Hlavní obsah

Chytrá řešení pro panelákové koupelny

Právo, Gisela Růžičková

Panelákové koupelny s umakartovým jádrem jsou obvykle malé a mnohé z nich čeká rekonstrukce. Málokdo ale preferuje velkorysé prostorové řešení. Většina z nás vnímá koupelnu spíš jako užitkový prostor a zůstává u současné dispozice. Jak se vyhnout chybám při rekonstrukci?

Foto: RAVAK

Nový model Supernova Free (od 8990 Kč) je sprchový kout v ověřené kvalitě a v aktuálním designu. Patří do dlouhodobě nejprodávanější série charakteristické svou odolností, variabilitou a snadností montáže.

Článek

Trendem dneška je propojování koupelny s ostatními místnostmi bytu. Prosklené části totiž přivedou do místnosti více světla a koupelna přirozeně naváže na ostatní části bytu. Prostory lze vybavit i koupelnovým nábytkem. Už dávno si nepořizujeme klasické umyvadlo s nohou, ale umyvadlo se skříňkou.

Foto: GROHE

Nový sprchový systém Tempesta Cosmopolitan (867 Kč bez DPH) se svým ostrým, válcovým profilem a charakteristickými zkosenými detaily je ideální volbou pro moderní koupelny. Má snadnou instalaci a skvělou technologii.

Přestože panelákové koupelny na první pohled nevypadají, že by se v nich mohlo něco zásadního změnit, poskytují dost možností ke změnám. Koupelna nemusí být velká, ale vhodně řešená. Stačí pár chytrých změn a místnost může být funkčním, atraktivním, bezpečným a oblíbeným místem celé rodiny. A s dokonalým využitím každého centimetru získáme i tolik potřebné úložné prostory.

Koupelna a samostatná toaleta

Často si myslíme, že spojení koupelny s toaletou přinese víc místa. Možná je to tak, ale ztratíme tím příčku, na níž se dají umístit skříňky s dalšími úložnými prostory. Skutečné možnosti samostatné toalety plně nevyužíváme. Přitom tento prostor mohou doplnit vysoké skříňky a tím poskytnout další místo pro koupelnové drobnosti.

Foto: JIKA

Plně kapotovaný kombinační klozet v sérii Tigo (5616 Kč) s úsporným splachováním a nádržkou 3/4, 5 l disponuje další plastovou vnitřní nádržkou proti orosení a kondenzaci vlhkosti.

Propojení WC s koupelnou je nepraktické zejména pro početnější rodiny, což se nejvíc projeví ráno při odchodu do školy či do práce. WC s koupelnou ovšem propojíme v případě, že se na toaletu nedá umístit umývátko. Tím totiž ztrácí samostatné WC svůj smysl.

Umyvadla, zrcadla a osvětlení

Rohová umyvadla nepřinášejí úsporu místa, jak se mnozí domnívají, naopak omezují přístup, neposkytují odkládací plochu a brání případnému umístění skříňky.

Foto: IKEA

Úzké umyvadlo ze série Lilangen (1800 Kč) poskytne více prostoru, nikoli však na úkor funkčnosti. Široké umyvadlo nabízí dost místa na mýdlo, pohárek i kartáčky.

Lepší volbou jsou asymetrická umyvadla. Snadno zapadnou i do nejmenší koupelny a přitom nabízejí místo na odkládání i dostatečnou umývací plochu díky netradičně umístěné vodovodní baterii. Snadno pod ně postavíme skříňku a vytvoříme tak další místo pro čisticí prostředky nebo koupelnové potřeby.

V případě, že chceme instalovat v malé koupelně dvojité umyvadlo, případně dvě samostatná umyvadla, musíme sáhnout po výrobcích určených speciálně pro malé koupelny. I když odborníci doporučují jen jedno umyvadlo a velké zrcadlo s vhodným osvětlením, které koupelnu opticky zvětší a prostoru dodají příjemnou atmosféru.

Foto: JIKA

Umyvadla se skříňkou série Tigo s hloubkou 37 cm a šířkou 55 cm (8 936 Kč) poskytnou díky asymetrickému tvaru dostatek odkládacího i umývacího prostoru.

Větší formáty zrcadel navíc vyřeší výškové rozdíly mezi jednotlivými členy rodiny. V panelákových koupelnách se osvědčila zrcadla se speciální fólií proti zamlžování. Předejdeme tím pracnému leštění.

Pro panelákovou koupelnu je mimořádně důležité dobře zvolené osvětlení. Kromě osvětlení u zrcadel můžeme vybudovat i podhled s bodovými světly.

Sprchový kout, nebo vana?

Otázka, která nás při rekonstrukci koupelny nemine. Výběr vany nebo sprchového koutu záleží hlavně na velikosti prostoru. Sprchový kout nezabere tolik místa, proto mu často dáváme přednost, přestože bychom v koupelně nejradši viděli rohovou vanu, kterou považujeme za komfortnější a úspornější.

Foto: RAVAK

Oblíbená akrylátová obdélníková vana Vanda II (od 5990 Kč)

Rohové vany ale těžkosti s prostorem nevyřeší, spíš zkomplikují. Dobrým kompromisem mezi vanou a sprchovým koutem je asymetrická vana se speciální zástěnou z bezpečnostního skla. Poskytne nejen prostor pro příjemnou koupel, ale i pro pohodlné sprchování.

Foto: LINEA

Původně umakartová koupelna s novým obložením deskou Marble Mosaic.

Barevné ladění podléhá věku

Panuje zažitá představa, že tmavá barva zmenšuje a světlá naopak zvětšuje prostor. Toto tvrzení neplatí doslova. Když si například představíme tmavý strop, zdá se nám, že je nekonečný. Tedy pokud se v malé koupelně rozhodneme pro tmavý nábytek a doplníme jej světlými obklady, prostor se opticky nezmenší.

Foto: IKEA

Umyvadlové skříňky ze série Godmorgon (6490 Kč) poskytnou lepší start do nového dne díky dostatečnému úložnému prostoru pro kartáče nebo krémy.

Již několik let je opět v kurzu bílá barva. Bílou vnímáme jako známku luxusu spojeného s vysokou kvalitou. Výběr barvy obkladů i nábytku ale často souvisí také s věkem. Mladší lidé preferují spíš tmavé barvy, starší zase dávají přednost světlým odstínům koupelnového nábytku.

Foto: RAVAK

Nejmenší pohodlná asymetrická vana Avocado (od 8040 Kč) z dílny Design Studia Storz působí velmi luxusně. Přední panel přidá vaně na eleganci a usnadní její instalaci.

Co radí architekt a designér Michal Janků:

  • Nespojovat koupelnu s toaletou, abychom nepřišli o dvě stěny, které se dají využít pro umístění vysokých skříněk na čisticí prostředky.
  • Dát přednost uzavřeným skříňkám z jedné koupelnové série před otevřenými policemi. Prostor tak působí uklizeně.
  • Preferovat asymetrické tvary umyvadel před rohovými, které neřeší problém s prostorem.
  • Dvě zrcadla, případně zrcadlo velkého formátu ocení hlavně velké rodiny.
  • Mimo koupelnu přesunout líčení nebo posilovací pásy.
  • Volit užší pračky nebo pračky s vrchním plněním, nemáme-li v bytě jinou možnost.
  • Správné osvětlení koupelnu opticky zvětší a propůjčí jí příjemnou atmosféru.
  • Vanu nebo sprchový kout vybírat podle individuálních potřeb a prostorových možností.
  • Koupelnový nábytek v malých prostorech nemusí být jen světlý.
  • Častěji propojovat koupelnu s dalšími částmi bytu, např. s ložnicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám