Hlavní obsah

Čím se řídit při výběru zahradního nábytku

Právo, Gisela Růžičková

Zahradní nábytek má být především funkční a stabilní. Jen tak může být zároveň pohodlný. Přenosný nábytek umožňuje variabilně měnit rozložení celé sestavy v prostoru zahrady i na terasách, odpočívadlech, v pergolách a altánech.

Foto: Kettler (2x)

Decentní design křesílka Feel vynikne na terase i balkónu. Opěrná a sedací plocha z odolného textilního výpletu nabízí vzdušnou, pružnou oporu. Ceny: křeslo stohovatelné 6290 Kč, konstrukce stolu 11 990 Kč, deska stolu 9990 Kč.

Článek

Na trhu je množství zahradního nábytku z materiálů, které poslouží třeba jen několik let, ale i těch, které nás přežijí.

Vybírat můžeme nábytek ze dřeva, kovu, proutí, ratanu a také z plastů. Sortiment obsahuje jednoduché židle a stolky, ale i škálu polohovacích lehátek a křesílek, rozkládacích stolů a stolků, luxusní sedací soupravy s mnoha doplňky včetně slunečníků a malých servírovacích stolků. K ještě většímu pocitu pohodlí přispívají textilní sedáky a opěrky na židle, lehátka i křesla.

Foto: Mountfield

Pohodlné sezení na sestavě Kingsbury promění zahradu v obývací pokoj. Sezení se skládá z 2 křesel, lavice s pohodlným polstrováním a stolku. Cena 11 450 Kč.

Záleží jen na nás, pro jaký materiál se rozhodneme. Abychom nekupovali nábytek na jednu sezónu, zajímáme se o způsob ošetření, životnost a dostupnost jednotlivých kusů v příštích letech.

Nábytkové sestavy

Stabilní nábytkové kusy, které se často stávají součástí zahrady od jejího založení a jsou trvalým architektonickým prvkem, by měly se zahradou pohledově i stylově splynout.

Foto: Vone

Praktická, odolná a pohodlná souprava Delica XL z umělého ratanu představuje dokonalý soubor nábytku, ve kterém může pohodlně posedět až 10 osob. Perfektní jak pro příjemnou večeři s rodinou a přáteli tak pro každodenní posezení. Cena 35 890 Kč.

Zahradní posezení vznikající současně se zahradou má často základ v opěrné zídce či boční zdi domu. Soustřeďuje se v místě, kde stojí venkovní krb či gril, a jeho součástí může být i mírné zastřešení. Výhodou takového posezení je stálá připravenost na nečekané návštěvy.

Dřevo

Je stálicí nejen proto, že jde o ušlechtilý, trvanlivý a krásný materiál. Chceme-li nábytek do nekrytého prostoru, volíme vždy dřevo povrchově upravené, ať už lakované, barvené, mořené, napuštěné oleji či voskované. Takto upravený nábytek nepodléhá tolik vlivům počasí.

Na druhé straně je třeba čas od času nábytek znovu ošetřit, dbát na jeho údržbu a ochranu v zimě.

Foto: Jysk

Není nad klasickou dřevěnou sestavu, proto se zahradním nábytkem Hamar rozhodně nic nezkazíme! Cena 9999 Kč.

Z tuzemských materiálů je cenově přijatelnější, ale současně méně odolný smrk a borovice, trvanlivější a dražší je dřevo dubové. Používá se i buk, akát a další dřeviny.

Také u tvrdých exotických dřev, včetně teaku, vždy počítáme s tím, že může v našem prostředí ještě pracovat, může popraskat, sesychat nebo se kroutit. Proto ošetříme čas od času i exotická dřeva.

Foto: Mountfield

Luxusní křeslo Bramley – pevná a lehká konstrukce z ohýbaného lepeného eukalyptu je doplněna hliníkovými prvky a výpletem z umělé tkaniny, odolné vůči vodě a slunečnímu záření. Cena 1990 Kč.

Zajímavé je tepelně upravené dřevo, jehož užitné vlastnosti se podobají plastu. Je odolné vůči změnám počasí, nemění barvu ani tvar. Jeho nevýhodou je vyšší křehkost, částečně omezující designové možnosti a pravidelná údržba vhodným nátěrem.

Plast

Plastový nábytek často vnímáme jako postrach našich balkónů a zahrad, zejména při vzpomínce na laciné bílé sestavy. Avšak kvalitní masivní plast s naprosto odlišnými užitnými i estetickými vlastnostmi je skvělou alternativou. Hodí se hlavně do volného prostoru, hlavně k bazénům.

Oblíbené jsou výrobky v kombinaci hliníku či oceli, kde je konstrukce kovová a plastové jsou sedáky a opěrky. Takový nábytek z masivního plastu je kolikrát dražší než dřevěný, ale má mnohem větší odolnost a delší životnost. U plastu vede údržba, stačí jen voda a trochu saponátu.

Umělý ratan

V poslední době je poměrně žádaným materiálem s dobrými užitnými vlastnostmi, ale je nutné rozeznat skutečnou kvalitu výrobku. Nábytek může být výbornou alternativou, ale i velkým zklamáním. Při výběru musíme být hodně obezřetní, zaměříme se především na jeho konstrukci.

Foto: Teek

Nadčasová rohová sedací souprava Arosa od výrobce Persoon je z kvalitního umělého ratanu. Cena sestavy 47 590 Kč.

Nejkvalitnější konstrukce je z hliníku, její životnost je prakticky neomezená, i když i u této konstrukce je nutné počítat s různou nosností při použití různě silného materiálu. I výplet z umělého ratanu může mít různou kvalitu. Výrobci nejkvalitnějších značek garantují životnost výplně pět až devět let.

Foto: Kettler

Lounge sestava nábytku Cupido Plus obsahuje dvě křesla, stolek se silnou skleněnou deskou a dvě stoličky, které se dají zasunout pod křesla pro úsporu místa. Cena 21 990 Kč.

Ratan je odolný proti chlóru a látkám obsaženým v krémech a olejích, UV záření a klimatickým změnám. Snadno se čistí a při troše úsilí a času bude i po letech tento nábytek zářit jako nový.

Kov

Podobně jako plasty je kov dobře tvarovatelný materiál. I když je to poměrně těžký materiál, v zeleni vzrostlé zahrady působí křehce. Nepříjemný chlad kovu zmírní čalounění z textilu nebo přírodních materiálů. Kovový nábytek je oblíbený pro svoji lehkost a vzdušnost. Obvykle se kombinuje s hřejivějšími materiály a syntetickými či plastovými výplety.

Dlouhou životností se může pochlubit i ocel ošetřená odolným nátěrem, nepodléhá korozi. A v kombinaci se dřevem či plastem bude užitečným doplňkem moderní zahrady.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám