Hlavní obsah

Chytré květináče se zalévají samy

Právo, Sylva Svobodová

Květiny jsou radostí a ozdobou interiéru. Můžeme mít byt poloprázdný, ale rozkvetlá květina či košatá zelená rostlina nám prostor vždy zútulní. Pojďme pro ně vybrat a objevit zajímavé květináče, v nichž vyniknou.

Článek

Na trhu je nepřeberné množství tvarů, barev i materiálů, můžeme kombinovat, experimentovat, být kreativní.

FOTO: archiv firmy Květiny Valdštejnská

Barva a materiál

  • Nejprve si na květináči všimneme jeho barvy, zvláště pokud je ostře červená, oranžová, trávově zelená, tyrkysová. Takové odstíny obvykle kombinujeme s ostatními doplňky v bytě (polštáře, závěsy, kusový koberec, přehoz) nebo zabarvením květů.
  • Oblíbené jsou i květináče v zemitých odstínech, které dávají více vyniknout tvaru rostlinek (vhodné třeba na bonsaje) a navozují venkovskou atmosféru.
  • Při výběru květináče posuzujeme rovněž tvar: první zásadou je, aby se v něm květina netísnila a měla dostatek prostoru pro svůj růst. K vyšší rostlině volíme štíhlé květináče, malé kulaté rostlinky vyniknou v nižší nádobě. Kromě klasického kónického tvarování jsou dnes moderní kubistické hrany. Dobrým nápadem jsou i květináče v podobě rozpůlené mušle, rozmanité tvary misek, květináče u hrdla zahnuté apod.
  • S typem interiéru a rostlinami ladíme i materiál: chladný kov se hodí do minimalisticky zařízeného interiéru či pracovny, barevná keramika k dětem nebo do voňavé kuchyně, květináče z přírodních materiálů prakticky kamkoli.

Dvanáctidenní květináče

Všichni tu situaci známe: odjíždíme na dovolenou a máme starosti s tím, kdo nám zalije květiny. Svěřit někomu klíče vyžaduje důvěru, širší rodina může bydlet daleko. Řešením jsou speciální květináče, které dodávají rostlinkám vodu i v naší nepřítomnosti po dobu až 12 dní.

FOTO: archiv firmy Home Office

Jde o samozavlažovací systém Lechuza (čti ledšusa), který je vložen do zdobného květináče (systém lze vyjmout ozdobným rámovým držadlem). Jen naplníme zásobník vodou a rostliny si samy dávkují, kolik vody potřebují. Další vodu doplníme, až nám to ukáže indikátor stavu vody.

FOTO: archiv firmy Home Office

Speciální květináče pro systém Lechuza nepotřebují podmisky. Květináče se vyrábí ze stabilní umělé hmoty, která zvládne i venkovní podmínky, nepraskne ani při převrhnutí. Prodávají se s keramickým či kovově lesklým efektem (v barvě bílá, antracitová, kávová, stříbrná, černá, vínová, čokoládová, oranžová a zelená) a stojí podle typu provedení a velikosti zhruba od 400 až do 5000 korun.

Foto: Právo

Princip samozavlažovacího systému

FOTO: Právo

FOTO: archiv firmy Květiny Valdštejnská

FOTO: archiv firmy Květiny Valdštejnská

Materiály květináčů

1. Kovové. Z nerezové oceli o tloušťce 2 mm. Všechny květináče jsou k dispozici i v provedení na kolečkách.

2. Keramické. Květináče jsou páleny v dřevěných sušicích pecích a téměř všechny jsou vyrobeny ručně.

3. Syntetické. Jsou vyrobeny převážně z laminátu, a to ruční výrobou.

4. Přírodní. Materiály jsou různé: označení honey (laminátový květináč omotaný přírodním provázkem), polystone (směs písku a vláken), bananaplanter (dřevěná konstrukce omotaná provazem z banánových listů).

Reklama

Výběr článků

Načítám