Hlavní obsah

Chodník budoucnosti zásobí energií klidně celý dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodník budoucnosti, i tak by bylo možné nazvat nový typ dláždění vyráběný z recyklovaného plastu. Začala ho vyrábět maďarská společnost Platio a výjimečný je tím, že absorbuje sluneční záření, které proměňuje na elektrickou energii, jíž může zásobovat dům nebo různá elektrická zařízení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solární chodník dokáže zásobovat elektřinou důmVideo: Reuters

 
Článek

Solární panely umístěné na střechách budov dnes již nikoho velkým úžasem nenaplňují. Staly se běžnou záležitostí, pro mnohé pak v podstatě samozřejmostí. Získávat energii ze slunce, tedy bez poškozování životního prostředí a v podstatě zadarmo, dává smysl.

Stejného názoru je i Imre Sziszak, jeden ze zakladatelů maďarské společnosti Platio, která ovšem místo solárních panelů začala vyrábět solární dláždění na chodníky. Už dva metry čtvereční tohoto pochozího povrchu jsou schopné vyprodukovat dostatečné množství energie na to, aby zásobily pouliční světlo i USB nabíjecí stanici.

„Používáme recyklovaný plast, který doplněný moderní solární technologií nabízí velice pevný a odolný povrch. Šedá část je recyklovaný plast. Používáme zhruba dva kilogramy recyklátu na jeden panel, který lisujeme pomocí formy z kompozitu, abychom získali tento plastový element. Na něj pak upevníme solární panel,” popisuje Sziszak.

Energetické farmy - domy, které vyhlížejí jako plachetnice

Tipy a trendy

Nejvyšší vrstvu každého dílu pak tvoří tabule z tvrzeného skla s protiskluzovou úpravou. Díky takto zvolené skladbě každého panelu se nemůže stát, že by chůze po takovém chodníku či parkování vozidel na něm mohly jeho technologii poškodit.

Dlažbu tvoří čtvercové díly o rozměrech 34 x 34 x 6,1 cm. Do metru čtverečního se jich tak s velice jemným přesahem vejde devět. Na výrobu tohoto množství firma spotřebuje stejné množství materiálu, jaké vznikne recyklací 400 kusů PET lahví.

Možnosti využití

Jestliže máme ale solární panely na střechu, k čemu je dobrý solární chodník, ptají se redaktoři agentury Reuters, jíž Sziszak poskytl rozhovor.

„Existuje mnoho případů, kdy je uživatelé nemohou na střechu dát, ať už kvůli nevyhovující poloze domu, nebo kvůli typu střešního systému či její stavbě. V těchto případech je solární chodník velmi dobrou alternativou,” odpovídá jim.

Zároveň poznamenává, že Maďary vyvinutá dlažba je pohodlná, vzhledově neutrální, takže vyhoví vkusu většiny lidí a může plnohodnotně zastoupit klasickou dlažbu. S tím ale, že tato navíc vyrábí energii.

Na velikosti záleží

Zatímco střešní solární panely se vyrábějí v různých velikostech, základní jednotka solárního dláždění má zatím pouze jediný rozměr. A ten, vzhledem k plochám, jimiž lze dlažbou pokrývat, není právě z největších. Výrobci k tomu mají ale závažný důvod, proč nechtějí velikost dílů zvětšovat.

Užívejte si teplou vodu v bazénu po celý rok, vyzkoušejte solární ohřev

Zahrada

„Toto je velikost, při níž můžeme garantovat, že sklo udrží příslušnou zátěž. Díly jsou samozřejmě menší, protože sklo má takový nepříjemný zvyk, že při elektrickém výboji praská. Během našich testů se toto ukázalo jako velikost, u níž můžeme garantovat, že se panely nezničí,” vysvětluje Sziszak.

Zatímco podobné projekty byly dosud součástí spíše futuristických návrhů, tento druh dlažby vyvinutý Maďary je reálným projektem, který má za sebou první úspěšné instalace. V menším měřítku to jsou metrové plochy napájející USB dobíjecí stanice v ulicích města Városliget, nebo několik podobně velkých ploch v Budapešti, které zajišťují provoz reklamních poutačů.

Ve větším pak devítimetrová plocha na příjezdové cestě rodinného domu, která nahrazuje solární panely, jež by jinak bylo třeba instalovat na střechu. Výkon devítimetrové plochy je 1,7 kWp.

V současnosti největší instalací je 80 čtverečních metrů plochy na parkovišti před obchodním centrem Green Mall v kazašské Astaně. Zde se svým výkonem 12,4 kWp pohání klimatizační systém centra.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cena jednotlivých dílů není přesně stanovena, neboť každá realizace má svou vlastní charakteristiku, jež výslednou cenu výrazně ovlivňuje. Jak ale uvádí webový magazín zaměřený na fotovoltaiku - PV magazine -, cena by se měla pohybovat mezi 50 a 80 eury za díl. To je v přepočtu 1344 až 2150 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám