Hlavní obsah

Chloubou jindřichohradecké secesní vily je velký a výrazný štít

Novinky, text Rostislav Švácha, editace: tnk

Architekt Otakar Novotný navrhl krásnou vilovou stavbu v Jindřichově Hradci. Žák jednoho z nejslavnějších architektů české historie Jana Kotěry dokázal, že má velký talent. Některé prvky na vile ukazují, že se tvorbou svého učitele inspiroval.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Pražská 100, Jindřichův Hradec

Článek

Klientem Otakara Novotného byl jindřichohradecký právník a spisovatel Edvard (Eduard) Lederer. Ten patřil k předákům českožidovského hnutí, politického a kulturního směru, který se stavěl skepticky k sionismu, a který navrhoval přesídlení Židů zpět do Izraele. Usiloval naopak o splynutí domácích Židů s českou společností.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Chloubou stavby jsou dekorativní sesesní prvky.

Hnutí vidělo oporu v prezidentovi Tomáši G. Masarykovi, jehož ideály Lederer propagoval. Lederer nesnášel nadutost, požitkářství a povrchnost Prahy, což stavěl do protikladu k venkovským ctnostem. Za vzor venkovských měst architekt považoval Hradec Králové.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Stavbu krášlí výrazný štít do ulice.

Raný secesní styl Ledererovy jindřichohradecké vily se v řadě architektonických prvků shoduje s Okresním domem v Hradci Králové od vůdce české moderny Jana Kotěry. Architekt Otakar Novotný se v návrhu vily musel přizpůsobit zachovanému zdivu staršího domu na stejném místě.

Nesymetričnost obou delších fasád, podtržená do Pražské ulice velikým štítem mimo osu, vychází z anglické vilové architektury, stejně jako třeba i motivy komína a balkónů v podstřeší.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Nábytek vily byl hodně zdobný.

Kovové, štukové a sgrafitové detaily Novotný odpozoroval z prací svého učitele Kotěry. Ledererova kancelář byla umístěna na pravé straně domu za hlavním vchodem, na levou stranu architekt umístil nejhonosnější prostor vily – jídelnu.

Ze snímků v časopisu Volné směry vyplývá, že pro jídelnu Novotný navrhl nábytkový soubor ve stylu, který připomene nábytek skotského architekta Charlese Rennieho Mackintoshe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám