Hlavní obsah

Dánští designéři vytvořili lustr, který promění prostor v tajemný les

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skulpturální lustry jsou bonbónkem, jímž interiéroví designéři s láskou korunují své vlastní návrhy. Proto, kdykoli se na trhu objeví povedená edice nového svítidla, navíc od věhlasného tvůrce, vzbudí automaticky velký zájem odborné i laické veřejnosti. Stejný osud potkal i nejnovější počin kodaňské dvojice designérů pracující pod hlavičkou Hilden & Diaz. Lustr, který navrhli, pojmenovali Forms in nature (Tvary v přírodě).

Foto: Hilden & Diaz (4x)

Stínítko lustru je tvořeno spletí kmenů, větví a kořenů stromů, které vrhají pokroucené stíny na stěny místnosti a vytvářejí dojem lesa.

Článek

Z jednoduchých, vzájemně se zrcadlících a opakujících tvarů designéři vytvořili svítidlo, které po zažehnutí zdroje vrhá do místnosti stíny ve tvaru pokroucených stromů a keřů.

Stačí jen trochu přimhouřit oči a člověk se místo v pokoji ocitá uprostřed hlubokého lesa, kde se po něm, stejně jako po pohádkové Sněhurce, natahují zkroucené větve stromů.

Foto: Hilden & Diaz

Čím je místnost a její stěny prázdnější, tím lépe hra stínů na nich vynikne.

Efekt je tím výraznější, čím prázdnější místnost s lustrem je. Obzvláště hezky vyniká pak se zdrojem světla, který umožňuje pozvolné tlumení a zesilování intenzity.

Když se totiž světlo ztlumí jen na nejnutnější minimum, promění se místnost v temný les se slabě svítícím světélkem kdesi v dálce.

Foto: Hilden & Diaz

Lustr vytvoří tajemnou atmosféru v každé místnosti. Do ložnice si jej ale pověsí patrně jen otrlejší nátury.

Lustr byl vyroben v limitované stokusové edici a byl během krátké doby rozprodán. Designéři proto chystají jeho druhou edici.

Jednotlivé části jsou vyrobeny pomocí 3D tiskárny, precizní ruční zkompletování zabere osm hodin.

Foto: Hilden & Diaz

Prochází-li člověk místností, má podvědomou tendenci překračovat kořeny na zemi.

„Chtěli jsme navodit stejný pocit, jaký člověk zažívá, když stojí uprostřed hlubokého lesa, obklopen jen přírodou. Pocit, jaký zažívá umělec nebo vědec přemožený tímto neuvěřitelně obrovským světem miliónů živých stvoření," řekli o své práci designéři Hilden & Diaz.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Léto plné vůní u vás doma

V horkých letních dnech oceníme snad více než kdy jindy možnost svůj domov osvěžit příjemnými vůněmi. Některé prostředky mohou napomoci potlačit nepříjemné...

Výběr článků

Načítám