Hlavní obsah

Dělicí příčky a paravány prakticky rozčlení interiér

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již delší dobu jsou v oblibě otevřené bytové prostory, které působí vzdušně a moderně. Ale obytný prostor je mnohem přirozenější tehdy, jsou-li v něm jednotlivé obytné zóny alespoň částečně naznačeny.

Foto: J.A.P.

Dveře Strong místnost šikovně oddělí, ale zároveň zachovají vizuální propojení nově vzniklých prostor.

Článek

Byty s otevřenou dispozicí neosloví každého. Někdo dá přednost takovému uspořádání interiéru, které od sebe naopak jednotlivé bytové zóny odděluje.

Řešení najdou všichni, ať už zvolí posuvnou interiérovou dělicí stěnu, nebo dveře, pevnou příčku, flexibilní knihovnu či paraván. Všechny tyto možnosti představují jednoduchý způsob, jak prakticky rozčlenit interiér.

Foto: Sconto

Praktický třídílný paraván Grafitti s moderním extravagantním vzorem, lehkou dřevěnou konstrukcí potaženou plátnem. Cena 1699 Kč.

Dělicí příčky a stěny lze vybírat v kvalitním, odolném i zajímavém designu. Fungují na principu skrytých kolejnic zapuštěných do podlahy a stěn, takže neruší vzhled interiéru. Vytvoří snadno přístupné místo, aniž by byl prostor narušen bariérami, jako jsou prahy nebo rámy dveří.

Foto: Sapeli

Celoskleněná stěna Sapglass může sloužit pro funkční oddělení většího prostoru, aniž by místnost rozdělila opticky. Rozměry stěny jsou 300 x 270 mm. Cena od 4160 Kč/m2.

Typy dělicích prvků

Příčky mohou být z tvárnic, cihel i sádrokartonu. Tyto prvky se dobře vyjímají v industriálních a loftových bytech. Příčky daný prostor vymezí a případné změny pak lze uskutečnit jen stavební cestou.

Foto: Maves

Mobilní příčku Moveo lze postavit rychle. Panely v hliníkovém rámu se posouvají s naprostou lehkostí. Masivní kolejnice, skrytá ve stropě, zajišťuje bezpečné a přesné jejich vedení.

Mezi flexibilní posuvné dělicí prvky patří interiérové zásuvné dveře. Jde o dělicí stěny, které se svým zpracováním a funkčností nejvíce blíží klasickým dveřím. Jsou praktickým designovým doplňkem.

Dělicí příčky v podobě posuvných dveří nacházejí v interiéru dvojí uplatnění. Jako posuvné dveře skříní a také jako posuvné dveře na stěnu. Kromě dělicích dveří lze použít i větší dělicí stěny a posuvné příčky na celkové rozčlenění prostoru. Jsou ideální pro snadné vytvoření dílčích zón a zákoutí. Snadno a vkusně oddělí třeba šatnu od ložnice nebo pracovnu od obýváku.

Nábytek je zřejmě nejjednodušší variantou rozdělení místnosti. Nejčastěji a nejlépe tomuto účelu slouží knihovny, skříně, regály a rovněž paravány nebo nízké police případně stojany na květiny nebo květinové stolky.

Foto: Ikea

Rozdělit velkou místnost nábytkem je přirozený způsob, jak z velkého prostoru udělat více funkčních zón.

Foto: Ikea

Policový díl Kallax je stylový a jednoduchý, ale přitom zvládne mnoho věcí. Lze ho využít také jako dělicí příčku. Je dostupný v mnoha různých velikostech a barvách.

Japonské stěny představují moderní řešení zastínění větších okenních ploch, úspěšně se ale také používají jako zajímavý a cenově dostupný prvek pro předělení místnosti.

Kde dělicí prvky nejlépe uplatníte

Obývák snadno rozdělíme dělicí příčkou či obývací stěnou, pokud chceme soukromí a útulnou atmosféru.

Foto: Indeco

Posuvná stěna v kombinaci neprůhledné výplně a kouřového propustného skla, které zajistí dostatek světla v odděleném prostoru.

Chodba - vstup oddělíme dělicí příčkou od obývacího pokoje.

Ložnice - lůžkovou část oddělíme od šatny posuvnou dělicí příčkou nebo dveřmi.

Foto: Sapeli

Prosklené stěny v kombinaci s posuvnými dveřmi funkčně rozdělí prostor, prosvětlí i opticky zvětší interiér. Cena kompletu v provedení dýha jasan bílý je 52 993 Kč bez DPH.

Koupelna - nenápadně schovaná za dělicí příčkou z ložnice či obýváku nám zkrátí cestu.

Předsíň, dětský pokoj - vestavěné skříně s nenápadnými posuvnými dveřmi tu ušetří místo.

Foto: Atan nábytek

Víceúčelový regál Sarah je vhodný do obývacího, dětského či studentského pokoje, domácí pracovny, ale i kuchyně. Je vyroben z dřevotřísky o síle lamina 16 mm. Barva: dub sonoma. Cena 2740 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Ceny příček a jejich výběr

Dělicí interiérové příčky, dveře a stěny lze pořídit zhruba od 3000 Kč, vždy ale záleží na jejich velikosti, použitém materiálu, druhu kolejnic a kování. Vyšší cenu lze očekávat za velkou dělicí stěnu do obýváku, za posuvné dveře zaplatíme podstatně méně.

Důležitý je výběr materiálu. Třeba do dětského pokoje to bude odolnější lamino, pro dveře vestavěné skříně zvolíme neprůhledný materiál, který skryje uložené věci. Záležet si dáme i na volbě kování.

U dělicí příčky či dveří na míru si vybereme materiál, způsob otevírání, ozdobné designové polepy. Samostatnou kapitolu tvoří výplně dveří, jako jsou skla, zrcadla, lamina i další materiály.

Kvůli dobré funkčnosti dělicích prvků věnujeme velkou pozornost i výběru rámů a kování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám