Hlavní obsah

Chytré okno se v létě samo zatmí, a tím šetří peníze

Novinky, nes

Výzkumníci z nizozemské Technologické univerzity v Eindhovenu navrhli chytré sklo, které se v létě samo zatmí, zatímco v zimě propouští veškeré sluneční světlo do interiéru. Nové sklo pak šetří peníze vynaložené na vytápění nebo klimatizaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Holandští studenti vytvořili chytrá okna, která se v létě sama zatmíVideo: Reuters

 
Článek

Jak uvádí agentura Reuters, sklo je výsledkem doktorandské práce jednoho ze studentů univerzity Hiteše Khandelwala. Jeho záměrem bylo navrhnout takové řešení, které by pomohlo snížit náklady na ochlazování i vytápění. Nové sklo by k tomu mělo výrazně pomoci, náklady by se mohly snížit o 12 procent. Agentura ovšem neuvádí, pro jak velký objekt, jakého typu a jakým způsobem má být vyhřívaný, případně chlazený ani kde jsou tyto výpočty platné.

Chytrá okna mohou být zapnuta či vypnuta, a to ať již pomocí manuálního ovládání, nebo automatických senzorů.

Jeroen Sol, jeden ze studentů, který se na projektu rovněž podílel, upřesnil způsob fungování oken: „Vytvořili jsme systém složený ze dvou panelů. Mezi nimi jsou tekuté krystaly s molekulami fluorescenčního barviva. Když jsou uspořádány v ploše, fluorescenční molekuly absorbují sluneční světlo a přesměrovávají ho na okraje skla. Když přidáte na okraje skla solární panely, můžete takto generovat elektrickou energii. Když okno zapnete, molekuly s barvivem se nasměrují kolmo, takže sluneční záření může procházet volně, beze ztrát.”

Foto: Reuters

Skla nejsou jen zcela čirá, mohou být i zabarvená.

Tekuté krystaly použité v okně jsou přitom podobné těm, které lze objevit například v displeji chytrých telefonů. Jakmile jsou vystaveny elektrickému proudu, dokážou se přeorientovat tak, aby odrážely světlo.

Khandewelwal s kolegy vyvinul rovněž prototypy potahů, které lze aplikovat na již existující okenní tabule, což by vyšlo významně levněji než veškerá okna vyměňovat. Chytrá okna lze přitom použít nejenom na budovách, ale také například na zastávkách autobusu, ve sklenících a nepochybně i v autech, vypočítávají výzkumníci.

Profesor Michael Debije, jenž práci svých studentů vedl, řekl pro Reuters: „Okna s tekutým krystaly jsou v současnosti jediným řešením, které umožňuje zachovat jejich tabule průhledné. Neovlivňujeme viditelné světlo.”

Foto: Reuters

Autoři se snažili aby zabarvené chytré sklo příliš nepozměňovalo původní barvy.

Jeroen Sol pak dodává, že infračervená složka světelného záření způsobuje v létě přehřívání interiérů. Takže systém ji v létě odklání a po zapnutí okna v zimě jí umožní volně procházet skrz sklo a proteplit tak například domácnost.

Profesor Debije vidí skvělé využití skel zejména v kombinaci se silikonovými solárními panely. Ty jsou obzvláště vhodné proto, že jsou dostatečně pevné. Zároveň představují v současnosti nejefektivnější druh panelů. Kombinací s panely by se rovněž ušetřilo v porovnání s jejich nahrazením chytrými okny a jejich následnou instalací někde jinde.

Foto: Reuters

Chytrá okna pracují na podobném principu jako displeje. Po zapnutí se krystalky v něm natočí tak, aby clonily.

Chytré okno s obarveným sklem výzkumníci vyzkoušeli také ve skleníku. Rozptýlené světlo, které propouštělo, pomáhalo rostlinám růst v optimálních časech. Díky tomu v pokusném skleníku například výtěžky z produkce jahod byly o 11 procent větší.

Podle agentury Reuters tým autorů věří, že je blízko momentu, kdy se podaří nově vyvinutou technologii uvést na trh. V současnosti probíhají jednání s obchodními partnery.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Projděte se domem dříve, než bude stát

U mnoha staveb by bylo velmi praktické mít možnost si jejich interiér a zařízení prohlédnout dříve, než budou stát. Stavebník by se tak vyhnul zbytečným...

Výběr článků

Načítám