst a obcí v Česku a také v několika na Slovensku.

Lázeňství i kanalizační systémy 

Například v Praze si návštěvníci prohlédnou nábřeží Vltavy z paluby lodi, prohlédnou si známou Engelovu vodárnu v Podolí a dozvědí se něco o zaniklém pražském lázeňství.

Ve Vimperku se seznámí s pozoruhodnou historií zámeckých vodních a kanalizačních systémů. Netradiční cestu vody z nádrže Jordán do města, včetně exkurze k její spodní výpusti, i atraktivní přívozy a průchod potrubím nabídnou organizátoři v Táboře. Zajímavá bude jistě i prohlídka protipovodňových opatření v Olomouci.

V Pardubicích speciálně pro festival vytvářejí „mapu vody“. Zájemci v Písku si budou moci prohlédnout tamní čistírnu odpadních vod, v Prachaticích se vypraví do „zákulisí” plaveckého bazénu, v Turnově se seznámí s fenoménem řeky Jizery. Na loďkách se projedou i zájemci v Černošicích - ti poplují kolem Chvojkových říčních lázní, projížďka historickým motoráčkem pak čeká na návštěvníky v Děčíně.

„Z původně jednodenní akce oslavující mezinárodní den architektury se díky spolupráci s celou řadou místních institucí i iniciativ stala několikadenní přehlídka s bohatým programem. Procházky či přednášky budou probíhat na některých místech již od 28. září až do 5. října,” doplňuje Steinbachová.

Většina akcí je v rámci festivalu přístupná zdarma, výjimkou jsou například unikátní Plavby parníkem za architekturou, vyhlídkové a tandemové lety ve Žďáru nad Sázavou či výlety autobusem na různých místech ČR. Podrobný program celostátního festivalu Den architektury 2017 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je k dispozici na webových stránkách akce.

Anketa

Navštěvujete rádi místa a budovy, které nejsou během roku běžně přístupné?
Ano, člověk se dozví něco zajímavého
97,3 %
Ne, je to, podle mě, ztráta času
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Film a architektura

Tradiční součástí Dne architektury se stal mezinárodní festival filmů o architektuře a urbanismu Film a architektura, jenž i letos nabídne filmy o významných architektech a samozřejmě také aktuální témata zaměřená na problémy, s nimiž se města potýkají.

Festival proběhne v Praze, Brně a na dalších místech. Vybrané snímky osobně uvede velký propagátor architektury Adam Gebrian. V české premiéře bude 20. září uveden na filmovém festivalu v Miláně oceňovaný dokument Rem o jednom z nejvýznamnějších architektů současnosti Removi Koolhaasovi, kterého časopis Time zařadil mezi nejvlivnější osobnosti současnosti. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám